AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
APNEYİ CİDDİYE ALIN, UYKUDA
BOĞULMAYIN

Gün içinde uykuya dalıyorsanız hemen bir doktora görünmeniz gerekiyor. Uykuda nefes tıkanıklığı olarak geçen "Uyku Apnesi" adlı hastalığın kurbanlarından biri olabilirsiniz. Hastalığın en büyük özelliği, uykunun en güzel yerinde kabus ya da boğulma yollarıyla sizi uyandırması.

  • SEVDA ALKAN
    Gece kabuslarla uyanıyor, gün içinde de kendinizi uykulu hissediyor ve uykuya dalıyorsanız hemen bir doktora görünmeniz gerekiyor. Çünkü kalp krizi, felç, düzensiz kalp atışlarına yol açtığı gibi, kazalara, iş verimsizliğine ve sosyal problemlere de yol açan Uyku Apnesi adındaki hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Çok ciddi bir hastalık olan Uyku Apnesi, uyku halindeyken nefes tıkanıklığı yaşamak olarak tanımlanılıyor. Hastalık, boğulma duygusuyla, panikle, kabusla ya da farkında olmadan kişiyi uyandırıyor. Türkiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yıldırım, Uyku Apnesi hastalığıyla 6 senedir özel olarak ilgileniyor. Yıldırım, tıkanmaya bağlı uyku apnesinin toplum içindeki yaygınlığının çok yüksek olduğunun altını çizerek hastalığın, kadınların en az yüzde 2'sinde, erkeklerin yüzde 4'ünde görüldüğünü ve en az astım ile şeker hastalığı kadar yaygın olduğunu ifade ediyor.

    Bu hastalık kabusunuz

    Hastalığın belirtileri arasında gün içinde aşırı uyku hali ile uykuda kişinin farkında olmadan saatte 5 defadan daha fazla ve 10 saniyeden uzun süren solunum durmaları yaşaması olduğunun altını çizen Yıldırım, gün içi aşırı uyku halinin çok ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. "Hastalık, acil tedavi gerektiren hayati bir hastalıktır" diyen Yıldırım, zamanında tedavi edilemediği takdirde kalp krizi, felç, kazalara, iş verimsizliğine, gürültülü horlama, sabah baş ağrısı, yüksek tansiyon, aşırı ve hızlı kilo alma, sabah ağız kuruluğu, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, hafıza kaybı, uykuda aşırı terleme, mide yanması, sık idrara çıkma, huzursuz uyku birçok probleme yol açtığının altını çiziyor. Erkeklerde daha sık olan bu hastalık her yaşta ve her anatomide olan insanda görülebiliyor. Ayrıca hastanın metabolizması hasar gördüğü için aşırı kilo alabiliyor.

    Tedaviden kaçıyorlar

    Hastalığın tedavisinde hastaların vurdumduymaz davranmasından şikayet eden Op.Dr. Ahmet Yıldırım, hastalığın çok kısa bir sürede tedavi edildiğinin altını çizerek hastalık için uygulanan tedaviyi şu şekilde özetliyor: "Hastanın tedavinin ilk günlerinde uyku labaratuarında bir ya da bir kaç gece yatması gerekiyor. Laboratuvarda beyin dalgaları, adalelerin ne kadar yumuşadığı, akciğer ve karın adalelerin ne kadar çalıştığı, kandaki oksijen miktarı ölçülür. Buna göre de hastanın uyku sırasında kaç kez ve ne kadar ve hangi noktada tıkandığı gibi ayrıntılar ortaya çıkarılarak uygun bir tedavi yöntemi belirlenilerek hasta iyileştirilir."

  •  
    Çocukların ilgi ve zekasını barok müzikle geliştirin
    Mozart dinleyen herkesin zekasında patlama olmuyor, ancak bilinçli bir şekilde verilen müzik eğitimi kişiyi bilgili, zeki ve daha başarılı olmasını sağlıyor.
    Dünyayı 'SARS'an virüs hortladı
    Geçen yıl bir anda dünyanın gündemine oturan ve yüzlerce kişinin ölümüne binlerce insanın da karantina altına alınmasına neden olan SARS hastalığı yeniden hortladı. Çin, SARS algınının tekrarlaması olasılığına karşı "yüksek düzey alarm" durumunda kalmaya devam edeceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar Çin'in kıta kesiminde yeni bir SARS vakası görülmediğini belirtti. Tayvan'da ise SARS'a yakalanan 44 yaşındaki kişinin Tayvan Savunma Üniversitesi'nde SARS virüsü üzerine araştırmalar yaparken yakalandığı açıklandı. Tayvan Sağlık Bakanı Chen Chien-jen, SARS virüsü taşıyan başka hasta bulunmadığını söyledi. Öte yandan hastalığın yeniden gündeme gelmesi ile birlikte bir Japon oyuncak firması SARS bebeklerini piyasaya sürdü.
    NABZA GÖRE ÇAY
    Emekli kimya öğretmeni Halil Demirci, Çanakkale'de yeni açtığı kafesinde, Normal çayın yanı sıra müşterilerine 53 çeşit çay olanağı sunuyor. Demirci, "Müşterilerin derdine göre çay veriyorum" dedi. Rezene çayından roka çayına kadar pek çok otun çayını sattığını, bu otların bazılarını aktarlardan, bazılarını da köylerden özel olarak getirttiğini söyledi.
    TAKSİTLE TİMSAH
    Bursa'da bir pet market, özellikle çocukların son dönemlerde ilgi gösterdiği egzotik hayvanların satışında 4 aya kadar taksit uygulaması başlattı. Zafer Plaza Alışveriş Merkezi'nde bulunan Animalium Pet Market İşletmecisi İbrahim Ateş, "Nil Timsahı'ndan kirpiye kadar yoğun ilgi gösterilen hayvanların satışlarında, kredi kartıyla taksit yapıyoruz" dedi.
    18 Aralık 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED