AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Lüksün bedeli ağır

Yeni vergi düzenlemesine göre, motorlu taşıtlar vergisi sistemi yeniden düzenleniyor. Ağırlık esası kaldırılıyor. Yeni düzenlemeyle, bu yıl 900 milyon lira vergi ödeyen Porche sahibi, seneye dokuz milyar lira ödeyecek.

52 maddelik vergi paketinin açıklanması için Maliye Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali miladı kaldırdıklarını belirterek, kar paylarının vergilendirmesinde sistemi basitleştirdiklerini söyledi.

Yeni vergi düzenlemesine göre, motorlu taşıtlar vergisi sistemi yeniden düzenleniyor. Ağırlık esası kaldırılıyor. Yeni düzenlemeyle, bu yıl 900 milyon lira vergi ödeyen Porche sahibi, gelecek yıl 9 milyar vergi ödeyecek.

Unakıtan, 2003 yılında ödenen ek motorlu taşıtlar vergisinin ise, mükellef vergi dairesine gitmeden otomatik olarak vergisinden mahsup edileceğini söyledi. Unakıtan, "Artık vatandaşı duvara tırmandırma devri sona erdi" dedi.

Vergi kaçıranın canına okuyacağız

Unakıtan, vergi sistemini basitleştirdiklerini ve vergi oranlarını indirdiklerini ifade ederek, "Vergi kaçırmanın hiç bir mazereti kalmadı. Bundan sonra vergi kaçıranın canına okuyacağız" diye konuştu. Unakıtan, çevre temizlik vergilerinin su faturalarına ekleneceğini, özel işlem vergilerinin de kalıcı hale getirileceğini vurguladı. Unakıtan, enflasyon muhasebesine 1 Ocak 2004'ten itibaren geçileceğini ifade ederek, "Her yemeğin bir bedeli vardır. Ya yiyen öder ya da ısmarlayan öder. Enflasyon muhasebesinin de bir bedeli vardır. Bunun bedelini ödemeye biz göze aldık" diye konuştu.

Çöp vergisi su faturalarına

Unakıtan, yeni vergi düzenlemeleri içinde kamuoyunda çöp vergisi olarak bilinen, çevre temizlik vergisinin su faturaları ile birlikte ödenmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Unakıtan, "Bu vergi için vatandaş bir gününü harcıyor. Artık bu sistem yok. Herkes vergisini su faturası ile ödeyecek" dedi.

Özel işlem kalıcı hale geldi

Bakan Unakıtan, yeni vergi düzenlemeleri çerçevesinde bireysel kredilerin üzerindeki vergilerin de azaltıldığını söyledi. Unakıtan, 10 milyar liranın üzerindeki işlemlerin banka üzerinden yapılmasına ilişkin limitin kademeli olarak aşağıya çekileceğini söyledi. Unakıtan, özel işlem vergisinin ise kalıcı hale getirildiğini ancak, bazı işlemler üzerindeki verginin kaldırıldığını açıkladı.

Unakıtan, uçak biletleri üzerindeki özel işlem vergisinin ve eğitime katkı payının, GSM aboneliği üzerindeki özel işlem vergisi ile eğitime katkı payının, tapu işlemleri üzerindeki payların, vadeli mevduatlar üzerindeki payların da kaldırıldığını vurguladı.

Spor kulüplerini yola getirmesini bilirim

Unakıtan, spor kuluplerine sağlanan vergi avantajına rağmen, kulüplerin vergilerini ödemeye yanaşmadığının hatırlatılması üzerine, kulüplerin borçlarının ötelenmesinin sözkonusu olmadığını söyledi.

Unakıtan, "Vergi borçalarını ödemezlerse, ben onları yola getirmesini bilirim. Kolaylıklardan istifade etsinler. Gereğini yerine getirsinler. Biz onlara her türlü kolaylığı gösterdik. Onlarda ona riayet etsin" diye konuştu.

Unakıtan, İmarbank'ta bonoların ödenmesinin tasarıdan çıkarılmasına ilişkin bir soru üzerine, konunun Meclis'in kararı olduğunu, herkesin saygılı olması gerektiğini söyledi. Unakıtan, karapara ile mücadele konusunda yeni bir tasarının hazırlandığını, tasarının kuruluşların görüşlerine sunulduğunu kaydetti. Unakıtan, açıkladıkları son vergi düzenlemelerin, bütçe gelir hedefini hiçi bir şekilde etkilemeyeceğine de sözlerine ekledi.

Porche'nin vergisi dokuz milyar oldu

Bakan Unakıtan, motorlu taşıtlar vergisi sisteminin de değiştirildiğini belirterek, ağırlık esasının kaldırıldığını, artık motorlu taşıtlar vergisinin silindir hacmi ile modellerine göre alınacağını söyledi. Unakıtan, "Bu yıl 300 milyar liralık Porsche'nin sahibi 900 milyon lira vergi ödüyordu. Yeni düzenlemeyle, porchenin vergisi 9 milyara çıkarıldı" dedi. Unakıtan, yeni sistemde 4-6 yaş arasındaki arabaların vergisinde ya çok düşük artış olduğunu ya da düşüş olduğunu söyledi. Unakıtan, yeni motorlu taşıtlar vergisi düzenlemesinde, engellilere ait arabaların vergi dışı bırakıldığını, motorsikletlerin ise 2005 yılından itibaren vergiye tabi tutulduğunu belirtti.

İndirimlerin suyu nereden gelecek?

Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Unakıtan, asgari ücretin vergi dışı bırakılıp bıkarılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, asgari ücretin şu anda vergi dışı bırakılmasının sözkonusu olmadığını söyledi. Unakıtan, "Ancak her sene vergi dilimlerini düşürüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakıldığı günleri bu hükemet döneminde göreceğiz" dedi.

Unakıtan, SSK primlerinin aşağıya çekilmesi gibi isteklerin hatırlatılması üzerine, "Herkes birşeylerin indirilmesini istiyor. Bu indirimlerin suyu nereden gelecek? Mali disipline fevkalede dikkat ediyoruz. Arabayı fevkalede dikkatli şekilde sürmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Unakıtan, doktor, avukat gibi meslek gruplarının vergilerinin arttırılması konusunda çalışmalarının olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı okul yapımına yetişemiyor

Eğitim harcamalarının vergiden düşülmesine yönelik düzenlemeyle birlikte özel sektör tarafından okul yapımının arttığını ifade eden Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kendisine, son düzenlemeyle birlikte, "Temel atma törenlerine" yetişemediğini söylediğini bildirdi. Unakıtan, "Sayın Çelik, her temel atma töreninde bana teşekkür ettiğini söylüyor. Sizde bakın bakalım, gerçekten teşekkür ediyor mu" dedi.

Maliye Bakanı, şehir merkezlerinde bulunan okulların satılmasına ilişkin projeden vazgeçmediklerini söyledi.

Öğrenciler deniz seyretmesin

Bazı okulların parası ile 10 tane okul daha yapılacağını ifade eden Unakıtan, "Bazı yerlerde okullar var. 300-400 öğrenci var. öğrenciler denizi seyrederek ders yapıyor. Ancak bu okulun parası ile 10 tane okul yapılacak. Ve 4 bin öğrenci okuyacak" dedi.



18 Aralık 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED