AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Otobüse mahkûmuz

AB ülkelerinde ulaşımda otobüslerin payı yüzde 8, bizde ise yüzde 57. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Yayla, "Gelişmiş ülkeler uçağı bile bırakıp hızlı trene yöneldi. Ama Türk halkı, adeta otobüslere hapsedildi" diyor.

Ulaştırmada Avrupa standartlarını yakalamayan Türkiye, taşımacılıkta kendini otobüs firmalarına emanet etti. Fransa'da toplam ulaşımda otobüslerin oranı yüzde 5, Almanya'da yüzde 7, İspanya'da yüzde 10,7 iken Türkiye'de yüzde 57. Avrupa Birliği ülkelerinde şehirlerarası taşımacılıkta özel otomobilin oranı yüzde 80, otobüslerin oranı yüzde 8, demiryolunun oranı yüzde 6.1, havayolunun oranı ise yüzde 5,1.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr Nadir Yayla, gelişmiş ülkelerde ve AB ülkelerinde yolcu-km başına tüketilen enerjinin daha az olması, daha az hava kirliliği oluşturması, trafik güvenliği gibi sebeplerle şehirlerarası yolcu taşımacılığında demiryolu taşımasının payının arttırılmasına çalışıldığını ifade ederek "AB ülkelerinde yapılan en önemli 14 projenin 10'nun demiryolu ile ilgili.Bugün gelişmiş ülkelerde hizmette olan ve saatte 250-300 km hız yapabilen trenler 500 km'yi aşan uzaklıklar için otobüs taşımasına hatta havayolu taşımasına göre çok daha avantajlı olabilmektedir" dedi.

En büyük gelişme havayolunda

Yayla, Türkiye'de şehirlerarası yolcu ulaşımında taşıma türlerinin payları konusunda son 20-25 yıldır kayde değer bir değişme olmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Karayolu araçlarının payı 20 yıl önce yüzde 98, demiryollarının payı yüzde 6, denizyollarının payı yüzde 0.1, havayollarının payı yüzde 0.8 iken bu paylar sıra ile yüzde 95, yüzde 3, yüzde 00.3 ve yüzde 2 dolayındadır. Görüldüğü üzere demiryollarının esasen küçük olan payı daha da azalırken denizyollarının payı ihmal edildi. Karayolları araçlarının payında artış olurken oransal olarak en büyük gelişme hava yollarında olmuştur."

Uçak indirimi karayolu taşımacılarını vurdu

Türk Hava Yolları (THY) ve Onur Air firmasının uçak biletlerinde indirim uygulaması, karayolu taşımacılığını olumsuz etkiledi. Güneydoğu Şehirlerarası Otobüs İşletmeleri Derneği Başkanı Aydın Özgen, yaptığı açıklamada, THY ve Onur Air firmasının uçak biletlerinde büyük bir indirim yaptığını, bunun da devletin sağladığı ucuz yakıt imkanı sayesinde gerçekleştiğini savundu. Havayolunda ucuz yakıt imkanının haksız rekabete yol açtığını, uçak biletlerinde indirim uygulamasının karayolu taşımacılığını çok olumsuz etkilediğini anlatan Özgen, bu imkanın karayolu taşımacılığı yapan firmalara da sağlanması gerektiğini kaydetti. Özgen, otobüs firmalarının zarar ettiğini ifade ederek, şöyle dedi: "Uçak biletlerinde indirim uygulandıktan sonra yolcu sayısında büyük düşüş oldu. Bazen 5 yolcu ile taşımacılık yapılıyor. Otobüslerin bir seferlik taşımacılık maliyeti yaklaşık 1 milyar 700 milyon liraya mal oluyor. Bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması gerekiyor. Rekabetin eşit şartlarda olması lazım. Karayolu taşımacılığı yapan firmalara da ucuz yakıt sağlanmasını istiyoruz.'' Öz Diyarbakır Seyahat Müdürü Süleyman Topdemir de uçak biletlerinde indirim uygulamasından sonra yolcu sayısında büyük bir düşüş yaşadıklarını anlatarak, "Daha önce de kış aylarında yolcu sayısında azalma oluyordu. Ancak bizi o kadar olumsuz etkilemiyordu. Ama bu yıl uçak biletlerinde indirimin olmasıyla birlikte yolcu sayısındaki düşüş 2 katına çıktı. Ucuz yakıt imkanıyla bunun telafi edilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

  • MURAT PALAVAR İSTANBUL



  • 18 Aralık 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED