AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD yine engelledi

İsrail'in Suriye'ye saldırısı üzerine BM Güvenlik Konseyi acilen toplandı. İsrail'in kınanmasına ilişkin karar tasarısı Amerika'nın engeli nedeniyle oylanamadı. İngiltere de tasarı aleyhine tavır aldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'nin çağrısıyla İsrail'in Şam yakınlarında bir kampa düzenlediği saldırıyı ele almak üzere acil toplantı yaptı. Suriye, İsrail'i kınayan ve uluslararası hukuku çiğnediğini belirten bir karar tasarısı gündeme getirdi. Suriye, tasarının hemen oylanmasını istedi.

Ancak konseyin başkanlığını yürüten ABD temsilcisi John Negroponte, temsilcilerin başkentlerinden talimat almak için zamana ihtiyaç duyduğunu söyleyerek toplantıyı erteledi. Suriye temsilcisi Faysal Mekdad toplantıdakı konuşmasında, İsrail'in bu saldırıyla uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini ve anlaşmalara saygı göstermeyen saldırgan politikasının örneği olduğunu belirtti.

Mekdat ayrıca, Dışişleri Bakanı Faruk el-Şara'nın mektubunu okudu. Mektupta Şara, "Suriye'nin, İsrail saldırısına karşı koymaktan aciz olmadığını" vurguladı. Büyükelçi Mekdat, bir karar tasarısı üzerinde çalıştıklarını da konuşmasında ifade etti.

ABD: Suriye yanlış safta

Daimi üye olarak konseyde veto yetkisine sahip olan ABD'nin, Suriye'nin, terörle savaşta yanlış safta yer aldığına inandığını açıklaması, Suriye tasarısının bu haliyle konseyden geçmeyeceği anlamına geldiği belirtiliyor.

Suriye tasarının hemen oylanmasını isterken, konseyin başkanlığını yürüten ABD'li temsilcisi John Negroponte, "ABD, Suriye'nin, terörle savaşta yanlış safta yer aldığına inanıyor" diyerek, ülkesinin Suriye'nin tasarısına karşı olduğunu belirtti. İngiliz temsilcisi Jön Perry ise, 19 kişinin ölümüne yol açan intihar saldırısını kınamakla yetindi. Diğer konuşmacılar ise, iki tarafı da itidalli davranmaya, tırmanmaya son vermeye ve bölgeyi istikrarsızlığa sürüklememeye çağırdılar. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Dan Gillerman ise "İsrail saldırısının savunma amaçlı olduğunu" öne sürdü.

'Terörle savaşın suistimali'

Daha sonra söz alan konuşmacılarsa, İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırısının, BM sözleşmesinde ifadesini bulan kendini savunma kavramına uymadığını vurguladılar. Açık toplantıda konuşmak üzere, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 dolayında ülke söz istedi. Pakistan temsilcisi Akram, "İsrail'in yaptığının, terörle savaşın suistimali olduğunu" belirtti.

Fransa, Almanya ve Çin'den sert tepki

Alman temsilcisi Gunter Pleuger ile Fransız temsilcisi Jean-Marc de la Sabliere ise "Suriye'ye yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu" vurguladılar, "Suriye'nin egemenliğinin ihlal edildiğine" dikkati çektiler. Daimi üyelerden Çin de, İsrail'in hava hücumunu kınadı. Çin, İsrail'in, Suriye'ye hava saldırısı düzenlemesinin bölgedeki gerilimi artırdığını açıkladı.

BİRİ İSRAİL'İ DURDURSUN

Saldırıların durmasını isteyen yalnız Arap Birliği değil, özellikle Avrupa'dan ve tüm dünyadan tepki var. Fransa, Almanya, Çin, Rusya, Portekiz, İspanya, Arap Birliği, Kuveyt, iran, Katar, Yemen, Hindistan, Cezayir, Danimarka, Lübnan, Libya ve Ürdün İsrail'in Suriye topraklarına düzenlediği bombardımanı kınadı. Arap Birliği daimi temsilcilerinin oluşturduğu delegeler konseyi, BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'ye yönelik yeni İsrail saldırılarına engel olmak için derhal harekete geçme çağrısında bulundu. Arap Birliği delegeler konseyi tarafından yayınlanan bildiride, "İsrail devlet terörü yaratmakla suçlanarak Güvenlik Konseyi'ne,

İsrail'in Suriye'ye karşı yürüttüğü kışkırtıcı ve saldırgan politikalara engel olmak için derhal müdahale etmesi çağrısında bulunuldu." Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso, ''Kimseye fayda getirmeyen bir şiddet ve nefret döngüsü içindeyiz'' ifadesini kullandı.



7 Ekim 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED