AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
TİM: Biz kura müdahale istemedik

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "Biz baştan beri söylüyoruz ki, kurlara müdahale edilmesin" dedi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Oğuz Satıcı "Artık sık sık kardan bahsedeceğiz. Kar, kar, kar... Keşke 40 milyar dolarlık ihracat yapıp hiç kazanmayacağımıza, 30 milyar dolarlık ihracat yapıp 10 milyar dolar kazansak. Bu ne demek? Türkiye 10 milyar dolar kazandı ve borçlarını ödeyebilecek bir 10 milyar doları var demek." şeklinde konuştu. Satıcı, "Bu söyledikleriniz kurları gündem dışı bıraktığınız anlamına mı geliyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "(Kurlar şu fiyattan olmalı, bu fiyattan olmalı) demiyorum. Biz baştan beri söylüyoruz ki, kurlara müdahale edilmesin. Müdahale sözcüğü zaten son derece yanlış."

MB, alım ihalesinde miktarı artırdı

Merkez Bankası, bugünden başlamak üzere, Ekim ayının kalan döneminde yapılacak günlük döviz alım ihalelerinin miktarını 80 milyon dolara çıkardı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, böylece 80 milyon doları ihale ve 40 milyon doları opsiyon hakkı kullanımlarıyla olmak üzere, günlük olarak alınacak tutar en fazla 120 milyon dolar olacak.

Family Finans Kahramanmaraş'ta

Family Finans 28. şubesini Kahramanmaraş'ta törenle hizmete açtı. Törende konuşan Family Finans Genel Müdürü M. Atila Kurama, Maliye Bakanlığı ile yaptıkları protokol çerçevesinde çok yakın bir zamanda tüm şubelerinden gelir vergisi tahsilat işlemlerini gerçekleştirmeye başlayacaklarını bildirdi.

İş-Kur, 40 yılda 1,8 milyon işçi ihraç etti

Türkiye İş Kurumu'nun (İş-Kur), yurtdışına işçi ihracına başladığı 1961 yılından 2002 yılı sonuna kadar, toplam 1 milyon 871 bin 489 kişiyi yurtdışında işe yerleştirdiği bildirildi. İş-Kur İstatistik Yıllığı'nda yer alan bilgilere göre, kurum, 1961 yılında yurtdışına işçi göndermeye başladı. Kurum, 1961'de, 1430'u erkek, 46'sı kadın olmak üzere, yurtdışına 1476 kişi gönderdi. Kurumun 1961'den 2002 sonuna kadar yurtdışına gönderdiği kişi sayısı ise 1 milyon 871 bin 489'a ulaştı. Kurumun en çok işçi gönderdiği ülkeleri, sırasıyla Almanya (682 bin 392), Suudi Arabistan (475 bin 24) ve Libya (230 bin 503) oluşturdu.

'Vergi barışından yararlanmadım'

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Vergi Barışından kendisinin de yararlandığı iddiasına karşılık, "olay çarpıtılmış" dedi. Coşkun, bir gazete yer alan "Vergi Barışından sadece Unakıtan değil Ali Coşkun da yararlanmış" şeklindeki habere ilişkin açıklamada bulundu. Olayın 1997 yılında yaşandığını ifade eden Coşkun, şunları söyledi: "Ben 1996 yılında Milletvekili olarak ayrıldım. Dolayısıyla Vergi Barışından firma yararlanmış, şahsımla bir ilgisi yok."

Irak GSM'i Kuveyt ve Mısırlı şirketlerin

Irak'ta yapılan ihale sonucu, üç mobil telefon şirketine lisans verildi. Irak İletişim Bakanı Haider Jawad al-Aubadi, lisans hakkı verilen üç mobil telefon şirketini AsiaCell, Orascom ve Athertel olarak açıkladı. Al-Aubadi, mobil telefon sisteminin, Avrupa ve Ortadoğu'da geniş olarak kullanılan GSM (küresel mobil telefon sistemi) teknolojisi olacağını bildirdi. Irak'a yüzmilyonlarca dolarlık yatırım getirmesi beklenen mobil telefon hizmetinin, önümüzdeki haftalar içinde başlayacağı belirtiliyor. Orascom Mısır, diğer iki şirketin ise Kuveyt merkezli şirketler olduğu ifade ediliyor. Irak'taki GSM ihalesi ile ilgilenen Türk GSM şirketi Turkcell devre dışı kaldı.

ASKON Bulgaristan'a iş gezisi düzenledi

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), ülkeler arasında ticari işbirliği sağlamak amacıyla sürdürdüğü dış geziler kapsamında Bulgaristan'a gitti. 2-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen iş gezisine, 20 ASKON üyesi işadamı iştirak etti. Gezi sırasında, 2 Ekim tarihinde, Burgas, Şumnu ve Razgrad'da temas ve incelemelerde bulunan ASKON heyeti temas ve incelemelir sırasında, Bulgaristan'daki yatırım ortamı ve imkanları hakkında bilgi aldılar. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye sermayesi için Bulgaristan'ın yatırım yapılacak iyi bir ülke olduğunu ifade ederek, ASKON olarak komşu ülkelerle ticarete önem verdiklerini söyledi.

OECD'nin ikinci kütüphanesi açılıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) rapor, araştırma ve yayınlarının bulunacağı Türkiye'deki ikinci kütüphanesinin, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) açılacağı bildirildi. Halen 40 ülkenin sadece başkentlerin- de bulunan OECD kütüphanelerinden biri, ilk kez Türkiye'de, Ankara'da, DİE binasından sonra, ikinci bir şehirde açılmış olacak. Halka açık olarak hizmet verecek olan OECD Kütüphanesi, 8 Ekim Çarşamba günü İTO ve OECD yetkililerinin katılacağı törenle açılacak.



7 Ekim 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED