AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Öğrencilerin bursları 20 milyona yükseltildi

İlköğretim ve ortaöğretim okullarında burslu okuyan öğrencilere verilen burs miktarları, aylık 13 milyon 370 bin liradan 20 milyon 560 bin liraya yükseltildi. Bakan Hüseyin Çelik ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasında imzalanan protokole göre, öğrencilerin bursları hesaplanırken kullanılan ve 1992'den bu yana memur maaş katsayısıyla çarpılan "400" göstergesi, "600"e çıkarıldı. Böylece, öğrencilerin aylık bursları, 13 milyon 720 bin liradan 20 milyon 560 bin liraya yükseldi.


  • 'Çocuklar anayasal güvenceye alınsın'

    Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, devletin çocuklarla sözleşme imzalaması gerektiğini ifade ederek, 38 akademisyen ve 180 öğrenciyle birlikte hazırladıkları "Anayasa İçin Çocuk Maddesi" önerisi açıkladı. Çocuk Vakfı, Dünya Çocuk Günü dolayısıyla Vakıf Genel merkezinde bir etkinlik düzenledi. Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 40. maddesinin çocuklar tarafından ayrı ayrı okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Şirin, dünya üzerinde 2 milyar 423 milyon çocuğun yaşadığını, ancak bunların yüzde 80'inin açlık, savaş ve eğitim gibi sorunlarla yüzyüze kaldığını söyledi. Dünyada 30 saniyede bir çocuğun öldüğünü ifade eden Şirin, "Sadece sözleşmeler yaparak çocukların sorunu çözülmez" dedi.

  • SELAH KEMALOĞLU


  • Cerrah, kapkaç avcısı polisleri ödüllendirdi

    İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah kapkaç ve gasp suçlularını yakalayan 1'i komiser 9 memuru para ve takdirnameyle ödüllendirdi. İstanbul'un çeşitli ilçelerinde çeşitli kapkaç ve gasp olaylarına karışan 3 kişiyi yakalayan Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğiínde görevli Komiser İlyas Çekiç ve 8 memuru tebrik eden Cerrah, "Kapkaça karşı mücadelemiz devam edecektir. İstanbul halkının içi rahat olsun. Bu konudaki çalışmalarımız ciddiyetle sürüyor" dedi. İl Emniyet Müdürlüğü binasındaki ödül töreninde Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Ekici, Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürü Selim Kutkan da hazır bulundu. Cerrah, Türkiye ile İngiltere maçında 4 bin 500 polisin görev alacağını söyledi.

  • ARZU SARI, İSTANBUL


  • Yazıcıoğlu'nun öldüğü kazanın davası başladı

    Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu ve Denizli Ziraat Odası Başkanı Haldun Tellioğlu'nun ölümüyle sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili olarak, araç şoförü Berkant Korkut'un 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Ankara 4. Asliye Ceza'daki davaya tutuklu sanık Korkut ve avukatları katıldı. Korkut'un, Denizli ile Ankara arasının 5 saat olduğunu ifade etmesi üzerine, yargıç, "Siz 4 saatte Temelli'ye gelmişsiniz. Ben Denizli'den Ankara'ya 5 saatte gelemiyorum. Hızın bu şekilde de tespit edilir ama bunu ben değerlen-dirmeyeceğim. Dosya bilirkişiye gidecek" dedi. Duruşma ertelendi.


  • Bahriye Üçok Ankara'da anıldı

    Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi eski öğretim üyelerinden Bahriye Üçok, kendisine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu hayatını kaybedişinin 13. yılında kabri başında anıldı. Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anma törenine, Bahriye Üçok'un kızı Kumru Üçok da katıldı.


  • GAZİ ERÇEL DOSYASI İSTENDİ

    Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, birçok bürokrat hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularının ardından savcılıklar komisyon raporu doğrultusunda soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel ile ilgili dosyayı komisyondan istediği öğrenildi. Başsavcılığın yazısı üzerine Gazi Erçel ile ilgili bütün belgeler ile komisyona bilgi veren kişilerin tutanakları başsavcılığa gönderildi. Yolsuzluk Komisyonu çalışmalarını tamamlamasına rağmen, yeni bilgi ve belgeler gelmeye devam ediyor. TBMM Başkanı Bülent Arınç, yolsuzluk mücadelesinin devam edebilmesi için komisyon başkanı ve üyelere özel oda tahsis etti. Arınç, komisyonun çalışmalarını yürüttüğü oda ve salonu Komisyon Başkanı Azmi Ateş ile üyelerin kullanımına verdi.


  • Türk bilimadamına İran sahip çıktı

    Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çoban tarafından geliştirilen kömür bağlayıcı, mangal kömürü ve dumansız katı yakıt, İran'da kurulacak fabrikalarda üretilecek. Prof. Dr. Çoban, geliştirdiği kömür bağlayıcı ile kibritle tutuşabilen aromalı mangal kömürü ve dumansız katı yakıtın, Ferroalloy İndustries Co. firmasınca İran'ın Azna ve Sennan kentlerinde kurulacak fabrikalarda üretileceğini söyledi. Daha önce geliştirdiği mobilya tutkalının da yine İran'da Sina Tutkal Fabrikası'nca halen üretildiğini anımsatan Çoban, şöyle devam etti: "Türkiye'den yeterli ilgiyi göremedim. İranlılar geliştirdiğim ürünlere daha çok sahip çıktılar. Yaklaşık 3 ay içinde kurulacak bu fabrikalarda günlük 30 ton dumansız yakıt ve 20 ton mangal kömürü üretilecek."


  • Nobel Tıp Ödülü İngiliz ve ABD'li bilimadamlarının

    2003 Nobel Tıp Ödülü, tıbbi araştırmalar ve hastalıkların teşhisinde önemli bir buluş olan Magnetic Resonance (MR) görüntüleriyle ilgili "yeni ufuklar açan buluşlarından" dolayı Amerikalı ve İngiliz iki bilim adamına verildi. İsveç Karolinska Enstitüsü Nobel Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Amerikalı Paul Lauterbur ile İngiliz Peter Mansfield'in MR görüntülerinde sağladıkları ilerlemelerle ödüle layık görüldükleri belirtildi. Açıklamada, iki bilim adamının, acıyı azaltan ve ameliyat öncesi daha fazla bilgi edinilmesini sağlayan "vücudun iç tarafını izleme" yolunu geliştirdiği belirtildi. Nobel Tıp Ödülü'nün bu yılki sahipleri, 10 milyon kron (1,3 milyon dolar) ödül alacaklar.


  • En yaşlı ABD'li 114 yaşında öldü

    ABD'nin en yaşlı insanı olduğuna inanılan Elena Slough adlı kadın, New Jersey'deki yaşlılar bakımevinde önceki gün öldü. Slough'un 114 veya 115 yaşında olduğu bildirildi. Victoria Manor bakımevinde ölen kadının 90 yaşındaki kızı Wanda Allen de birkaç gün önce hayata veda etmişti. Amerikan Gerontoloji araştırma grubu Slough'un 8 Temmuz 1889'da doğduğunu bildiriyor. Slough"dünyadaki en yaşlı 3. kişiydi.


  • Çoban heykeltraş ABD'de satış rekoru kırdı

    Kütahya'da, yıllarca çobanlık yaptıktan sonra heykeltıraşlığa başlayan Ömer Cesur, eserlerine Amerikalıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Bir süre önce Washington'da açılan karma sergide eserlerini sergileyen Ömer Cesur, sergide satış rekoru kırdığını belirtti. Cesur, Amerikalıların en çok ilgiyi mahalli kıyafetli heykellere gösterdiğini ifade etti. Heykeltıraşlığa 25 yıl öncesi çobanlık yaparken merak saldığını ifade eden Cesur, "Washington'da 10 gün açık kalan sergide yüzlerce mini heykel satıldı. ABD'liler yaptığım eserlere hayran kaldı. Birçok ülkeden gelen onlarca sanatçının eserleri arasında en çok talep benim eserlerime oldu. Bu durum, benim 25 yıllık meslek hayatımın en onurlu günü oldu" dedi.Yurt içinde birçok sergi açarak eserleri tanıttığını belirten Cesur, yurt dışında da Türkiye'yi temsil etmenin büyük mutluluk olduğunu bildirdi.


  • 24 tilkiyi katleden 2 kardeş yakalandı Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde zehirli et ile tilki avlayan 2 kardeş yakalandı. Bu kişilerle birlikte 24 ölü tilki ele geçirildi. Bir istihbaratı değerlendiren Çırçır Beldesi Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, takibe aldıkları 46 EN 605 plakalı otomobili durdurarak aradılar. Araçta 24 ölü tilki ele geçiren jandarma timleri, otomobilde bulunan Adem ile kardeşi Doğan Ç'yi gözaltına aldı. Adıyaman'dan geldikleri tespit edilen bu kişilerin sorgusunda, Çamlıbel-Doğanlı-Esençay ve Çırçır mevkindeki karayolu üzerine 1'er kilometre aralıklarla, yanlarında getirdikleri zehirli et parçalarından bıraktıkları ve daha sonrada bunları yiyerek ölen, tilkileri topladıkları anlaşıldı.


  • Çobanların kanlı kavgası: Bir ölü

    İzmir'in Foça İlçesi'nde koyun otlatan 3 çoban arasında çıkan kavgada 1 kişi bıçaklanarak öldürüldü. Ilıpınar Köyü'nde koyun otlatan Mehmet Özaydın ile Cafer Demircioğlu, arkadaşları Murat Gökmen ile bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine Mehmet Özaydın ve Cafer Demircioğlu, Murat Gökmen'e bıçakla saldırdı. Yaralanan Gökmen, kaldırıldığı Foça Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 2 kişi gözaltına alındı


  • Gasp edilen 50 kg altın sigortasızmış

    İzmirli kuyumculara ait olan, İstanbul'da silahlı kişilerce gasp edilen 50 kilo altın, 300 bin dolar ve 200 milyar liranın "sigortasız" olduğu ortaya çıktı. İstanbul'da 3 gün önce meydana gelen trilyonluk soygunun ardından, altın ve paraları İzmir'den götüren kuyumcular Ergün Topçu, Mevlüt Cesur ile kurye Haydar Tanrıverdi'nin sorgulamaları sürüyor. Emniyet Müdürü Halil Tataş, soyulan kurye aracının İzmir'den itibaren takip edildiğini tahmin ettiklerini söyledi.


  • AB'ye uygun ilk garaj Gebze'de hizmete girdi

    Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde Türkiye'nin ilk ve tek resmi imar ruhsatlı, TSE belgeli ve Avrupa Birliği (AB) standartlarında inşa edilen TIR-Kamyon Garajı hizmete açıldı. Marmara Akaryakıt Turizm ve İnşaat San. Ticaret Ltd. isimli şirket tarafından, Muallimköy'deki arsası Gebze Belediyesi'nden yap-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına alınan, Türkiye'nin ilk ve tek resmi imarlı, TSE belgeli ve AB standartlarındaki TIR-Kamyon Garajı hizmete açıldı. Yaklaşık 700 Kamyon/TIR kapasiteli tesiste, nakliyeciler için 90 adet ofis, akaryakıt istasyonu, 6 depo, yıkama-yağlama üniteleri, lastik satış merkezi, 20 yataklı bir otel, restaurant, cafe, market, duş, berber, terzi, mescit ve 120 otomobil kapasiteli özel bir otopark da yeralıyor. Tesiste ayrıca, Emniyet Müdürlüğü'ne ait bilgi işlem merkezi de bulunuyor.


  • Hollanda Başbakanı bugün Türkiye'ye geliyor

    Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Dışişleri Bakanı Jaap De Hoop Scheffer ile birlikte 7-9 Ekim 2003 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Başbakan Balkenende ve beraberindeki heyet, yarın akşam saatlerinde İstanbul'a gelecek. Konuk Başbakan, 8 Ekim Çarşamba günü, Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde bulunduktan sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek.Başbakan Balkenende, aynı gün, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile görüşecek.Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.Konuk Başbakan ve beraberindekiler, 9 Ekim Perşembe günü Türkiye'den ayrılacak.


  • Almanlarla enerji işbirliği anlaşması

    Almanya ile Türkiye arasında yapılan hükümetlerarası ekonomik işbirliği çerçevesinde Türkiye'deki binalarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik projenin uygulanmasına Erzurum'da başlandı. 06-17 Ekim 2003 tarihleri arasında uygulamada pilot il olarak belirlenen Erzurum'da binalarda enerji etüdü yapacak olan uzmanlar, halkı enerji tasarrufu konusunda bilgilendirecek. Prof. Dr. Bedri Yüksel, Jörg Meyer, Tevfik Akar, Wildrod Veber, Ergin Salihoğlu, Mehmet Dizdaroğlu, Bülent Cindil ve Zülküf Salın tarafından verilen eğitim seminerine Büyükşehir Belediyesi, alt belediyeler ve A.Ü. Mühendislik öğrencileri katılıyor.


  • Sivaslı imamlar semazen ekibi kurdu

    Sivas Müftülüğü tarafından oluşturulan "İmamlar Korosu" bünyesinde, semazen ekibi kuruldu. Kendisi de din görevlisi olan koro şefi Metin Koçak, Sivas'ta kurdukları 20 imamdan oluşan Türk Tasavvuf Musiki korosu bünyesinde semazen ekibi oluşturduklarını söyledi. Koronun özel günlerde konser vermeye devam ettiğini belirten Koçak, Konya Büyükşehir Belediyesi semazenlerinden Yılmaz Susamış başkanlığında oluşturulan ekibin de koroyla birlikte görev almaya başladığını kaydetti. Koçak, "Artık koromuz Türkiye genelinde sesini duyurmaya başladı. Koroya gelen teklifleri değerlendirerek, turnelere çıkacağız. Korumuzun büyük bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum" diye konuştu


  • M. Sami Ramazanoğlu Camii ibadete açıldı

    Eskişehir'de 7 yılda tamamlanan Mahmud Sami Ramazanoğlu Camii ve Külliyesi törenle açıldı. Eğitim Rehberlik Kültür Araştırma Merkezi (ERKAM) Vakfı tarafından Atatürk Bulvarı üzerinde 2 bin 182 metrekare arazi üzerine 1996 yılında inşa edilmeye başlanan caminin, 63 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 2 minaresi dikkati çekti. Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılan 975 metrekare kapalı alana sahip cami, 2 bin kişi kapasiteli. Ramazanoğlu Beyliği'nin son fertlerinden ve ilk Cumhuriyet Tarihi Hukuku mezunu olan Mahmud Sami Ramazanoğlu'nun adı verilen caminin zemin katında konferans, sergi salonları, kütüphane, sağlık kabinleri, aşevi bulunuyor.



    7 Ekim 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED