AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
İşgal için gitmiyoruz

Irak'a asker gönderilmesine ilişkin tezkere, Meclis'e sunuldu. Tezkerede, Türk askerinin Irak'taki işgal durumunu sürdürülmesine yardımcı olmak için değil, halkın huzur ve güveni için gideceği vurgulandı.

Irak'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Dün akşam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gönderilen tezkere 4 sayfadan oluşuyor. Tezkerede, "kapsamı, sınırı ve zamanı Hükümet tarafından belirlenecek şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının güvenlik ve istikrara katkı yapmak amacıyla Irak'a gönderilmesine ve bu kuvvetlerin görev ve kullanılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına, Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca 1 yıl süreyle izin verilmesi" istendi.

Başbakanlık Tezkeresi'nde, Türk askerinin Irak'a, "Ülkedeki işgal durumunun sürdürülmesine yardımcı ve bu durumun aracı bir askeri unsur olarak Irak'a gitmeyecek, aksine ülkede durumun süratle normalleşmesine ve güvenli ve istikrarlı bir ortamda Irak halkının insani ihtiyaçlarının karşılanmasına faal katkı yapacak bir unsur olacaktır" denildi.

Terör unsurları temizlenecek

Tezkerede, Irak'ın PKK/KADEK terör unsurlarından temizlenmesinde ve Irak topraklarının ileride teröristler için "melce" olmaktan çıkarılması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasında Türkiye'nin kesin kararlılığı vurgulandı.

Toprak bütünlüğü korunacak

Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyacak yeni bir siyasi yapıya kavuşmasının önemine dikkat çekilen Tezkere'de, Irak'ın milli devlet inşa etme sürecinde, Irak'ın kurucu halkı olan Arap, Kürt, Türkmen ve Asuriler'in etkili bir rol oynaması, hiçbir milli gruba imtiyazlı bir statü verilmemesi ve tüm milli gruplara bu sürece eşit statüde katılma imkanı tanınması gerektiği vurgulandı. Irak'ın yeni siyasi ve Anayasal yapısının tüm milli grupların meşru endişe ve beklentilerini karşılayacak şekilde belirlenmesi gerektiği görüşüne yer verilen Tezkere'de, birleşik ve demokratik Irak'ın sağlam esaslar üzerine bina edilmesinde bu konunun önemine dikkat çekildi.

Türk askeri kendi komutasında

Tezkere'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sorumluluk bölgesinde kendi milli komuta yapısı içinde görev yapacağı belirtilerek, Türkiye'in görevinin sadece güvenlik ve istikrara katkı ile sınırlı kalmayacağı, İstikrar Gücü'ne siyasi ve insani boyutta da katkıda bulunacağı bildirildi.

Başbakanlığın bu tezkeresi, TBMM gündemine gelen yurtdışına asker gönderilmesi ve yurda asker kabulüne ilişkin 18. tezkere niteliğini taşıyor. Şimdiye kadar gelen tezkerelerden 16'sı kabul edilirken, 1 Mart 2003 tarihinde görüşülen tezkere, Genel Kurul'daki oylamada salt çoğunluğa ulaşılamadığı için kabul edilmemişti. Tezkere'nin bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Erdoğan, grubu ikna edecek

Irak'a asker gönderme tezkeresi bugün saat 15:00'de TBMM'de görüşülecek ve karara bağlanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu'nu saat 12:00'de toplayarak, "kabul" oyu vermelerini isteyecek.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AK Parti Grup toplantısında, Irak'a asker göndermenin gerekçelerini anlatacak. Erdoğan, milletvekilerinden tezkereye "kabul" oyu vermelerini isteyecek.

'Irak'ta bulunmak zorundayız'

Irak'a asker gönderilme tezkeresinin ele alındığı kritik Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Erdoğan'ın, "Hem Türkiye'nin geleceğinin güvenliği, hem de Irak halkının huzuru ve güveni için Irak'ta bulunmak zorundayız" dediği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Türk askerinin Selahattin başta olmak üzere, üç bölgeden birinde görev yapacağını söylediği öğrenildi. Bakanlar Kurulu toplantısında öncelikle Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'a asker gönderilmesi ve ABD temasları konusunda kabine üyelerine bilgi sundu. Edinilen bilgilere göre Gül, "ABD ile ilişkileri ve PKK/KADEK'in elimine edilmesi için de Irak'a asker gönderilmesinin yararları olacaktır. ABD ile yapılan müzakereler ve Genelkurmay'ın görüşleri doğrultusunda, gönderilecek asker sayısı konusunda karar verilecektir. Türk askerinin Anbar bölgesinde görev yapması söz konusu olacaktır. Selahattin şehri başta olmak üzere, bize üç bölge önerildi. Bu bölgelerden Türkiye'nin karar vereceği bir bölgede Türk askeri görev yapacaktır" diye konuştu.

2.5 saat bakanları dinledi

Toplantıda Başbakan Erdoğan, bakanlara da söz vererek, Irak'a asker gönderilmesi ile ilgili görüşlerini aldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İşişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi Bakanı Ali Coşkun ve Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Türk askerinin Irak'ta bulunması yönünde görüşlerini dile getirdikleri öğrenildi. 1 Mart tezkeresine muhalefet eden Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ise, Irak'a asker gönderilmesi konusunda hiç konuşmadıkları öğrenildi.

Erdoğan'ın ise, "ABD ile müzakerelerin tamamlanmasından sonra Irak'a asker gönderilmesi konusundaki kesin kararımızı sizlerle birlikte vereceğiz" dediği öğrenildi.

  • BİLAL ÇETİN-VELİ TOPRAK, ANKARA



  • 7 Ekim 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED