AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
YÖK bildiğini okudu

YÖK, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ricasını ve Yükseköğretim Yasa Taslağı çalışmalarını yok sayarak ÖSS sınav takvimini başlattı. Kurul, ÖSS'ye başvuru tarihini 1 Aralık olarak belirledi.

Yükseköğretim Kurulu, ÖSS takvimi ile ilgili son sözü söyledi. Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK Genel Kurulu, Yükseköğretim Yasa Taslağı ile ilgili çalışmaların sonuçlanmasını beklemeden sınav takvimini ilan etti. 'Gerginlik yaratmayalım, erteleyelim' görüşünü savunan bazı kurul üyeleri Gürüz'ün aksi yönde oy kullandı, ancak kuruldan oy çokluğuyla sınav takvimini 1 Aralık'ta başlatma kararı çıktı. YÖK Genel Kurulu'ndan önce açıklama yapan YÖK Başkanı Gürüz, kurulun ÖSS sınav takvimini görüşeceğini belirterek, "Takvim gündeme gelecek ve kurulun uygun gördüğü şekilde geçecek" dedi. Yaklaşık 3,5 saat süren Genel Kurul toplantısında ÖSYM Başkanı Savaş Küçükyavuz, kurul üyelerine hazırlıkları içeren bir rapor sundu.

Bazı üyeler karşı çıktı

Sunumun ardından ÖSS takviminin Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda ileri bir tarihe ertelenip ertelenemeyeceği tartışıldı. Toplantıda Gürüz ve diğer bazı üyeler, öğrencilerin üniversite giriş sınavı için aylar öncesinden çalışmaya başladığını ve bu amaçla dersanelerde eğitim gördüğünü dile getirdi. Bazı üyeler de yasa taslağı çalışmalarını beklemenin doğru olacağını söyleyerek, "Gerginliğe taraf olmayalım. Sınav takvimini erteleyelim" şeklinde görüş bildirdi. Küçükyavuz ise, sınav takvimini ertelemenin formlardaki hataların düzeltilmesine engel teşkil edeceğini anlattı. Oylamada sınav takviminin 1 Aralık itibariyle başlatılması kararı çıkarken, 5 veya 6 üyenin karara muhalefet ettiği öğrenildi.

ÖSS başvuruları aralıkta

Sonuca göre sınav takvimi de başlamış oldu. ÖSS'ye başvuru tarihi 1-15 Aralık 2003 olarak tespit edilirken, sınavın yapılacağı tarih ise 20 Haziran 2003 olarak belirlendi. Geçen sene başvuruları 11 Kasım'da almaya başlayan ÖSYM, bu sene Ramazan Bayramı nedeniyle başvuru sürecini aralık ayının başına erteledi. ÖSYM, hükümetin çalışmalarını sonuçlandırması için takvimde erteleme yapılamayacağını ifade etmesi dikkat çekti. YÖK'ün sınav takvimini ilan etmesi 2003-2004 ÖSS'sinde bir değişiklik yapılma ihtimalini zayıflattı. Öte yandan ÖSS kılavuzlarının basımına önümüzdeki hafta başlanacak.

Çiçek: Bu YÖK'le kalite yükselmez

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Bugünkü YÖK sistemiyle kaliteyi yükseltmenin mümkün olmadığını" söyledi. "Avrupa Birliği'nde Çocukları Korumaya Yönelik Politikalar Konferansı" için Napoli'de bulunan Çiçek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'deki üniversitelerin köklü bir reforma tabi tutulmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Çiçek, "Bugünkü YÖK modeli ve anlayışıyla, kaliteyi yükseltmek mümkün gözükmüyor. Onun için yeni baştan, ideolojik tartışmalara meydan vermeden çözüm üretmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ruhban okulu konusunda uzlaşma

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması konusuna sıcak baktığını söyledi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, Çelik'i makamında ziyaret etti. Türkiye'nin ABD'ye lisansüstü düzeyde en çok öğrenci gönderen ülke olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, "Biz, burada herhalde bir Irak meselesini değil, özellikle eğitim alanında bir görüşme yapacağız" ifadesini kullandı. Çelik, bir gazetecinin, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasına ilişkin sorusu üzerine, "Buradaki temel yaklaşım, bu mütekabiliyet meselesinden kaynaklanıyor. Çözülemeyecek, kangren olmuş bir problem olduğuna inanmıyorum" diye konuştu.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ, ANKARA



  • 1 Kasım 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED