AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Washington Irak planlarını değiştirdi

Irak'ın geleceğinin tartışıldığı Washington'da Bush yönetimi Irak planlarında köklü bir değişikliğe gitti. Irak'ta yetkilerin kısa sürede Iraklılara devri konusunda birkaç seçenek hazırlayan ABD yönetimi, konsey ile bu seçenekleri tartışacak.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush ve üst düzey güvenlik danışmanları, Washington'da Irak'taki Amerikalı yönetici Paul Bremer'la acil bir toplantı yaptı. Irak politikasında köklü değişikliğe giden Washington yönetimi, Irak'ta yetkilerin mümkün olduğu kadar kısa sürede Iraklılara devri konusunda birkaç seçenek hazırladı. Washington'daki yoğun toplantılarını tamamlayan Irak'taki ABD'li işgal valisi Paul Bremer, Bağdat'a döner dönmez Irak Geçici Hükümet Konseyi ile bu seçenekleri tartışacak. ABD'de gelecek yılki başkanlık seçimi ve Irak'ta artan güvenlik sorunları, Başkan Bush yönetiminin Irak planlarını köklü bir değişikliğe uğrattı. Irak'taki ABD'li yönetici Paul Bremer'ın tavsiyeleri doğrultusunda Washington, daha önceleri Iraklılara erken dönemde yetki devri öngörmüyordu.

'Konsey'le çalışmalar sürecek'

Bremer'ın Washington'daki yoğun toplantılarında, yetki devrine yönelik birkaç seçenek üzerinde duruldu. Bunlardan ilki, Ira'ta altı ay içinde seçime gidilerek meşru bir hükümet oluşturulması, yetkilerin bu hükümete devredilmesi ve bu arada yeni anayasanın hazırlanması olarak ortaya çıktı. İkinci seçenek ise, mevcut Irak Geçici Hükümet Konseyi'ne hükümet veya bir lider seçme yetkisi verilmesi olarak ortaya atıldı. Bu çerçevede, Irak'ta, Afganistan'dakine benzer geçici bir hükümet kurulması da gündeme getirildi. Bremer, Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin başarısız olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak Washington'ın Konsey'le çalışmaya devam edeceğini söyledi. Bremer, Konsey ve Bush yönetimi arasında yaşanan ihtilafın ciddi boyutlu olmadığını belirterek, ABD'nin Konseyle çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

ABD'yi daha da zor günler bekliyor

Irak'ta ABD askerlerine yönelik saldırılar artarken ülkede yapılan bir kamuoyu araştırması Irak halkının ABD işgalinin amacı ve hedefi konusunda ciddi endişeleri olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 51'i, Washington'un, baskısı ve etkisi olmadan Irak'ta demokratik bir sistem kurulmasına izin vermeyeceğini söyledi. Irak'ta ABD askerlerine yönelik saldırıları bir türlü engelleyemeyen ve güvenlikle istikrarı sağlayamayan Bush yönetimi, zor günler geçiriyor. Kendi kurduğu Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin çalışmalarından da memnun kalmayan ABD yönetimi farklı alternatifler arıyor. Irak'ta 'Gallup' araştırma şirketi tarafından 3 ay önce yapılan anketler sonucu elde edilen veriler ABD yönetimini daha da zor günlerin beklediğini gösteriyor.

"ABD Irak'ta anahtarı teslim edeceği, yeni bir yönetim arıyor"

Washington Post gazetesi, ABD'nin, Irak'ta gelecek yaza kadar yetkilerin büyük kısmını üstlenebilecek bir yönetimi destekleyeceğini yazdı. Washington Post, dün yayımladığı haberde, Beyaz Saray'da, Paul Bremer ile yapılan üst düzey danışma görüşmelerinde alınan bu kararın, Irak'ta yetki devrinin hızlandırılmasını amaçladığını kaydetti. Gazete, "Odak noktasının, egemenliğin ve yetkinin ağırlığını taşıyabilecek ve anahtar teslim edilebilecek bir geçici hükümetin nasıl elde edileceği olduğunu'' belirtti. Habere göre, ABD'nin, bir yürütme organı ve Iraklıların çoğunluğu tarafından meşru görülecek ve bu arada Geçici Hükümet Konseyi'nden (GHK) tamamen vazgeçilmeden bir anayasal komisyon oluşturmak gibi iki hedefi bulunuyor. Post'un haberine göre, Bremer, Irak'a bir dizi fikirle döndü. Bu fikirler arasında yetkinin, bir anayasa yazmak için geçici hükümete ve Afganistan'da olduğu gibi bu yetkiyi üstlenebilecek bir idareciye devredilmesi bulunuyor.



14 Kasım 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED