AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Akçakoca'nın 'sır'ları poliste

Akçakoca'nın bankalarla ilgili 60 kolilik "gizli mali durum raporları"nın polisin elinde olduğu ileri sürülüyor. Akçakoca, raporları, "ticari sır" gerekçesiyle, Araştırma Komisyonu'na göndermemişti.

İstanbul Mali Şube ekiplerinin, eski BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın evine yaptığı "kaçak belge" operasyonu büyüyor. Akçakoca'nın İstanbul Mali Şube ekiplerinin operasoyunuyla ele geçirilen bankalarla ilgili 60 kolilik "gizli mali durum raporları"nın polisin elinde olduğu ileri sürülüyor.

Akçakoca, sözkonusu raporları, "ticari sır" gerekçesiyle, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na göndermemişti. İstanbul Mali Şube ekipleri tarafından Akçakoca'nın, evine yapılan "kaçak belge" operasyonunun "etik olup" olmadığı tartışılırken, Akçakoca'nın evinde, 60 koli, bankalarla ilgili "gizli mali durum raporları" çıkması kafaları karıştırdı. Raporların polisin elinde olduğu ileri sürülürken Akçakoca, sözkonusu raporları, "ticari sır" gereçesiyle, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na göndermemişti.

Operasyonun herhangi bir denetim birimi tarafından istenmediği, Adalet Bakanlığı ve Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından organize edildiği bildirildi. Başbakanlığa, savcılıklara ve bazı bakanlıklara, BDDK'daki belgelerin, yokedilmek istendiği, bazı belgelerin başta Akçakoca olmak üzere, bazı üst düzey yöneticiler tarafından kaçırıldığı yönünde çok sayıda ihbarın geldiği öğrenildi. Operasyondan sonra gözler, İmarbank soruşturması nedeniyle koltuklarını kaybeden BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman ve Bankalar Yeminli Murakıplar Başkanı Abdülhalik Berber'e çevrildi.

BDDK: Dosyalar arşivde

BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada da, BDDK ve TMSF'nin faaliyetlerine ilişkin tüm evrak, belge ve dosyaların ilgili mevzuat çerçevesinde Kurum arşivlerinde muhafaza edildiği belirtilerek, belgelerin, kanunen yetkili merciler tarafından talep edildiğinde, ilgili mercilere sunulduğu, sunulmaya da devam edeceği belirtildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, polise verilen adresin Akçakoca'nını evi olduğunun sonradan ortaya çıktığını açıkladı.

Bu arada polis, BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'nın şoförü ile sekreteri olduğu öğrenilen iki kişiyi gözaltına aldı.

Akçakoca'ya soruşturma

Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan, BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmanın Bankalar Kanunu ile Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca yürütüldüğü bildirildi. Akçakoca hakkında dava açılıp açılmayacağına, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in savcılığa göndereceği resmi yazıya göre karar verilecek. 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 3. maddesinin 8. fıkrasında, BDDK Başkanı veya üyelerinin, kuruma ait bilgileri ve öğrendikleri sırları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanamayacağı belirtiliyor.

BDDK'ya ait bilgileri kullanmak suç

Söz konusu fıkra şöyle: "Kurul üyeleri ve kurumun her türlü personeli, çalışmaları ve denetlemeleri sırasında ilgililere ve üçüncü kişilere ait öğrendikleri sırları bu konuda kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamazlar ve kendi yararlarına kulanamazlar. Bu yükümlülük, görevden ayrılmalarından sonra da devam eder...." 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 16. maddesinde de, "devlete ait gizli belgelerin kullanılması, çoğaltılması ve açıklanmasının suç olduğu" vurgulanıyor.

Klasörlerde gizli belgeler var

Ele geçirilen 60 kolinin her birinde yaklaşık 10 klasör dolusu belge bulunduğu belirtildi. Klasörlerin ise, bankaların mali durumlarına dair murakıpların ve bağımsız denetim kuruluşlarının raporlarından oluştuğu bildirildi. Akçakoca, kendi dönemindeki kararların fotokopilerini aldığını açıklamıştı. Oysa, klasörlerde "gizli" damgalı murakıp raporlarının da bulunduğu tespit edildi. Akçakoca'nın, istifasından önceki son 15 gün içinde çok sayıda belgenin fotokopilerini çektiğirdiği ve evine götürdüğü belirtiliyor. Belgelerin, Mali Şube'de uzmanlar tarafından incelenceği öğrenildi.



14 Kasım 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED