AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R

Basketbola kamu vicdanı

Bazı deneyimli federasyonlar var ki, yarı özerklik (!) nedeniyle haklarında kamu davaları açılmış bulunuyor. Görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle açılan bu davaları federasyonlar ve başkanları ard arda kaybediyorlar. Zor durumdalar. Sadece kendileri değil, deplasmanlı lig kulüplerini de zor duruma sokmuş bulunuyorlar.

TRT'nin lig yayınları gelirleri kesilmiş görünüyor. Şimdi 'haksızlık ediliyor' diye, bazı sevgi ve saygılı kişiler aracılığıyla (!) kamu vicdanına sesleniliyor. Bu kişilerin kuşkusuz alkışlanacak hizmetleri de olmuştur.

Ancak kamuoyu vicdanı bağımsız yargının kararlarının haksızlığına hükmedecekse, bu kamu davalarının neden açılmış ve kimler tarafından açılmış olduğunun önce bilinmesi gerekir.

Olaylar irdelediğinde, kimi kamu davaları federasyon seçimlerindeki usulsüzlükleri içeriyor. Kamunun maddi imkanlarından yararlanıldığı ve yönetmeliklere aykırı davranıldığı için, eşitlik ilkesine zarar gelmiş adayların şikayetçi olduğu görülüyor. Bu davalar 2000 yılından beri devam ediyor. Hatta bazılarına GSGM kendi federasyon başkanı aleyhine müdahil bile olmuş.

Kimi davalar ise, GSGM'nin geçmiş yönetimi (!) döneminde GSGM tarafından kendi federasyonu hakkında açılmış bulunuyor. Devletin açtığı bu davalar ise çabuk bitiyor.

Bunlardan biri yeni sonuçlandı. Son gelişmeler basketbol açısından karanlık günlere gebe. İstanbul şehrinin Darüşşafaka, Fenerbahçe, Galatasaray, Efes ve Ülker kulüplerine basketbolun gelişmesi ve maddi olanak sağlaması amacıyla 31 Aralık 1998 yılında devredilen 'Abdi İpekçi Spor Salonu, aynı gün basketbolu geliştirme vakfına (TÜBGEV) 49 yıllık işletme hakkıyla devredilmiş ve tapuya şerhi düşülmüştü. Uzun süre yükümlülüklerini yerine getirmeyen vakıf ve federasyon, basketbolun bu mabedini önümüzdeki günlerde tahliye etmek mecburiyetinde. 2002 yılından beri icralık olan Abdi İpekçi, Ankara 16. İCRA Tetkik Hakimliğinin 21.10.2003 tarih, 2003/403 esas ve 628 karar sayılı tahliye kararını 19. İcra Müdürlüğünün 2002/2112 sayılı dosyasında işleme koymuş bulunuyor. Bu makamın da 11 Kasım tarihli talimatla Zeytinburnu Nöbetçi İcra Müdürlüğünü görevlendirdiği belirtiliyor. Karar kesin tahliye ile de bitmiyor. Vakıf ve federasyon başkanı ayrıca, 623.483.072.000,- TL'nin % 40'ını (yani takriben 250 Milyar TL) 'icra inkar tazminatıî olarak ödemeye mahkum edilmiş bulunuyor.

Öte yandan aynı kişi ve GSGM eski Genel Müdürü Kemal Mutlu haklarında, TRT yayın paralarını hak eden kulüpler yerine yayın sözleşmesine aykırı bakiye tutup bir yıl sonra başka yönde harcama yaptıkları gerekçesiyle GSGM tarafından açılan ve halen devam eden kamu davasında Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi 2003/748 esas sayı ile mal varlıklarına ihtiyati tedbir kararı alınmış bulunuyor. Burada talep edilen miktar 410 Milyar TL.

Bu arada GSGM eski genel müdürü hakkında Ankara 3. ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerinde de davalar açılmış bulunuyor.

Bu türden özerkliği vakıf yoluyla sağlayanların kuşkusuz deneyimli, mahkemelik olmayacak yetenekte hukukçuları vardır. Kaldı ki bu tür hukuki olaylarda dayanaklar, mahkemelerce ve federasyonların üst kurumu olan GSGM tarafından tesbit edilir. Koltuklar şahısların tekelinde değildir. Basketbolumuza telafisi imkansız zarar verenleri kamuoyu eninde sonunda doğru tesbit edecektir. Lütfen yargıya, dayanakları tesbit eden kurumlara ve kulüplere saygılı olalım.


14 Kasım 2003
Cuma
 
MAHMUT KULEİN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED