AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Büyükelçi uyudu Türkiye kaybetti

Avrupa Konseyi'nin, Kıbrıslı Rum Loizidou'nun tazminatının 19 Kasım'a kadar ödenmesini isteyen sert kararının arkasından yine ihmal çıktı. Strasbourg'daki büyükelçimiz olayı yeni duymuş.

Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin 12 Kasım'daki toplantısına Türkiye hazırlıksız yakalandı. Türkiye, Konsey'de uzlaşma sağlanamaması halinde, kararın yine ertelenmesini beklerken, Rum ve Yunanlılar, yoğun lobi faaliyetleri sonucu Delegeler Komitesi'nden karar çıkarmayı başardı. Türkiye'nin hazırlıksız yakalandığı kararda Konsey, "topraklarını kaybettiği" gerekçesiyle Türkiye'ye dava açan ve geçtiğimiz yıl davayı kazanan Kıbrıslı Rum kadın Titiana Louzidiu'ya ödenecek olan 900 bin dolar tazminatın "en geç" 19 Kasım'a kadar ödenmesini istedi.

Büyükelçinin haberi olmamış!

Strasbourg'daki Türkiye Temsilciliği'nin ve Büyükelçi Numan Hazar'ın, Rum ve Yunanlıların lobi faaliyetlerinden de haberdar olmadığı ortaya çıktı. Oysa Türkiye'nin destekçileri de vardı. İtalya da bunlardan biriydi ve Delegeler Komitesi'nin aldığı karar sırasında Türkiye'ye destek vererek, kararın bir hafta ertelenmesi için çaba sarfetti. Ancak aylar öncesinden baskı faaliyetlerine başlayan Rum-Yunan lobisinin etkinliği daha ağır bastı ve İtalyanların önerisi kabul edilmedi. Karar 34 oyla ve büyük çoğunlukla alındı.

Türkiye, 'emsal olmasın' diyor

Türkiye, AİHM'in Kıbrıslı Rum Titiana Loizidou hakkında esasa ilişkin olarak 1996 yılında verdiği, "Mülkiyet ihlalini önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır" şeklindeki kararının 2005 yılı sonuna kadar Avrupa Konseyi'nde görüşülmemesini istedi.

AİHM'in tazminatı öngören 1998 yılında aldığı karar çerçevesinde Türkiye, Lozidiou'ya tazminatı, diğer davalara emsal teşkil etmemesi ve bundan sonraki başvuralarda iç hukuk yollarının denenmesi koşuluyla kabul etmişti.

Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun çözülececeği beklentisiyle, 2005'e kadar görüşülmemesi önerisi nedeniyle Uzlaşma Komitesi'nden da karar çıkmadı. Büyük oranda sağlanan uzlaşıya karşın, bir paragraflık metin üzerinde görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Lefkoşa'da mesaj verecek

Başbakan Erdoğan, KKTC'nin 20. Kuruluş Yıldönümü törenleri için yarın Lefkoşa'ya gidecek. "Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni açılımları açıklayacak" haberleri tartışma konusu olan Erdoğan'ın Lefkoşa ziyareti bu bakımdan önem taşıyor. Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi lideri ve Başbakan Derviş Eroğlu ve Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve muhalefet partilerinin liderleriyle görüşecek.

Karadeniz sahil yolu 2005'te bitecek

Başbakan Erdoğan, 11 yıldır yapımı süren ama tamamlanamayan Karadeniz Sahil Yolu'nun 2005 sonunda bitirileceği müjdesini verdi. Önceki geceyi evinde hemşehrileriyle sohbet ederek geçiren Erdoğan, dün sabah, 10 gün önce vefat eden halasının oğlu Mehmet Erdoğan'ın Dumankaya Köyü'ndeki kabrini ziyaret etti. Mezarlıkta bir süre dua eden Başbakan Erdoğan, halası Vesile Erdoğan'a taziye ziyaretinde bulundu. Trafik kazası geçiren amcasının oğlu Ahmet Erdoğan'a uğrayarak "Geçmiş olsun" diyen Erdoğan, daha sonra yaşlı akrabalarından

Şaban Yavaş'ı ziyaret ederek elini öptü. Daha sonra Adacami Beldesi'nde yapılan ilköğretim okulunu açan Erdoğan, cehaleti ayaklar altına alacaklarını belirterek, "Ne yazık ki, eğitim-öğretimde beklenen sıçramayı yapamadık. Komünist bloku ülkelerde büyük fakirlik var ama ama okur-yazarlık oranı yüzde 99. İlk emir 'oku'dur ama okumuyoruz. Bunu aşmalıyız. Kızıyla, erkeğiyle okumalıyız" dedi. Başbakan Erdoğan, 11 yıldır yapımı süren ama tamamlanamayan Karadeniz sahil yolunun 2005 sonunda bitirileceği müjdesini verdi.

  • DUYGU GÜVENÇ ANKARA



  • 14 Kasım 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED