AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Sevardnadze: Batı'nın ihanetıne uğradım

Batı'nın kendisine ihanet ettiğini söyleyen Şevardnadze, olayları Amerika'nın yönlendirdiğini, ABD elçisinin muhaliflere para yardımı yaptığını; oysa kendisinin, Irak konusunda ABD'ye her türlü desteği verdiğini söyledi.

İngiltere'de yayımlanan The Daily Telegraph gazetesine konuşan Gürcistan'ın devrik Cumhurbaşkanı Edvard Şevardnadze, kendisini Batı'nın ihanetine uğramış hissettiğini söyledi. "Eğer soğuk savaşa son verilmeseydi, bunu üçüncü dünya savaşı takip edecekti. Biz dünyayı bundan koruduk ve kurtardık. Bunu tek başıma yaptığımı söylemiyorum, ama ben de en önemli rollerden birine sahibim, Batı ise beni yüzüstü bıraktı" diyen Şevardnadze, "bu nedenle kendisini ihanete uğramış hissettiğini" belirtti.

Olayları ABD yönlendirdi

İktidardan düşüşüne sebep olan olayların ABD tarafından yönlendirildiğine inandığını ifade eden Şevardnadze, özellikle karşıtlarının başarısında rol oynadığı ve muhaliflere dolar desteği verdiği öne sürülen ABD Büyükelçisi Richard Miles'ın son olaylarda oynadığı iddia edilen rolden dolayı büyük kırgınlık içinde olduğunu kaydetti.

Şevardnadze, "Oysa ben ABD politikalarının en büyük destekçisiydim. Irak konusunda desteğime ihtiyaç duyulduğunda bunu verdim. Burada olup biteni izah etmekte güçlük çekiyorum" dedi. Gazete, röportaj sırasında "son derece kırgın olduğu her halinden belli olan" Şevardnadze'nin "Dünyada kim Şevardnadze'nin bir Çavuşesku ya da Miloşeviç olacağına inanırdı ki?" sözleriyle bu kırgınlığını dile getirdiğini yazdı.

Çok kan akacaktı

Gürcistan'da gösteriler başladığında güç kullanmayı düşünmediğini, sadece ülkenin birliğine yönelik bir tehdit görerek olağanüstü hal ilanına karar verdiğini kaydeden Şevardnadze, "her şey hazırdı. Asker, polis, ama büyük kalabalığa baktım ve yüzlerinde asla sakinleştirilemeyeceklerine dair o ifadeyi gördüm. Hiçbir şeyden korkmuyorlardı. Ve çok kan akacağını anladım. İşte o sabah arkadaşlarıma tek yolun istifam olduğunu söyledim" dedi.

"Darbe hazırlığı var"

Gürcistan Ulusal Hareket lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Mihail Saakaşvili, silahlı darbe girişimi hazırlığı olduğunu iddia etti. Saakaşvili, silahlı darbe girişimi hazırlığına dair ellerine ulaşan kesin bilgiler bulunduğunu, ancak her şeyin Savunma Bakanı David Tevzadze'nin kontrolü altında olduğunu ve Silahlı Kuvvetler içinde ciddi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

Gürcistan'da iç istikrarı bozmaya yönelik eylemde bulunmak isteyen çevrelerin planlarını hayata geçiremeyeceğini ifade eden Saakaşvili, bazı dış odaklı güçlerin yardımıyla bu tür eylemde bulunmak isteyen herkesin gerekli cezalara çarptırılacağını söyledi.

Bu arada Tiflis Devlet Üniversitesi öğrencileri, istifa eden rektörleri Roin Metreveli ve Basın-Yayın Fakültesi Dekanı Nugzar Pophadze'nin görevlerine geri dönmesi için gösteri düzenliyor. Cumhurbaşkanı Vekili Nino Burjanadze'nin, öğrencilerin gösteriyi sona erdirmeleri için devreye girdiği kaydedildi.

Öte yandan, Gürcistan Parlamentosu'nda dün yapılan oturumda, görevinden istifa eden İçişleri Bakanı Koba Narçamaşvili'nin yerine, "Burjanadze-Demokratlar Bloku'' içinde yer alan Giorgi Baramidze getirildi. Muhalefetin önde gelen liderlerinden Zurab Jvaniya Devlet Bakanı olurken, Maliye Bakanlığı görevine Zurab Nohayderi getirildi.

  • LONDRA, TİFLİS



  • 28 Kasım 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED