AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Yeni sayfa açıyoruz

El Cezire'ye konuşan Talabani, Türkiye ile yeni bir sayfa açtıklarını, eski problemlerin geçmişte kaldığını, Türkiye'nin Kerbela'dan Basra'ya kadar hastaneler inşa edeceğini, sorunları kardeşlik ruhuyla ele aldıklarını söyledi.

Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin bu ayki başkanı Celal Talabani, Türkiye ziyaretinin çok başarılı geçtiğini belirterek, "Geçmişi geçmişte bıraktık. Türk-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açıyoruz" dedi. Talabani, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye ziyaretinde "bazı eski problemleri" ele aldıklarını ve her iki tarafın da, bunların geçmişe ait olduğuna karar verdiğini, böylece Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

"Türkiye ziyaretini çok başarılı olarak değerlendirdiğini" kaydeden Talabani, "Türk-Irak ilişkilerindeki belirsizliği aşmayı başardık. Siyasi, ekonomik, ticari ve sınır meselelerinde güçlü ilişkiler için bazı belirsizlikleri ortadan kaldırarak yeni sayfa açtık. Türk kardeşlerimizin bize karşı çok dostça olduğunu söyleyebilirim" dedi. Talabani, "bazı eski problemleri de konuştuklarını ve bunların geçmişe ait olduğuna, geçmişin bir parçası olduğuna karar verdiklerini" kaydetti.

"Kardeşlik ruhu"

"Böylece Türk-Irak ilişkileri için yeni bir sayfa açtık. İlişkilerimizin gelişmesini umuyoruz. Türk kardeşlerimiz, Irak'ta birçok hastane inşa ederek bize yardım etmeye karar verdi" diyen Talabani, Irak'ta kuzeyden güneye, Sulata'dan Bağdat'a, Kerbela'dan Basra'ya kadar birçok hastane inşa etmesi için Türkiye'ye teklifi kendilerinin götürdüğünü ve Türkiye'nin de bu teklifi memnuniyetle karşıladığını belirtti. Talabani, bütün konularda Türk yetkililerle "dostça bir atmosferde ve kardeş ruhuyla" konuştuklarını kaydetti. Ankara ile Bağdat arasında diplomatik ilişkilerin düzenlenmesi için de anlaşma sağlandığını ve Ankara'da bulunan Irak'ın iletişim ofisinin, kendi ziyaretinin ardından büyükelçilik düzeyine yükseltildiğini söyleyen Talabani, yakında Irak'ın Ankara'ya bir büyükelçi atayacağını da belirtti. Talabani, Türkiye'nin Bağdat büyükelçisinin de yakında görev yerine dönmesini beklediklerini belirterek, "bütün konular detaylı, dostça konuşuldu. Türk basını da birçok soru sordu. Biz de olabildiğince açık yanıtladık" dedi.

MEKTUP KOMEDİSİ

Irak Geçici Hükümet Konseyi (GHK) Dönem Başkanı Celal Talabani'nin, Irak'taki Amerikalı yöneticilere, BM Güvenlik Konseyi'nden Irak'la ilgili yeni bir karar çıkarılmasını isteyen mektubu ilginç tartışmkalara neden oldu. ABD'yi sıkıntıya düşüren mektup, Rusya, Fransa ve Almanya tarafından memnuniyetle karşılanırken Amerikalı yetkililer, Talabani'nin mektubu yanlışlıkla gönderdiğini açıkladılar. Talabani'nin Amerikalı yetkililere, mektubun yanlışlıkla taslak halinin gönderildiğini, asıl mektubun dilinin çok farklı olduğunu söylediği belirtildi. Mektupta yer alan takvimde, 24 üyeli GHK'nın 31 Mayıs 2004'e kadar ''geçici yasama kurulu'' oluşturması öngörülüyordu. Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin isteğine karşın, ABD'nin yeni Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasına karşı olduğu ortaya çıktı. Kaynaklar, ABD'nin yeni karar tasarısı için Fransa, Rusya ve Almanya ile görüşmeler yapmaya enerjisinin olmadığını kaydetti.



28 Kasım 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED