T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
İnternetimiz 10 yaşında

İnternet Haftası bu yıl, internetin Türkiye'ye gelişinin yıldönümü olan 12 Nisan'ı da kapsayacak şekilde 7-20 Nisan tarihleri arasında kutlanacak.

İnternetin Türkiye'ye gelişinin 10. yılı, çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu yıl İnternet Haftası, internetin Türkiye'ye gelişinin yıldönümü olan 12 Nisan'ı da kapsayacak şekilde 7-20 Nisan tarihleri arasında kutlanacak. İnternet Kurulu üyesi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, 12 Nisan 2003 tarihinin Türkiye İnternetin 10. yaş günü olduğunu, internetin Türkiye'ye gelişinin yıldönümünün çeşitli etkinliklerle kutlanacağını ifade etti. İnternet Haftası kutlamalarının bu yıl 6'cısının gerçekleştireleceğini belirten Akgül, internetin Türkiye'ye gelişinin yıldönümünü de kapsayacak şekilde kutlamaların bu yıl 7-20 Nisan tarihleri arasında yapılacağını söyledi. "Türkiye internetinin 10. yılı tüm ülkede etkinliklerle yaşanacak. Gönlümüzde İnternet Haftası'nı tüm ülkeye yayılmış bir internet şenliği olarak kutlamak yatıyor" diyen Akgül, kutlamaların duyurulması amacıyla 500 bin adet afişin okul, postane, banka, kütüphane, otobüs, metro ve demiryollarına asılmak üzere hazırlanacağını kaydetti. Akgül, kutlamalara her kesimden destek beklediklerini ifade etti.

"İnternet Haftası, projeler için bir fırsat"

Akgül, İnternet Haftası kutlamalarıyla interneti geniş kitlelerle tanıştırmayı, toplumun interneti enine boyuna tartışmasını, yaşamın tüm boyutlarını etkilemeye başlayan interneti ülkenin yeniden yapılandırılmasında etkin kullanılmasını amaçladıklarını belirtti. İnternetin ülke gündemine yerleşmesi ve gelişmiş ülkelerle aradaki sayısal uçurumun giderilmesi için bir okulu ya da halk kütüphanesini internete bağlamayı, belediyelerde ve organize sanayi bölgelerinde e-ticarete prototip olacak internet evleri açmayı, kültürel mirasi internete taşımayı, köylere internete bağlı bilgisayar yerleştirmeyi önerdiklerini vurgulayan Akgül, İnternet Haftası kutlamalarının bu projeleri hayata geçirmek için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. Akgül, ayrıca kamu kurumlarını da e-devlet konusunda bilgilendirmek istediklerini sözlerine ekledi.


Acer Tablet PC, 'Yılın Ürünü' seçildi

CNET Tayvan ve Yahoo! Kimo kuruluşları tarafından yapılan ve 5 binin üzerinde kişinin katıldığı 'Yılın En İyi Bilişim Ürünleri-2002' araştırması sonuçlandı. Araştırma sonuçlarına göre, Acer 2002 yılında tablet PC, masaüstü sistemler ve PDA kategorilerinde birinci sırada yer aldı. Acer, tablet PC kategorisinde yeni tanıttığı TravelMate C100 serisi tablet PC ile 2 bin 782 puan olarak birinci sırada yer aldı. Bu kategoride ikinci sırada yer alan HP'nin Compact TC1000 ürünü ise 1,687 oy aldı.


Korsan avcısı BSA, logosunu değiştirdi

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 65 ülkede korsan yazılımla mücadele eden bütün BSA oluşumlarında, yeni logo kullanılacak. Kırmızı ve siyah renkte tasarlanan yeni logo, "BSA'nın günden güne büyüyerek dünya çapında bir birlikteliğe dönüşmesini, teknolojinin evrimini ve BSA'nın online dünyanın yasal ve güvenli bir hale gelmesi için yaptığı çalışmaları" aynı zamanda "ciddiyeti, istikrarı, kararlılığı ve yeniliği simgeliyor".


İnternette virüsler bilgi çalıyor

Uzmanlar, internette her gün 25 yeni virüsün ortaya çıktığını ve yeni virüslerin bilgilerin peşine, onları çalmak için düştüklerini belirtiyor. Türk İnternet Birliği Kurucu Üyesi Hakan Topuzoğlu, teknolojinin birçok şey gibi bilgisayar virüslerinin niteliklerini de değiştirdiğini, geçen 1-2 yılda ortaya çıkan "Sircam, Klez, Nimda" gibi virüslerin giderek gelişen yeni kuşak virüslere örnek olarak gösterildiğini kaydetti.


İnternet kullanıcılarına tuzak uyarısı

Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, internet kullanıcılarını çeşitli tuzaklara karşı uyardı. Özçulcu, "Telefon bağlantılarının, kullanıcı farkına varmadan ve uyarılmadan uluslararası paralı hatlara aktarıldığı ortaya çıkmıştır. İnternet bağlantısı koptuğunda ekrana çıkan, (yeniden bağlan) ikonu tıklanmadan, abonesi olduğunuz kendi arama motorunuzu kullanarak yeniden bağlanın" dedi.

 
Afganistan'da kablosuz internet
Kabil'de oturan 23 yaşındaki Hamide Nuri, "The Mustafa Hotel İnternet Cafe"de ilk gelişinde, kayıt defterini doldururken görülüyor. Cafedeki bilgisayarların ekran koruyucularındü Hintli ünlü aktörlerin posterleri var. (Üstte). Cafenin diğer müşterisi ise bir erkek olan Nur Ragi. Cep telefonunun pili biter bitmez, her gün e-postasını kontrol eden Nur Ragi, Kabil'de bulunan Park Net İnternet Cafe'de çalışıyor. Park Net, son aylarda hizmete giren Kabil'deki üç internet cafeden biri. Afganistan'daki bu yeni açılan internet cafelerin altyapı ve servis hizmetleri, AWCC-Afganistan Kablosuz İletişim Firması tarafından sağlanıyor.
WEB GEZGİNİ
İsimname
Doğacak bebeklerine isim arayanlar veya isimlerinin anlamlarını öğrenmek isteyenler için internette bulabilecekleri belki de en iyi kaynak. Doğu ve Batı'nın ortak isimleri, isim ve sahibi arasındaki ilişki, sahne isimleri üzerine, dünya ülkelerinden isimler, geçmişten kalan isimler gibi pekçok özel dosyanın da yer aldığı site, ziyaretinizi bekliyor
isimname

Google'ın kardeşi Froggle!
İnternetteki en iyi arama motoru olan Google'a bir kardeş geldi. Froogle adlı bu kardeş site, internette elektronik ticaret yapan siteleri indeksliyor ve alışveriş yapmak isteyenlere aradıklarını bulmaya yardımcı oluyor. Örneğin "bilgisayar" yazıp satın alma için ayırdığınız tahmini para miktarını girdiğinizde, bu fiyata bilgisayar satan siteler listeleniyor.
froogle


NET KİTAP
Adobe Photoshop 7.0
Basılı yayın ve web siteleri tasarlayanların vazgeçemediği bir yazılım olan Adobe Photoshop'un 7.0 versiyonu önceki sürümlere göre daha fazla özellik getiriyor. Bu yazılımda uzmanlaşmanın en hızlı, en kolay ve en anlaşılır yolu bu alanda çıkan kitapları okumak. Alfa Yayınları'ndan çıkan bu kitap, karmaşık katmanlama sırlarından yeni rötuş araçlarına, web rollover'larından animasyonlara ve Adobe Photoshop'la muhteşem bir ikili oluşturan Adobe Image Ready 3.0'ın yeniliklerine kadar tüm PhotoShop tekniklerini içeriyor.
alfakitap
25 Şubat 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED