AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
Sinema ufuksuz,
hayal sorunu var

Çektiği bütün diziler izlenme rekorları kıran Osman Sınav, sinema ve TV'de hayal eksikliği olduğunu söylüyor. Sınav'a göre, bu olmazsa başarı da olmaz.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU
    Asıl işi sinemacılık ama o TV'lere yaptığı işlerle adından söz ettirdi. İlk önce TRT'ye yaptığı roman ve hikaye uyarlamalarıyla çıktı izleyici karşısına. Ama dikkatleri Süper Baba ile çekti. Akabinde Sıcak Saatler, Deli Yürek, Aile Bağları, Ekmek Teknesi ve Kurtlar Vadisi geldi. Onun adı bir marka artık. Çektiği diziler için, "Osman Sınav dizisi" ifadesi kullanılıyor. Çektiği bütün dizileri izlenme rekorları kıran yapımcı-yönetmen Osman Sınav'la sinemayı ve TV'yi konuştuk.

    Dizi, sinemadan çok mu farklı?

    Hayır. Sadece mecra değişiktir. Her ikisinde de senaryo, yönetmen, reji, oyuncu, kamera, ışıkçı vardır. Mecraya göre değişiklikler yapılır. Bu farka sığınıp da TV'yi hafife almayı katolik tutum olarak değerlendiriyorum. 70 milyonluk bir ülkede bir film, bir milyon seyirci yapınca ortalığı yıkıyorlar. Ben her hafta 15 milyona ulaşıyorum. O katolik arkadaşların yaptığı diziler reyting alamıyor. Ondan sonra da televizyon ucuz iş diyorlar.

    Para da yatırmıyorlar. Siz hep maliyetli işler yaptınız. Kurtlar Vadisi de büyük bütçeli bir dizi. Maliyetini karşılıyor mu?

    Dizi, başarısına rağmen maliyetini karşılamıyor. Yavaş yavaş çıkartacak. Ama, iyi bir şey istiyorsanız risk alacaksınız. Yoksa başarı olmaz.

    Bu dizide de, Deli Yürek'te olduğu gibi günceli ele alıyorsunuz?

    Biz ülkenin gündemini diziye taşımaya devam edeceğiz. Ancak şunu ayırmak lazım. Biz araştırmacı gazeteci değiliz. Deli Yürek'i yaptığımız zaman Hulki Cevizoğlu, "Bizlerin yapması gerekeni bu insanlar Deli Yürek'te daha cesur yapıyorlar" diye yazmıştı. Evet ama bu asıl işimiz değil. Bunu yapmamızın sebebi adalet duygusunu canlı tutma isteğidir.

    Deli Yürek ve Kurtlar Vadisi için 'şiddet unsurları barındırdığı' gerekçesiyle inceleme yapıldı. Yanlış anlaşılma mıydı?

    Hayır, yanlış anlaşılma yok. Bazılarının işine gelmiyordu. Ciddi bir şey yapıyorsanız bundan rahatsız olanlar olacaktır.

    Siz sağ jargonu kullanmakla eleştirildiniz. Kurtlar Vadisi'nde sol tandanslı Soner Yalçın var?

    Dünyada böyle ayrımlar kalmadı. Bütün izm'ler değişti. Yeni duruş belirlemek lazım. Ben 1980'den itibaren o duruşun peşindeyim. Bunun adı da, ne faşizm, ne komünizmdir.

    Dizilerde öngördüğünüz tesbitler hiç gerçekleşti mi?

    Deli Yürek filmi Mezopotamya'ya global bir bakıştı. Belki kimse farkında değil ama oradaki tespitlerimiz Irak'ta yaşandı, yaşanıyor ve daha yaşanacaklar var. Bu, öngörüdür. Birtakım verilerden yola çıkarak sanatçı sezgisiyle ileriyi görmektir bu...

    TV'de hep gözardı edilen dinî motifleri es geçmiyorsunuz. Bunu bilinçli mi yapıyorsunuz?

    Bu topraklarda yaşıyorsanız, bu iklimin bir insanı iseniz, bu sonuçlar kaçınılmaz. Ben buna özen gösteriyorum. Beyaz Türk olmamaya çalışıyorum. Hiçbir zaman da olmadım. Ben Anadolu'nun bir Toros köyünde doğdum. Yaşadığım kültürle ilgiliyim. Bugün yaşananla ilgiliyim, bunların tarihle bağlantılarını kurmaya çalışıyorum. Çünkü her şey bir tarihsel süreçtir.


    Haluk, iddia uğruna romantik
    Çocuklar Duymasın'da, romantizm rüzgarları esiyor. Psikolağa giden Meltem, Haluk'la problemlerini çözebilmek için romantik bir plan yapar. Çocukları annesine gönderecek ve Haluk ile başbaşa bir gece geçirecektir. Herşey en ince ayrıntısına kadar planlanır ama evdeki hesap çarşıya uymaz.
    Atv / 20.30

  •  
    Irak'tan kaçırılan eserler nerede?
    Cüneyt Özdemir ve Soner Yalçın'ın hazırladığı beşN birK'da, Bağdat Müzesi'nden kaçırılan eserlerin izi sürülüyor. Programda, Irak'tan kaçırılan birbirinden değerli kültür hazinelerinin Türkiye'de el altından satılmaya çalışıldığından hareketle, "Bağdat Müzesi'ndeki eserlerin nasıl ve hangi yollardan Türkiye'ye kaçırıldığı" ve "Bu eserlerin burada kimlere satılmaya çalışıldığı" işleniyor.
    Cnn Türk / 22.00

    Ekrana yeni bir
    'ağa'lı dizi daha!

    Kerem Alışık, Begüm Kütük, Gözde Akyıldız ve Taner Turan'ın rol aldığı yeni bir dizi başlıyor. Aga adlı dizi, kan davalı iki ailenin öyküsünü anlatıyor. Ölüme sebebiyet vermekle suçlanarak suçsuz yere 5 yılını hapiste geçiren Ali Galip suçsuzluğunu adalete ve sevdiği kız olan kan davalısı Ayşe'ye ispatlamanın peşine düşer. Ali Galip İstanbul'a gelir Ona bu kaçış serüveninde küçük Eda eşlik edecektir. Eda, sevdiği kızın ağabeyinin kızıdır.
    Show tv / 22.00

    Kınalı Kar, Türüt Show'da
    Türüt Show'a bu hafta 'Kınalı Kar' dizisinin oyuncu ekibi ve Türk Halk Müziği'nin başarılı sanatçısı Sabahat Akkiraz konuk oluyor. Başta Emrah olmak üzere dizide rol alan pekçok sanatçının İsmail Türüt'ün konuğu olacağı programda, Emrah'ın yanısıra Türk Halk Müziği'nin başarılı sesi Sabahat Akkiraz da sevilen eserlerini Türüt Show'da seslendiriyor.
    Kanal 7 / 21.45

    Doktor Zeynep'e evlenme teklifi
    Berna Laçin, Yetkin Dikinciler ve Can Gürzap'ın başrol oynadığı Seni Yaşatacağım'ın bu bölümünde, Şeref Bey, Reşat ve Apo'yu uzlaştırma çabaları içindedir. Toplantı yapar ve artık kendilerine çeki düzen vermelerini ister. Sinem akşam yemeğinde Reşat'ı iyiden iyiye sıkıştırmaktadır. Zeynep'in peşindeki bu esrarengiz adam onu ve ailesini sürekli izlemektedir. Öte yandan Reşat kararını vermiştir. Duygularını açmak üzere Zeynep'i davet eder. Ve ona evlenme teklifinde bulunur.
    Atv / 22.00
    29 Nisan 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED