AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Fisk: yakında Irak'ta özgürlük savaşı çıkacak

Amy Goodman, "democracynow" isimli web sitesinde Britanyalı gazeteci Robert Fisk ile Irak'ta tanık olduğu olaylarla ilgili bir ropörtaj yaptı. NTVMSNBC sitesinde üç bölüm halinde yayımlanan röportajı özetleyerek sunuyoruz.

Irak'ta geçirdiğiniz bir aydan sonraki düşünceleriniz nelerdir?

Kanımca tarihin kendi kendini tekrar etme gibi bir özelliği var. Irak 1917'de İngilizlerce işgal edilmişti. İşgal komutanı General Sir Stanley Maude Bağdat'a girerken "biz sizi işgale değil, yüzyıllar süren hükümden (Osmanlı kastediliyor)kurtarmaya geldik" diyen bir genelge yazdırmıştı. Sonrasında Iraklılar kendi özgürlüklerini İngilizler sayesinde değil, kendileri savaşarak almak için İngilizlerle çarpıştılar. Ben bunun aynısının Amerikalılarla tekrarlanabileceğini düşünüyorum. Kanımca çok yakında yeni bir özgürlük savaşı çıkacak. Son zamanlarda yazdıklarımın özeti şudur: Eğer Irak'ın ulusal mirası korunmak isteniyorsa, o halde neden 158 hükümet binasından ABD ordusu sadece 2 tanesini (Petrol ve İçişleri Bakanlıkları) korudular? Diğer bütün binalar yanıyordu. Binalar yanarken ABD askerleri yanan binaların bahçelerinde keyifleniyorlardı. Bu bütün hikayeyi özetliyor. Ben Ulusal Müze'ye, Osmanlı ve devlet arşivlerinin bulunduğu Ulusal Arşivlere ve Kuran-ı Kerim'lerin bulunduğu Diyanet İşleri binalarına ilk giren gazetecilerdenim; dökümanlar üzerlerine benzin dökülerek yakıldılar. Gözümle gördüm.

İronik ama 26 sayfa Osmanlı dokümanı kurtarmayı başardım: Osmanlı kayıtları, zabıtlar, Mekkeli Şerif Hüseyin'den Bağdat Valisi Ali Paşa'ya mektuplar. Ürdün sınırından geçerken Ürdünlü yetkililer bu kağıtları benden aldılar ve geri vemediler. Onlardan bana kağıtların geri verileceğine dair yazılı bir beyanname istememe karşın başarılı olamadım. Kuran-ı Kerim'lerin bulunduğu Diyanet Kütüphanesi de kundaklandı. ABD askerleri olup biteni seyrediyorlardı. Böylece 16. yüzyıldan kalma tüm Kuran-ı Kerim'ler yandı kül oldu.

Peki Saddam nerede?

Bu konuda bir önyargım var, ben Saddam'ın kesinlikle Minsk'de olduğuna inanıyorum. Eski Sovyet Cumhuriyetlerinden Belarus'ta. Size nedenini anlatayım. Irak savaşı başlamadan önce ben Minsk'teydim. Minsk viski, yolsuzluk, rüşvet ve hayat kadınlarının kol gezdiği bir kent. Tam Baas Partisi'nin "ağzına layık".

Şiiler ve Sünniler arasında bir içsavaş bekliyor musunuz?

Eğer bir savaş çıkacaksa, Sünniler ve Şiiler arasında olmayacak. Sünnilerle Şiiler Amerika'ya karşı kurtuluş savaşı başlatacaklar. Kanımca zaten bu savaş devam ediyor. Kürtler bu savaşta farklı bir durumdalar, ancak Sünni ve Şii Araplar kendi içlerinde işgalcilerden kurtulmak için birleşecekler. Bilirsiniz, Ortadoğu'da tarihin cilvelerinden kaçamazsınız. Amerika'nın Irak'a girmesinden iki hafta önce İngiltere'nin güneybatısında Swinden kasabasında bir belge açık artırmaya çıktı. Ben de katıldım. Bu doküman esasen General Stanley Maude tarafından 1917'de İngiliz işgali sırasında kaleme alınmış. Doküman, Zilaye kenti sakinlerine, ki bu Bağdat kenti oluyor, sesleniyor: "Biz buraya işgal için gelmedik, biz buraya sizi yüzyıllar süren boyunduruktan kurtarmak için geldik." Bugün bu, George Bush'un iddiası. Bazen soruyorum kendi kendime, acaba insanlar hiç ama hiç tarih kitabı okumuyorlar mı diye...

Suriye'nin bir sonraki hedef olmasını nasıl karşıladınız?

Amerika Suriye'yi işgal etmez, çünkü Suriye'de petrol yok. Amerika Suriye'yi zorlar, tehdit eder, tüm bunları da İsrail adına yapar, ama işgal etmez. Çünkü Suriye'nin işgal edilmeye değecek kadar petrolü yok. Yanıtım: Hayır. ABD Suriye'ye girmez.

Irak'tan ayrılırken son görüşlerinizi alalım?

General Allenby'nin Kudüs'e ve General Sir Stanley Maude'nin de Bağdat'a girmesinde sonra ilk kez bir Arap başkenti Batılı orduların kontrolünde. Bundan başka, İkinci Dünya Savaşı'nda Fransız ve Amerikan ordularının Şam ve Beyrut'a girdiği kısa bir dönem de olmuştu. Ama bu Vichy Fransası'nın düşmesinin bir sonucuydu. Sömürgeleşmenin bir sonucu değildi. Şimdi Amerikan kuvvetleri Arap dünyasının en varlıklı ülkesindeler. Bana kalırsa, bunun şok dalgaları bölgeyi sarsmaya yıllarca devam edecek. Ne askerler ne de bu savaşa giren liderler, bu savaşın sonucunda bizi nelerin beklediğini biliyor. Bugünlerde sömürgeciliğin yeni bir dönemine girdik.



30 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED