AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Uzan, Ürdün vatandaşı mı?

Ürdün vatandaşı olduğu ortaya çıktıktan sonra Türk vatandaşlığından çıkarılması istenen ancak 57. hükümet döneminde engellenen Genç Parti Lideri Cem Uzan'la ilgili kararnaneminin akıbetinin ne olduğu merak ediliyor.

ABD'de Motorola ve Nokia'nın açtığı davalar sırasında Ürdün vatandaşı oldukları ortaya çıkan Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan ve kardeşi Uzan Grubu Başkanvekili Hakan Uzan'ın, Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin dosyanın akıbeti merak konusu oldu.

Bülent Ecevit başkanlığındaki DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu'na gelen Uzan kardeşlerin Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin kararname MHP lideri Bahçeli'nin engellemeleri nedeniyle yürürlüğe konulmamış ve sümenaltı edilmişti.

57. hükümet döneminde ortaya çıkan Uzan kardeşlerin Ürdün vatandaşı olduğuna ilişkin belgeler üzerine, dönemin İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Uzanlar hakkında inceleme başlatmıştı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin arşiv kayıtlarında yaptıkları incelemeler sonunda, Uzan kardeşlerin "Ürdün vatandaşlığına geçmeleri" konusunda bakanlığa herhangi bir bildirimde bulunmadıkları ortaya çıkmıştı.

Dönemin Bakanı Yücelen, "Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne verdiğim talimat sonucunda araştırma yapıldı. Bir dilekçe ve müracaatlarının olmadığını öğrendim" şeklinde açıklama yapmıştı.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'nın Ürdün makamlarıyla yazışmalarının ardından Cem ve Hakan Uzan kardeşlerin "Vatandaşlık Yasası'nın 25/A maddesi gereğince Türk vatandaşlığından çıkarılması" için gerekli işlemleri başlatmıştı. Sözkonusu maddede, "İzin almaksızın başka ülke vatandaşlığına geçenlerin vatandaşlığı kaybettirilebilir" hükmü yer alıyor.

Bahçeli, kararnameyi engellemişti

Uzanların Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin kararname hazırlanarak, 57. Hükümet'in Bakanlar Kurulu'na sunulmuş ve 20 bakan tarafından imzalanmasına rağmen, hükümet ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin engellemesi üzerine imzalar tamamlanamadığı için yürürlüğe konulamamıştı.

'Kral arkadaşımdı, Ürdün vatandaşı oldum'

Genç Parti Lideri Cem Uzan'ın kardeşi Hakan Uzan, Ürdün vatandaşı oldukları ortaya çıktıktan sonra, ABD'li Hakim Jed Rakoff'un, "Ürdün vatandaşlığını nasıl aldınız?" sorusuna, "Kral benim arkadaşımdı" yanıtını vermişti.

Motorola ve Nokia'nın Uzanlar aleyhine açtığı 3 milyar dolarlık alacak davasında Newyork Federal Mahkemesi'nde ifade veren Hakan Uzan, "İki evim var burada. New York'ta okula giderken ehliyet aldım. Burada ikamet etmiyorum. ABD vatandaşı değilim" diyerek, ABD yasalarına göre davanın New York mahkemesinde görülme yetkisi olmadığını söylemişti. Genç Parti Lideri Cem Uzan ise 'Ürdün vatandaşı' olduklarına ilişkin haberlerin ortaya çıktığı günlerde, partisi aracılığıyla bir açıklama yapmış ve haberlerin asılsız olduğunu ileri sürmüştü. Parti'nin açıklamasında Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan Türk Dışişleri Bakanlığı'na 2 Temmuz 2002 tarihinde gönderilen belgeye yer verilerek, "Cem Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın Türk vatandaşlığı yanında Ürdün vatandaşlığı aldığına dair bir kayda rastlanmamıştır" ifadesi kanıt olarak gösterilmişti.

 
Rumlar yatıya kalacak
23 Nisan'da İki taraf arasındaki geçişleri tek yanlı serbest bırakan KKTC Bakanlar Kurulu dün de Rumlar'a konaklama izni verdi. Rumlar, rezervasyon yaptırmak şartıyla KKTC'deki otellerde 72 saat kalabilecek.
Kerküklüler'in yardım sevinci
İlaç ve gıda sıkıntısı çeken Kerküklüler'in yüzü Türkiye'den gönderilen 7 TIR yardım sayesinde biraz olsun güldü.
Helikopter düştü: 4 şehit
Isparta'nın Eğirdir İlçesi'ne bağlı Barla Beldesi Bedre Koyu yakınlarında bir askeri helikopter düştü. Yüksek gerilim hattına çarparak düştüğü öğrenilen helikopterde, 3 subay ile 1 astsubay şehit oldu.
'Neşter'deki trilyoner
Önceki gün tutuklanan KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın özel doktoru Prof. Dr. Derviş Oral'ın malvarlığının trilyonları bulduğu ortaya çıktı. Neşter operasyonunda dün de 5 kişi gözaltına alındı.
Aksu, basından polise destek istedi
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, polisin görevini doğru yapmasında medyanın da üzerine düşen görevi yapmasının büyük etkisi bulunduğunu bildirdi.
Aserenlerin manavı
Yılın 12 ayı her türlü sebze ve meyvenin eksik olmadığı Bebek'teki Konyalı Manavı'na en çok hasta ve hamile yakınları uğruyor. Bunun için Durmuş kardeşlerin yerine 'hamile ve hasta'ların manavı da deniyor
Sendika ağasına tepki
ÖNDER'in 'çarşısı' büyük ilgi görüyor
ÖNDER'in İHL mezunlarını desteklemeye yönelik 'Yıldızlar Sönmesin' sloganıyla açtığı 'Hayır Çarşısı' büyük ilgi görüyor. ÖNDER Çarşısı, 4 Mayısa kadar açık kalacak.
Yargıtay'ın yeni Başsavcısı Nuri Ok
Kısa kısa...
30 Nisan 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED