AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

İBRAHİM ÇİFTÇİ SORGULANDI

Dr. Necip Hablemitoğlu suikasti soruşturmasını yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal, "Seri katil" olarak tanının Durmuş Anucin'in itirafları üzerine, yurt dışına kaçtığı belirlenen İbrahim Çiftçi'yi sorguladığını bildirdi. Tedavi olmak için Amerika'ya gittiği ileri sürülen Çiftçi'nin, geçen günlerde Türkiye'ye döndüğünü belirten Köksal, Çiftçi'nin Atatürk Havaalanı'nda uçak iner inmez gözaltına alınarak sorgulandığını kaydetti. Çiftçi'nin daha sonra sorgulanıp serbest bırakıldığını söyleyen Köksal, Çiftçi'nin evinde ele geçen silahın da temiz çıktığını ifade etti. İzmir'de faaliyet gösteren Çiftçi Şirketler Grubu'nun sahibi İbrahim Çiftçi, 5 kişinin katili olarak yargılanan Durmuş Anucin'in itirafları üzerine aranmaya başlanmıştı.

  • EVİN GÖKTAŞ


    Milletvekili Çömez: Sağlık hizmeti vermeye hazırım

    Konvoya eşlik eden AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, hastaneleri gezme fırsatını bulduklarını dile getirerek, "Yardım yapmak ve burada bulunmak güzel bir duygu. Kızılay ileride burada hastane kurarsa, ben de doktor olarak Türkiye'den gelecek hekim arkadaşlarımızla birlikte sağlık hizmeti vermeyi düşünüyorum" diye konuştu.


    Bakanlık çinileri getiriyor

    İngiltere'de Christie's müzayede kuruluşu tarafından satış ilanı verilen 3 parça İznik çinisi Kültür Bakanlığı tarafından satın alındı. İstanbul Yeni Cami Hünkar Mahfili'nden çalınan tarihi İznik çinileri olduklarından kuşkulanılan ve dün müzayedeye çıkarılacakları ilan edilen eserlerin Yeni Cami'den çalınan çiniler olmadıkları anlaşıldı. 16. yüzyıla ait oldukları tespit edilen çiniler, Kültür Bakanlığı'nın isteği ile açık artırmaya sunulmadan satın alındı. Christie's müzayede kuruluşu yetkilileri, eserlerin ait oldukları topraklara dönmesinden büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti. Eserlerin, katalog fiyatı olan 1843 sterlinden satıldıkları belirtildi.


    ÖSS adaylarının tercihi öğretmenlik

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), "gözden düştüğü" gerekçesiyle cazip hale getirmek için uğraş verdiği öğretmenlik mesleği, son yıllarda üniversite adaylarının gözdesi haline geldi. MEB'in verilerine göre, 2001-ÖSS'ye başvuran 1 milyon 419 bin 127 kişiden yüzde 48'i, öğretmenlik programlarını tercih etti. Öğretmenlik programlarını tercih edenlerin yalnızca yüzde 3'ü yerleşmeye hak kazanırken, bunlardan yüzde 57'sinin öğretmenlik programlarını ilk 5 tercih arasında gösterdikleri belirlendi.


    Bütün fakülteleri solladı

    2002-ÖSS'de MÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği programına en düşük 214.538 sayısal puan türüyle öğrenci alınırken, aynı üniversitenin İngilizce öğretim yapan Tıp Fakültesi'ne en düşük 213.320, Endüstri Mühendisliği'ne 212.583 puanla öğrenci yerleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği programına en düşük 221.841, Bilgisayar Öğretmenliği programına da 221.665 sayısal puanla öğrenci kabul edildi.


    Bakan Aydın: El ele yürümeliyiz

    Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Dindarlık, milliyetçilik ve çağdaşlık anlayışı birbirinin önünü kesmemeli, el ele yürümeli ki Türkiye muasır medeniyet seviyesine ulaşabilsin" dedi. Kocatepe Konferans Salonu'nda düzenlenen İl Müftüleri Semineri'nin açılış töreninde konuşan Aydın, Türkiye'de, bugünlerde, hukuk, eğitim ve siyaset alanında, AB'ye uyum çalışmalarının da etkisiyle, önemli değişiklikler meydana geldiğini kaydetti. Türkiye'de bunlara paralel olarak din hayatının da değiştiğini vurgulayan Aydın, şöyle konuştu: "Din, esasları itibariyle değişmez ama bizim bu esaslar üzerindeki düşünce ve yorumlarımız değişir. Din, esasları itibariyle evrenseldir. Din her alanda kendisini hissettirir. Siyasetle uğraşıyorsak da din oradadır ama bu, dinin siyasete alet edileceği anlamına gelmez."


    SSK ödemeyi aksattı özel okullar zorda!

    Türkiye genelinde özel engelli eğitim kuruluşlarının SSK'nın ödemelerini aksatması ve vergi yükünün artması nedeniyle zor durumda olduğu bildirildi. Engelli dernekleri yetkilileri ve merkezlerin koordinatörleri, SSK'nın 2000 yılından bu yana anne-babası SSK'lı engelliler için özel eğitim kuruluşlarına ayda 285 milyon lira ödediğini, ancak son aylarda aksama görüldüğünü belirtti. İzmir Valiliği Engelliler Merkezi Koordinatörü Rıza Mutkilioğlu, "Vakıflar, dernekler ya da tamamen özel teşebbüsün eğitim verdiği bu okulların yaşatılması gerekir. Ödemelerin aksaması onları perişan ediyor" şeklinde konuştu.


    Karaca: Esas olan adayların beyanı

    RTÜK Başkanı Fatih Karaca, Gazeteci-Yazar Hulki Cevizoğlu'nun, RTÜK'ün TRT Genel Müdürlüğü'ne aday gösterdiği Mehmet Nuri Şahin'in gerekli koşulları taşımadığı yönündeki itirazını bugün yapılacak toplantıda değerlendireceklerini bildirdi. Karaca, "TRT Genel Müdürlüğü'ne aday gösterdikleri Mehmet Nuri Şahin'in bir siyasi partinin yönetiminde yer almasına ilişkin detayı nasıl atladıkları" sorusu üzerine, şunları söyledi: "Bu konuda esas olan beyanlardır. Beyanlardan farklı durum varsa, sorumluluk aday olan kişiye aittir." Karaca, "Üst kurulumuz gerek görürse, YSK'dan da görüş alabilir" dedi. Karaca, Şenol Demiröz'le ilgili bir ihbar almadıkları için Demiröz'le ilgili inceleme yapılmayacağını söyledi.


    Türkmenbaşı suikastine savcı müebbet istedi

    Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'na yönelik suikast girişimine ilişkin yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilen 6 kişi hakkında, müebbet ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ali Cengiz Hacıosmanoğlu, suikast girişimiyle ilgileri olduğu gerekçesiyle Sadi Çelik, Ekrem Çelik, Necat Bayram, Ömer Yokuş, Mehmet İhsan Yılmaz ve Mustafa Mesut Güler hakkında TCK'nın 156 ve 164. maddeleri uyarınca müebbet ağır hapis cezalarına çarptırılmaları istendi


    Okkan suikasti davası ertelendi

    Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü A. Gaffar Okkan suikastı zanlılarından Hizbullah üyesi tutuklu sanık Mehmet Fidancı'nın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 3 No'lu DGM'de dün yapılan duruşmada, sanık Mehmet Fidancı hazır bulundu. Fidancı, saldırılara katılmadığını ileri sürdü. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın ertelenmesine karar verdi. AB Uyum Yasası kabul edilmeden önce hazırlanan iddianamede, Fidancı hakkında idam isteniyordu.


    Memur-Sen üyeleri copa karşı sigortalı

    Memur-Sen, başlattığı yeni bir uygulamayla sendikalarına üye olan her memura kaza sigortası yaptıracağını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Ziraat Bankası'yla bir anlaşma imzalayan Memur-Sen, üyesi olan 120 bin memura ferdi kaza sigortasını da içine alan özel bir kredi kartı hazırlattı. Her türlü yaralanma, sakat kalma ve ölüm hallerinde üye veya yakınlarına ödenecek en az 12 milyar lira teminatlı ferdi kaza sigortası için de üyelerden hiçbir ücret talep edilmeyecek. Memur-Sen'den yapılan açıklamada, bundan böyle üyelerini 'polis copuna' karşı da sigortalatmış olduğu belirtilerek, "Ücretsiz kredi kartı ve ferdi kaza sigortası imkanından sendikamıza yeni üye olacaklar da yararlanabileceklerdir" denildi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ, İSTANBUL


    John Steinbeck'in eşi 88 yaşında öldü

    Amerikalı ünlü yazar John Steinbeck'in eşi Elaine Steinbeck, geçirdiği uzun bir hastalığın ardından 88 yaşında, New York'ta öldü. Aile dostu Samuel Pincus, Elaine Steinbeck'in önceki gün New York Hastanesi'nde öldüğünü açıkladı. "Gazap Üzümleri", "Fareler ve İnsanlar" gibi klasiklerin yazarı John Steinbeck'in eşi, kışın New York'taki eski apartman dairesinde yaşıyor, yazları ise New York yakınındaki sayfiye yeri Long Island'da geçiriyordu. John Steinbeck'in Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan 6 yıl sonra 1968'de ölmesinin ardından Elaine Steinbeck, kendisini kocasının yazın mirasının temsilcisi ilan etmiş ve ünlü yazarın eserlerinin yayınlanmasına adamıştı.


    Uday'ın gözdesi CİMBOM'da oynamak istiyor

    İşgal altındaki Bağdat'ta Irak Olimpik Futbol Milli Takımı, toprak sahada idman yapıyor. Uday'ın en gözde futbolcularından Milli Takım kaptanı İvan Çuna ise Galatasaray'da oynamak istediğini söylüyor.

    Irak Olimpik Milli Futbol Takımı'nın futbolcuları kondisyondan düşmemek için iki günde bir toprak sahada idman yapıyor. CHA ekibi, Başkent Bağdat'ta Irak milli futbolcularını Sahap Stadı'nın karşısındaki Zeyyune'de buldu. Uday'ın en gözde futbolcularından Milli Takım Kaptanı Ivan Çuna, İran ve Tayland takımlarından transfer teklifleri almış ancak gidememiş. Çuna, "Şimdi bir Türk takımında oynamak isterim. Galatasaray neden olmasın" diyor. Babası Kaptan Ivan'ın yalnız bırakmayanlardan birisi de ilk bakıldığında kız olduğu sanılan 7 yaşındaki oğlu Nevvar.

    Minik Nevvar takımın maskotu

    Sarı ve uzun kıvırcık saçları, sempatik yüzü ve sevimli hareketleriyle futbolcuların da maskotu. Babasına ise Hollanda Milli Takımı'nın efsane futbolcularından Gullit'i hatırlatıyor. Nevvar da babası gibi iyi bir futbolcu olmak istiyor. Iraklılar kendi ülkelerinin kaderini kendileri tayin etme hakkını kazandıklarında belki de yeni efsane futbolcuların adları arasında Nevvar'ın da ismi yazılacak.


    MSM ödülleri sahiplerini buldu

    Bu yıl beşincisi verilen MSM Sanat Ödülleri sahiplerini buldu. 12 yaşına giren Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin ödül töreni geçtiğimiz akşam Taksim Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Bir çok ünlü ismin katıldıği törende, Türk Sanat Müziği dalında Ahmet Özhan, tiyatro dalında Haluk Bilginer, Türk Halk Müziği dalında Arif Sağ, Hafif Batı Müziği'nde Cem Karaca, Opera ve Şan'da Perihan Nayır, Klasik Gitar da Muzaffer Çorlu ödüle layık görüldü. Geceye, Hülya Avşar, Yeliz Yeşilmen, Ateşböceği Ercan, Mustafa Alabora ve Emre Kongar gibi ünlü isimler de katıldı.

    Sunuculuğunu Halit Kıvanç'ın yaptığı gecenin sonunda düzenlenen diploma töreniyle, yeni mezun öğrenciler de, sanatçılığa adımlarını attılar. Törene katılamayan Haluk Bilginer'in ödülünü ise, eşi Zuhal Olcay aldı.

  • ÜRÜN DİRİER / İSTANBUL



  • 30 Nisan 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED