T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Yaşayan ansiklopediydi'

Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın uzun yıllar öğrenciliğini yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Hocam yaşayan bir ansiklopediydi" dedi.

"Hocaların Hocası" olarak nitelenen büyük İslam âlimlerinden Prof. Dr. Muhammed Hamidullah öğrencisi olan bilim adamlarının da katıldığı bir toplantıyla anıldı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Hamidullah'ın ansiklopedik bir insan olduğunu ifade ederken Prof. Dr. Hayreddin Karaman, onun yaşadığı dönemde yaptığı hizmetlerin yerinin doldurulmayacağını söyledi. İrfan Vakfı'nca Kadırga Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantı, iki oturum halinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın başkanlık yaptığı ilk oturumda, Prof. Dr. Sırma, Hamidullah'ın şahsiyetini anlattı ve hayatını ilme adadığını anlattı.

"Denktaş'a mektup yazdı"

Konuşmasının başında Hamidullah'ın sesini salonda bulunanlara dinleterek bir sürpriz yapan Sırma, hocasının dünyanın neresinde olursa olsun tüm Müslümanlar'ın dertleriyle dertlendiğini dile getirdi. Hamidullah'ın İmam Hatip öğrencilerine büyük sempati beslediğini de aktaran Sırma, "Türkiye'de gittiği illerde ilk ziyaret ettiği yerlerden biri İmam Hatip Lisesi olurdu. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a da Kıbrıs halkının dinini öğrenmesi için İHL açmasını tavsiye ettiği bir mektup yazdı fakat göndermedi" şeklinde konuştu. Sırma, Hamidullah'ın vefatından sonra İslam dünyasının önemli bir irfan ve ilim hazinesini kaybettiğini ifade etti.

"Türkiye'de İslam'ı öğretti"

Gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise Hamidullah'ın Türkiye'de İslam konusunda öğretilebilecek her şeyi öğrettiğini kaydetti. Hamidullah'ın inandığı değerlere hizmet için ilim yolunu seçtiğine dikkat çeken Karaman, "Türkiye'ye geldiği dönemde alim denebilecek, yabancı dil bilen ve bunu ilme dönüştüren kimse yoktu. Ancak Hamidullah, o dönemde bir ayağı Türkiye'de bir ayağı dünyada olan, dünyada ilim âleminde olup biteni takip eden bir ilim adamı olma özelliğini taşıyordu" şeklinde konuştu. Karaman, Hamidullah'ın Türkiye'de özellikle İslam tarihi ve Peygamberimiz'in hayatı ile fıkıh alanında dersler verdiğine dikkat çekti.

Öğrencileri onu anlattı

Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ı anma toplantısı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'nın açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda konuşan Prof. Karaman ve Prof. Sırma'nın yanısıra Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Doç. Dr. Mustafa Bilge ve Beşir Eryarsoy da Hamidullah'ın hayatını, eserlerini ve düşüncelerini anlattılar. Prof. Dr. Hamidullah'ın önemli eserlerinden İslam Peygamberi'ni Türkçe'ye çeviren Prof. Dr. Salih Tuğ ise Hamidullah'ın ele aldığı meseleleri tüm yönleriyle tahlil ettiğine ve eserlerini uzun incelemeler yaptıktan sonra yazdığına dikkat çekti.



9 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED