T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Eylemci müdür
DDK dosyasında

TÜRKİYE Vakıflar Bankası eski Genel Müdürü İrfan Erciyas'ın, "görevden" alınmasının altından, "soruşturma" operasyonu çıktı. Vakıfbank ile ilgili, Başbakanlık Teftiş Kurulu inceleme başlattı. Teftiş Kurulu'ndan müfettişler, bankanın tüm hesaplarını didik didik inceliyor.

AK Parti Hükümeti, Türkiye Ziraat, Halk ve Emlak Bankası'ndan sonra, Türkiye Vakıflar Bankası'ndaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını mercek altına aldı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, geçen hafta başında, bankanın tüm hesaplarını incelemeye başladı. Önceki gün görevden alınan Vakıfbank Genel Müdürü İrfan Erciyas'ın, görevden alınmasının da, "incelemeyle" bağlantılı olduğu belirlendi.

Türkiye Vakıflar Bankası eski Genel Müdürü İrfan Erciyas'ın görevden alınmasının perde arkasında, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bankadaki hortumlarla ilgili yaptığı incelemenin olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, Başbakanlık Teftiş Kurulu, yıllardır ANAP'ın yönetiminde bulunan ve yolsuzluk iddiaları ile sık sık gündeme gelen Vakıfbank'ın hesaplarıyla ilgili hafta başında inceleme başlattı. Teftiş Kurulu'na bağlı müfettişler, bankanın kredi işlemleri ile ilgili tüm belgelerine el koydu.

Erciyas, incelemeyi engelledi

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, bankanın hesaplarıyla ilgili yaptığı incelemede bankanın eski Genel Müdürü Erciyas'ın yeterli desteği vermediği bildirildi. Erciyas'ın, müfettişler tarafından istenilen bilgi ve belgeleri vermekte direndiği, müfettişlerin çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürümesini engellediği bildirildi. Konunun Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e aktarıldığı, Şahin'in de, Erciyas'ın görevden alınması için düğmeye bastığı bildirildi. Erciyas'ı, cuma günü makamına çağıran Başbakan Yardımcısı Şahin, Erciyas'tan istifasını istedi. Erciyas ise, Bakan Şahin'e, kendisini görevden alma yetkisinin bulunmadığını belirterek, istifa etmeyeceğini de söyledi.

Bunun üzerine Şahin, Erciyas'ın görevden alınmasına ilişkin yazıyı Başbakan'a onaylatarak, Erciyas'a tebliğ etti. Erciyas'ın yerine de, Aziz Ahmet Kaçar atandı. Erciyas, bu kez görevini Kaçar'a devretmemek içini direndi. Ve geceyarısına kadar süren direnişin ardından, görevini Kaçar'a devrederek bankadan ayrılmak zorunda kaldı.

İnceleme siyasilere de uzanacak

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından Türkiye Vakıflar Bankası ile ilgili başlatılan incelemenin ucunun siyasilere kadara uzanması bekleniyor. İlk incelemelerde, çok sayıda usulsüzlük tespit edildi bildirildi.

İncelemelerde, usulsüz kredi işlemlerinin özellikle belirli gruplar üzerinde yoğunlaştığı ve bu gruplardan trilyonlarca liralık alacağın bulunduğu belirlendi. Bankadan, batık bankaların grup şirketlerine yoğun şekilde kredi kullandırıldığı saptandı. İncelemeler çerçevesinde, bankanın takipteki kredilerin bir katrilyon lirayı aştığı belirlendi.

DDK RAPORLARI İŞLEME KONULMAMIŞTI

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından mercek altına alınan Türkiye Vakıflar Bankası'nın hesaplarını, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu da incelemişti. İncelemeler sonunda DDK, bankayla ilgili 8 ayrı dosya hazırlamış ve bu dosyalar işleme konulmak üzere, Başbakanlığa ve Cumhuriyet Savcılıklarına gönderildi. Ancak, ANASOL-M Hükümeti, kendi dönemlerine ait bu dosyaları işleme koymadılar. 57. hükümet döneminde, Başbakanlık Teftiş Kurulu, DDK'nın dosyalarını inceleyerek, dosyalarda bir usulsüzlük olmadığına karar verdi. Cumhuriyet Savcılığı da, banka yöneticileri hakkında onay verilmediği için, dosyalarla ilgili soruşturma başlatamadı. Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan dosyalarda, görevden olaylı bir şekilde ayrılan Genel Müdür İrfan Erciyas olmak üzere, tüm banka yöneticileri hakkında hukuki işlem yapılması isteniyor. İrfan Erciyas, eski Genel Müdür Altan Koçer'in 3 Kasım seçimlerinde ANAP'tan milletvekili adayı olması üzerine Genelmüdürlük koltuğuna oturdu. Erciyas yaklaşık 6 aydır bu görevi sürdürüyordu.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

  •  
    'Yaşayan ansiklopediydi'
    Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın uzun yıllar öğrenciliğini yapan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Hocam yaşayan bir ansiklopediydi" dedi.
    Canlı kalkanlar yarın yolcu
    İstanbul Tabip Odası'nda biraraya gelen "canlı kalkanlar" yarın savaşı durdurmak için Bağdat'a hareket edeceklerini söylediler.
    Hacı adayları Arafat yolunda
    Yaklaşık 2 milyon hacı adayı, yarın Arafat Vakfesi'ne durmak için bugünden itibaren yola çıkacak.
    KARA SAPLANDIK
    İstanbullu dün de kara teslim oldu. Vatandaşlar işine gitmekte zorlandı.
    Savaş tamtamlarına karşı direniş şarkıları
    Amerikalı şarkıcı David Rovics, savaş karşıtı şarkılarıyla gündemde.
    Öcalan'ın ailesi açık görüş istedi
    İmralı Kapalı Tip Cezaevi'nde tek başına kalan terör örgütü elabaşı Abdullah Öcalan'ın ailesi ve avukatları bayramda açık görüş istedi. Hava muhalefeti gerekçe gösterilerek 70 gündür görüş haklarının engellendiğini ileri süren aile, Öcalan'ın sağlığından endişe duyduklarını ileri sürerek, İnsan Hakları Derneği'nden yardım istedi. İmralı'ya giderek inceleme yapan dernek, hazırladığı raporu düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Dernek Başkanı Hüsnü Öndül, şu bilgiyi verdi: "Öcalan'ın ailesi için tesis edilen İmralı 9 kosteri güvenli bir araç değil. Bu nedenle yapılacak seyahatler can güvenliği gerekçe gösterilerek engelleniyor. Ancak İmralı'daki görevliler daha güvenli araçlarla adaya düzenli olarak gelip, gidiyorlar. Güvenli bir araç tesis edilebilir. Dolayısıyla biz, hava muhalefetini geçerli bir gerekçe olarak görmüyoruz."
    9 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED