T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Bizim savaşımız değil'

Başbakan Gül, TBMM'nin 'savaş kararı' almadığını bilirterek, ''Bu karar, savaşın bizlere zarar vermesini önlemek için alınmış bir karardır'' dedi.

Başbakan Abdullah Gül, TBMM'nin geçtiğimiz perşembe günü aldığı kararın "savaş kararı olmadığını" belirterek, "Bu karar, savaşın bizlere zarar vermesini önlemek için alınmış bir karardır" dedi. Türkiye'nin milli menfaatlerinin dünyada ve bölgede barışın sağlanmasıyla gerçekleşeceğini kaydeden Gül, "Gün, sorumsuz beyanlarda bulunma günü değil, milletimizin çıkarları için birleşme günüdür" diye konuştu.

Başbakan Gül, TRT'den "Ulusa Sesleniş" konuşması yaptı. Son günlerde önemli gelişmeler yaşandığını belirten Gül, gelişmelerin sadece Irak ile ilgili olmadığını; Türkiye, bölge ve hatta tüm dünya ile ilgili olduğunu kaydetti.

Irak 'ırak' değil

"Irak bize 'ırak' değildir. Yani uzak değildir. Komşumuzdur. Toprak bütünlüğüne önem verdiğimiz, tarihi ve kültürel bağlarımız olan bir toplumdur. Orada akrabalarımız, kardeşlerimiz vardır" diyen Başbakan Gül, "Perşembe günü TBMM önemli bir karar aldı. Bu bir savaş kararı değildir. Bu karar, savaşın bizlere zarar vermesini önlemek için alınmış bir karardır. İnisiyatif alarak başlattığımız barış çabalarını daha etkili sürdürmeye imkan ve fırsat hazırlayan bir karardır. Biz hala barış ümidimizi koruyoruz. Çünkü biz barışa inanıyoruz. Kan dökülmesin, gözyaşı akmasın istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bazı kesimlerin hükümeti savaş yanlısı gibi göstermeye çalıştığnı ifade eden Gül, CHP'ye yönelik eleştirilerde de bulunarak, "Ama herkesin anlaması gereken bir şey var. Gün sorumsuz beyanlarda bulunma günü değil, ülkemizin milletimizin çıkarları için birleşme günüdür, dayanışma günüdür" dedi.

AB, Irak ve Kıbrıs

Hükümetin güvenoyu almasından sonra üç önemli dış politika meselesi olan AB, Irak ve Kıbrıs ile ilgilenmek zorunda kaldıklarını belirten Gül, şöyle konuştu:

"Seçimin ertesi gününden başlayarak gece demeden, gündüz demeden yollara koyulduk. Uzun mesafeler katettik. Her yerde Türkiye konuşuldu, hem de iyi şeyler konuşuldu. Bunları lütfen hatırlayınız. Sizler için, güzel bir gelecek için yaptık. Şimdi Irak işi her türlü sorunumuzun önüne geçti. Hükümetimiz Irak meselesi konusunda üç temel siyasi ilke belirledi. Bunlar üç halkadan oluşuyor: Dünyada barışı hakim kılma, bölgede barış ve istikrara katkı, Türkiye'nin ulusal çıkarlarını gözetmek."

Nerede olursa olsun kitle imha silahlarına karşı olduklarını bildiren Gül, şöyle devam etti: "Bu açıdan, BM Güvenlik Konseyi'nin 1441 sayılı kararını desteklediğimizi ifade ettik. Bu kararın uygulanması konusunda başta BM olmak üzere ABD ve diğer müttefik ülkelerle temasımızı sürdürüyoruz. Burada temel ilkemiz, ulusal çıkarlarımızın korunmasıdır."

Komşulara ziyaret

Bölge ülkelerini harekete geçirmek için de çalıştıklarını ve bu çerçevede Suriye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve İran'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Gül, "Bu temaslarda, bölge ülkelerinin de aynı kaygıları paylaştığını ve barışçı bir çözüm için hala fırsat bulunduğuna inandıklarını müşahede ettik" dedi.

Barış için AB ülkeleri yöneticileri ile de sürekli temasta olduğunu belirten Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile de görüştüğünü belirterek, "Bu iletişimi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Türkiye bu çabasıyla herkesin takdirini topladı. İzleyen değil, izlenen devlet olduğunu gösterdi" dedi.

Türkiye'nin gücü

Başbakan Gül, "Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak gelişmelere göre, ülkemizin çıkarları ve selameti açısından da yeni tedbirler alınabilir, gerektiğinde bunları da tereddütsüz alacaktır. Bunlar, savaş izni veren değil, yanıbaşımızdaki gelişmelere hazırlık teşkil eden kararlardır. Evet, Irak'taki herhangi bir savaş, Türkiye'nin savaşı olmayacaktır. Ama geçmişte olduğu gibi, ülkemizin ekonomisine, devletimizin güvenliğine, refahına zarar veren bir durumla da Türkiye'yi baş başa bırakmayacağız. Türkiye bu coğrafyanın yabancısı değildir. Aksine, bu coğrafyanın neredeyse bin yıllık sicilini elinde tutan bir güçtür. Türkiye bu bölgede savaşı isteyen bir ülke de değildir. Aksine, bölgeye barış, adalet ve uygarlık getirmiş bir tarihin mirasçısıdır."

'Barış için çalışıyoruz'

Hükümetin bugüne kadar barış için çabaladığını ve bunu yapmaya da devam edeceğini ifade eden Gül, aksine beyan ve iddiaların ise "haksızlık" olacağını belirterek şöyle konuştu: "Bütün bu çabalara rağmen, barış ümitlerinin tükendiği an da gelebilir. Savaşın kaçınılmaz olduğu noktaya kadar barış ışığını canlı tutmaya devam edeceğiz. Biz, komşumuzda yangın çıkmadan, o yangını engellemeye çalışıyoruz. Ama yangın çıktığında onu söndürmek için, mahalleye yayılmaması için tedbir almak da lazımdır. Bugün bizim yaptığımız da budur. Birinci gerçek, barışı son ana kadar korumada kararlılığımızı, gücümüzü, enerjimizi kullanmaktır. İkinci gerçek ise sizlerin ve bizlerin istemediği gelişmelere karşı hazırlıklı olmaktır. Irak'taki durumla ilgili duruşumuz değişmiş değildir: Tükenene kadar barışı hakim kılmak... Barış tükendiğinde de savaşın zararlarından milletimizi korumak. Milli Güvenlik Kurulu'nun geçen haftaki toplantısında alınan tavsiye kararı, bu önemli gerçeği yansıtıyor."

Irak'tan olumlu sinyal

Başbakan Gül, barışçı çözüm için aynı anda beş koldan aktif barış diplomasisi yürüttüklerini ifade etti. ABD ve müttefiklerle yaptıkları görüşmede kaygılarını sürekli dile getirdiklerini bildiren Gül, Irak nezdinde yürüttükleri barış çabalarını ise şu sözlerle anlattı:

"Irak ile her düzeyde temas halinde olarak barışçı bir çözüm için katkıda bulunmaya çalıştık. Bu temaslarda, Irak'ın toprak bütünlüğüne verdiğimiz önemi ve Irak halkının çektiği ıstıraplardan duyduğumuz üzüntüyü samimi bir şekilde vurguladık. Ama öte taraftan, Irak'ın uluslararası kamuoyunu ve Birleşmiş Milletler'i ikna edebilmek için daha yoğun çaba sarf etmesi gerektiği konusunda sürekli uyarılarda bulunduk. Saddam Hüseyin'e doğrudan mesaj gönderdik, barış için ciddi çaba göstermesini ısrarla istedik. Irak ise maalesef bu çabalarımızı önce reddetti. Ancak bugünlerde ufak da olsa Irak tarafından bazı olumlu değişiklikler görüyoruz. Bu, bizim barış çabalarımızın ne kadar önemli olduğunu gösteren bir gelişmedir."

Erdoğan: BM kararı istiyoruz

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin, Irak'a karşı girişeceği olası bir harekattan önce ikinci bir BM kararı çıkartılmasını istediklerini söyledi. Erdoğan, Alman Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, "1441 sayılı BM kararı, hiçbir ülkeye Irak'a saldırma hakkı tanımıyor" dedi. Türkiye'nin, tüm çekincelerine rağmen Washington'un yanında olduğunu ifade eden Erdoğan, "Biz ABD'nin müttefikiyiz ve bu ittifakımıza gölge düşmesini istemeyiz. Irak harekatıyla ilgili Türkiye'nin yapacağı askeri destek konusunda zamanı gelince meclis karar verecektir" diye konuştu. Türkiye'nin Irak topraklarında gözü olmadığını da kaydeden Erdoğan, "Tarihten kaynaklanan hakkımız bile olsa, Kuzey Irak'taki petrol yataklarına da dokunulmayacak" dedi.

Davutoğlu Esad'a barış mesajı iletti

Başbakan Abdullah'ın Gül'ün barış girişimlerinin yoğunlaşmasını içeren çok özel mesajı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a iletildi. Mesajı iletmek üzere Suriye'ye giden Gül'ün başdanışmanlarından Büyükelçi Ahmet Davutoğlu, Suriye lideri Esad tarfından dün kabul edildi. Resmi SANA haber ajansı, Esad'ın görüşmede, Irak'ta savaşa karşı olan Avrupa ülkelerinin pozisyonunu güçlendirmek ve onları desteklemek için harekete geçilmesi ve Irak krizine barışçı bir çözüm bulunması gerektiğini söylediği kaydedildi.

 
Dünya savaşa karşı
GALLUP'un 5 kıtada yaptığı Irak anketinde, kamuoyu Washington'u yalnız bıraktı.
'Türkiye, ABD'den hızlı davrandı'
TBMM'den aldığı yetki tezkeresi nedeniyle hükümeti ağır bir dille eleştiren SP'li Bekaroğlu, "Türkiye'yi savaşa sokuyorlar. Suça ortak oluyorlar. Bunun bedeli ağır olacaktır" dedi.
Amerika'ya 6 üs İngiltere'ye ise red
Türkiye, ABD'nin 6 üssü kullanmasına ve 35 bin askerin Irak'a geçirmesine izin vermeye hazırlanırken, İngiltere'nin üs talebini reddedecek.
Şan: Türkmenler katliamdan korkuyor
Erdoğan bayramda Rize'de
CHP'nin kapısı YTP'ye açık
AK Parti Siirt'te çalışma başlattı
AK Parti, 9 Mart'ta Siirt'te yapılacak seçimler için çalışmalarına başladı. 3 Kasım'da yapılan seçimin iptaline neden olan Doğanköylüler, AK Partililere "tulum çıkarma" sözü verdiler. AK Parti, Siirt seçimleri için start verdi. Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya ve Akif Gülle, şehir merkezinde nabız tuttu. Çetinkaya, Siirt'teki çalışmaları sırasında beraberindeki AK Parti heyetiyle Siirt Belediye Başkanı Ahmet Ete'yi makamında ziyaret etti. Çetinkaya, "Yerel yönetimlere hepimiz önem veriyoruz. Bu da Siirt için şanstır. Ülkenin kalkınması, yerel yönetimlerin çalışması ile olur. Bayramdan sonra inanıyorum ki yerel yönetimler yasa tasarısı çıkacak" dedi.
'Tulum çıkarma' sözü
Bu arada 3 Kasım Siirt seçimlerinin iptal edilmesine neden olan Doğanköylüler, 9 Mart seçimlerine iddialı giriyorlar. Köyü ziyaret eden AK Parti heyetine "Oylar firesiz AK Parti'ye" sözü veren Doğanköylüler, "AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Siirt'ten milletvekili seçilecek. Ancak Doğanköylülerin oyu ile hem milletvekili hem Başbakan olacak. Bizler firesiz oyumuzu size vereceğiz" görüşünü dile getirdiler. AK Parti heyeti , dün de Siirt'in Kurtalan ilçesinde seçim çalışmaları hakkında bilgi aldı.
  • VELİ TOPRAK


    Bayan Bush'dan Kızılay'a yardım
    ABD Başkanı George Bush'un eşi Laura Bush, Irak'a yönelik harekatın etkisiyle Türkiye'ye sığınacak mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için Kızılay'a yardımda bulunmak istedi. Bayan Bush, bu isteğini bir Amerikan hayır kuruluşu kanalıyla Kızılay Derneği Genel Başkanı Ertan Gönen'e iletti. Mesajda Bush'un, "Ne ihtiyacınız varsa karşılamak istiyoruz" sözlerinin yer aldığı öğrenildi. Gönen mesaja olumlu yanıt verirken, Amerikan hayır kuruluşu temsilcilerinin bayram ertesinde Gönen'le görüşmek üzere Ankara'ya gelecekleri bildirildi.
  • ASLIHAN A. KARATAŞ


    'Bayramı buruk karşılıyoruz'
    SP lideri Recai Kutan, yaklaşan savaş tehlikesi nedeniyle Kurban Bayramı'nın buruk bir şekilde karşılandığını belirtti. Kutan, Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda, bayramların sevgi, barış, kardeşlik, dostluk, hoşgörü duygularının doyasıya yaşandığı, birlik ve beraberliğin daha da pekiştirildiği özel günler olduğuna işaret etti. Kutan, tüm vatandaşların Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın bütün insanlığa barış, huzur ve güzellikler getirmesi dileğinde bulundu.
    Savaşa karşı 700 bin imza toplandı
    CHP Genel Sekreter Yardımcısı Selçuk Baratalı, savaşın Türk ve Irak halkının çıkarlarına hizmet etmeyeceğini belirterek, "Gençlik kollarımız savaş karşıtlarının imzaladığı 700 bin imzalı dilekçeyi TBMM'ye sundu" dedi. Partisinin Selçuk İlçe Örgütü'nü ziyaretinde partililerle sohbet eden Baratalı, Silahlı Kuvvetler'in sınır ötesinde alınacak önlemleri ile ilgili tezkereye olumlu, yabancı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeren tezkereye ise red oyu vereceklerini bildirdi.
  • 9 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED