T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
'Cici' silahlar ölüm
ve korku kusarken

Benim Cici Silahım'da ünlü belgesel yönetmeni Michael Moore, 11 Eylül olaylarının ardından yaşanan kaotik ortamda, mutluluk arayışının yanısıra halen süregelen şiddet eğilimini, korkuyu ve beraberinde getirdiği gitgide çoğalan silahlanmayı, derinlere inerek inceliyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Bol ödüllü belgesel Benim Cici Silahım, hayret verici sahneleri, içeriden bir bakışla yapılan sarsıcı eleştirileri ile izleyiciye hem görsel hem düşünsel olarak verdiği metaryallerle iyi bir sinema şöleni sunuyor. Film, dört mevsim av sezonunun devam ettiği, silah cenneti olarak bilinen Michigan'da, bir bankanın hesap açtırma karşılığında hediye ettiği silah ilanı ile başlıyor. Silah edinmenin bu kadar kolay olduğu bir ülkede bireysel silahlanmadan başlayarak ülkenin yakın tarihini de incelemeye alan film, ülkeyi korumak adına yastığının altında otomatik silah saklayan insanlardan, henüz ortaokulda, Anarşiste Tarifler adlı bir kitaptan bomba yapımını öğrenen ve napalm bombası üreten öğrenciye kadar toplumun değişik kesimlerindeki şiddet eğilimi olan insanları sorguluyor.

    Benim Cici Silahım, Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne 46 senedir kabul edilen ilk belgesel film olma özelliği taşıyor. Gerçeğin ironik ve trajedik tarafının öne çıkarıldığı belgeselde, zırhına bürünmüş, tirtir titreyen bir korku toplumu, sivri bir dille eleştiriliyor.

    Belgesel, soruşturmalara devam ederken ABD'nin savaş politikalarını kronolojik olarak kısa görüntülerle veriyor, bu görüntülerin son karesi 11 Eylül günü ikiz kulelere yapılan saldırı.

    Araştırmalara göre ABD'nin yoğun olarak yaşadığı fobi sonucu silahlanma oranı yüzde yetmiş artmış. Buna karşılık, Moore'un sorularına şok edici yanıtlar aldığı Ulusal Silah Birliği'nin başı Charlton Heston ise silahlanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu öne sürüyor. Ve tabii basının suça gösterdiği ilgi filmde geniş yer buluyor.

    Şiddetin kaynağı Marilyn Manson

    Yönetmen Michael Moore'nin ABD'nin kendini güvende hissetmeme sebebini ve diğer ülkelerden farkını aradığı film boyunca yapılan sorgulamalarda birçok neden öne sürülüyor. Ülkedeki bireysel suçlar; ABD'nin kanlı tarihi, Hollywood'un şiddet içerikli yapımları, South Park, Marilyn Manson gibi. Yönetmenin, suçlamalara cevap veren, şiddet içerikli şarkıları ile tanınan ünlü rock yıldızı Manson, konu etrafındaki görüşünü sahnedeki genel tavrının aksine oldukça sakin dile getiriyor. Başkandan etkili olmayı istediğini, ama bombardıman yapmadığı ve sadece şarkı söylediği için o kadar etkili olamadığını belirten Manson, ABD'nin saldırgan politikasının toplum üzerinde daha tesirli olduğunu söylüyor.

    Benim Cici Silahım

    Yönetmen:Michael Moore
    Senaryo: Michael Moore
    Müzik: Jeff Gibbs
    Görüntü Yönetmeni: Brian Danitz
    Oyuncular: Charlton Heston - Marilyn Manson - John Nichols - Chris Rock

  •  
    Zarif bir site
    Son asır edebiyatımızın zarif şairi Cahit Zarifoğlu sanal âlemde, http://www.zarif.
    prensi.com adresinde okurlarıyla buluşuyor. 7 Haziran 1987'de kaybettiğimiz miniklerin masalcısı, büyük şair Zarifoğlu'nun yaşamı, edebiyat camiasından önemli isimlerin kaleminden anıları ve eserinden örneklerin sunulduğu sitede, hazırlıkları yeni tamamlanan zarif e-kitap "Ve Çocuğun Uyanışı Böyle Başladı" da yayınlanıyor. Zarif resim ve şiirlerin bulunabileceği sitenin Beyaz Haberleri, Prof. Şahin Uçar, Prof. Nabi Avcı, Prof. Ramazan Kaplan, Prof. Hüseyin Hatemi, M.Ruhi Şirin, Sadık Yalsızuçanlar, Ali Ömer Akbulut'un dilinden onu anlatıyor. Türk şiirinin öncü ve özgün şairi ile yarenliği sürdürmek isteyenler, sanatın rahatlatıcı etkisini yayan bu siteyi mutlaka gezmeli.

    Sonsuza senfoni
    Kainatın, bünyesinde barındırdığı her varlıkla, insanlığı kulluğa çağırdığı gerçeği, "Sonsuza Akan Senfoni"nin akışında insanoğluyla gerçekleştirdiği 'Kuranî' sohbetle bir kez daha apaçık kucaklıyor bizi. Şair ve yazar Ahmet Mercan'ın senaryosunu Prof. Dr. Seyyid Kutub'un Fizilal il Kur'an isimli kaynak alarak hazırladığı ve yönetmenliğini de yaptığı "Kainat, Sonsuza Akan Senfoni" isimli belgesel film, insanoğlunun karanlığına ışık tutmak amacıyla, "Zerreden galaksiye kadar tüm kainatı insanın hizmetine sunan Allah ondan ne istiyor?" sorusunun cevabını arıyor. Kainatın yaradılış sırrının Ayet-i Kerime'lerin nuruyla aydınlatılmaya çalışıldığı eserde, kainatın dili 'Gören, işiten ve akleden' her insanı derinden etkileyen Kur'an ışığında dile getiriliyor. İki VCD halinde hazırlanan Dünya Yayınları tarafından yayınlanan etkileyici, öğretici ve düşündürücü belgesel film Ahmet Mercan'ın şiiri ile son buluyor. Bilgi için tel: 0 212 445 88 80
    9 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED