T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Dünya savaşa karşı

GALLUP'un 5 kıtada yaptığı Irak anketinde, kamuoyu Washington'u yalnız bıraktı. Savaşa kesin karşı olanların oranı yüzde 52'yi bulurken, ABD ve müttefiklerine destek verenler ancak yüzde 4'ü buldu.

Dünyanın önde gelen araştırma şirketi GALLUP'un 36 ülkede 28 bin 500 kişiyle yüz yüze yaptığı araştırmada, ABD dahil bütün ülke kamuoylarının Irak'a olası bir saldırıya karşı olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonucuna göre, 6 milyar dünya nüfusundan yaklaşık milyarı savaşa karşı çıktı.

ABD dahil anketin yapıldığı ülke halklarının ortalama yüzde 52'si Irak'ta hiçbir şart altında savaş olmamasını istediği vurgulandı. Sadece Birleşmiş Milletler'in kararı doğrultusunda savaşa destek verenlerin yüzde 30'luk bir kesimi temsil ettiği, belirtildi. Anket sonucuna göre savaşa destek verenlerin oranı ancak yüzde 4'ü bulabildi.

Savaşa destek verilmesin

Ülke kamuoylarının üçte ikisi (yüzde 64) Irak'ta bir savaş durumunda kendi ülkelerinin bu savaşa destek vermemesini talep etti. Bu konuda destek verme eğiliminin en yüksek olduğu ülkeler ABD ve İngiltere halkları iken, desteğin en düşük olduğu ülkeler arasında Rusya, Malezya, Arjantin ve Pakistan yeraldı.

CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, ABD'nin uluslararası düzeyde uyguladığı dış politika Irak harekatının hukuki meşruiyeti ile savaşa destek konusunda dünya kamuoyunun desteğini kaybettiğini ifade etti. Washington'un yalnız kaldığını belirten Tanla, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Irak acil tehdit değil

"Dünya ve Türkiye barış istiyor. Biz CHP olarak bölgemizde savaş istemiyoruz. Amerika'nın Irak'a yapacağı askeri harekatın hukuki, ahlaki ve siyasi hiçir gerekçesi bulunmamaktadır. Irak'ın parçalanmış hali ve siyasi durumu acil bir tehdit oluşturmamaktadır. Bu savaşı önlemeliyiz."

Washington yalnız kaldı

Gallup'un Amerika (ABD, Kanada, Arjantin, Bolivya; kolombia, Uruguay, Uganda), Avrupa-AB üyesi ülkeler (İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İzlanda), Doğu Avrupa (Rusya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Estonya, Gürcistan, Makedonya, Yugoslavya), Asya-Pasifik (Avusturalya, Hong Kong, Hindistan, Malezya, Yeni Zelanda, Paksitan), ve Afrika (Kamerun,Nijerya, Kenya, Güney Afrika, Uganda) kıtalarından 36 ülkenin 285 bin vatandaşı ile yüzyüze yaptığı anket çalışmasında, deneklere toplam dört soru soruldu. Birinci soru ABD'nin dış politikasının ülke üzerindeki etkisi, ikinci soru, önümüzdeki ay Irak'a karşı savaşın başlayıp başlamayacağı, üçüncü soru, Irak'a yapılacak askeri harekatı destekleyip desteklemediği, dördüncü soru, Irak'a harekat olursa "ülkeniz destek vermeli mi vermemeli mi" şeklinde oldu.



9 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED