AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Devri sabık olmasın

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporunu, Meclis Başkanlığı'na verdi. Raporda, aralarında eski Başbakanlar Ecevit ve Yılmaz'ın bulunduğu 25 bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması istendi.

Nihai raporunu tamamlayarak Meclis Başkanlığı'na sunan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, Meclis tarihinde bir rekora imza atarak 16'sı soruşturma, 16'sı da araştırma olmak üzere toplam 32 komisyon kurulmasını istedi. Böylece parlamento tarihinde en kapsamlı yolsuzluk araştırması için düğmeye basılırken, "yolsuzluk araştırılsın, ancak devri sabık yaratılmasın" uyarısı yapıldı. Aralarında eski başbakanlar Bülent Ecevit ve Mesut Yılmaz'ın da bulunduğu 25 bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Araştırma ve soruşturma komisyonlarında İç tüzük gereği 15'er milletvekilinden oluşuyor. Komisyonun raporu Genel Kurul'da aynen kabul edilirse komisyonlarda 465 milletvekili görevlendirilecek.

Üye dağılımı nasıl olacak?

Meclis İçtüzüğü'nün 83. maddesine göre araştırma, 100. maddesine göre de soruşturma komisyonu kurulması istenilen Raporda, talep edilen 31 araştırma ve soruşturma komisyonunun kurulması kabul edilirse 365 üyeli AK Parti'den 341 milletvekili, 177 sandalyeye sahip olan CHP'den de 124 milletvekili komisyonlarda görevlendirilecek. Ancak komisyonlarda Bakanlar Kurulu üyeleri ile Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda görev yapan 15 milletvekili ve komisyonun kurulması için önerge veren milletvekili görev alamayacak. Yasa gereği mahkeme yetkisiyle görev yapan Soruşturma Komisyonları özel ve kamu kuruluşlarından istedikleri bilgi ve belgelere ulaşabilme, gerekli gördüklerine el kayabilme yetkisine sahip. Bakan ve Başbakanlar hakkındaki iddiaları soruşturmak amacıyla kurulan soruşturma komisyonları, Yüce Divan'a sevk kararı Genel Kurul'da oylanacak.

Tümör benzetmesi

Yolsuzlukların tümöre benzetildiği raporda, soruşturma komisyonu yetkileri ile donatılmış bir daimi komisyon kurulması önerildi. Yolsuzluğun önlenebilmesi için yasal düzenlemelerin yanısıra sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi gerektiği de belirtildi.

Raporda yolsuzluğun tarifi şöyle yapıldı: "Ülkemizde ulusal birlik ve bütünlüğü ve geleceğimizi tehdit eder hale gelen yolsuzluk; komisyonumuzun tespitine göre genel olarak; 'Kamu gücü ve kaynakları ile özel kuruluşlardaki görev, yetki ve kaynakların mevzuata uygun veya aykırı yöntemlerle kamunun zararına olarak, özel çıkarlar için kullanılması' biçiminde tarif edilebilir."

Sıra gecesiyle veda ettiler

Görevini tamamlayan TBMM Yolsuzluk Komisyonu üyeleri "sıra gecesi"nde yorgunluk attılar. Milli Piyango İdaresi'nin Gölbaşı Sosyal Tesisleri'nde önceki akşam gerçekleşen yemeğe, milletvekillerinin ve komisyonda görev yapan uzmanların tek başına ya da eşleriyle birlikte katıldıkları görüldü. Komisyon Başkanı Azmi Ateş, sıra gecesine kızları Aşye Beyza ve Hatice Melek'le geldi. Komisyonun yemeğe katılmayan tek üyesi ise aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi olan AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç oldu. Koç, Anayasa Komisyonu'nun Orman Vasfını Yitirmiş Kamu Arazilerinin Satışıyla İlgili Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri nedeniyle yemeğe katılamadı. Üye ve uzmanlar Şanlıurfalı mahalli bir sanatçının söylediği türkü eşliğinde yemek yedi. Komisyon Başkanı Azmi Ateş ile AK partili milletvekilleri ise ayran ve Cola Turka içerken, CHP'li üyelerin de rakı içtiği gözlendi.

  • SAMİ GÖKÇE ANKARA

     
    CHP: Rapor eksik kaldı
    Soruşturma komisyonu kurulması istenenler
    Teşkilat 'Bahçeli' diyor
    Yeni Şafak, MHP'nin 12 Ekim'de yapacağı Büyük Kurultay öncesi il teşkilatlarının nabzını tuttu. Kongresini yapan il başkanlarının büyük bölümü MHP lideri Bahçeli'nin tekrar aday olmasını istiyor.
    'Eve dönüş' ertelendi
    Hükümet, Meclis'te görüşülen 'Topluma Yeniden Kazandırma' yasa tasarısının 4. maddesindeki oylamada 'nitelikli çoğunluk' sağlanamadığı için tasarıyı geri çekti.
    Köprüaltı keyfi geri döndü ama
    Tarihi Galata Köprüsü'nde, 1992 yılında çıkan bir yangınla son bulan Köprüaltı hayatı, İstanbullular'a yeniden merhaba diyeli bir yıl oldu olmasına ama, kimsenin bundan haberi yok...
    Van'da kahvaltı başkadır
    Türkiye'de sadece Van'a özgü olan kahvaltı salonları, zengin menüleriyle yerli ve yabancı turistlere 5 yıldızlı bir ziyafet sunuyor.
    Denizli'de deprem: 5.2
    Denizli'nin Buldan ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem Aydın ve Manisa'da da hissedildi. Bir evin duvarının yıkıldığı depremde can kaybı olmadı.
    'İstanbul için çadır kalmadı'
    Kızılay Gönen, afetzedelere verilen çadırların büyük çoğunluğunun geri dönmediğini belirterek, "İstanbul'da deprem olsa ihtiyacı karşılayamayız" dedi.
    Kaynak yine okula dönecek
    İmar Bankası'nın önünde açlık grevine başladı
    Cem Uzan'a 159. maddeden dava açıldı
    Elma ağacı saksıya girdi
    Esenler Otogarı'nda 'harac' operasyonu
    ÖSS'nin süperlerine devlet yurdu önceliği
    Kısa kısa...
    24 Temmuz 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED