AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Petrol artışına karşı önlem paketi yolda

IMF ile yapılacak stand-by anlaşmasının ardından gelmesi beklenen 10 milyar dolarlık sıcak para, petrol fiyatlarının yükselmesi ve cari işlemler açığı, ekonomi yönetimini yeni bir paket hazırlamaya zorladı.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA
    Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2005 ve sonrası için yeni bir stand-by anlaşması yapmaya hazırlanan ekonomi yönetimi, ekonominin ateşini düşürecek yeni bir paket üzerinde çalışıyor.

    IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam'ın, geçen hafta yaptığı ziyarette petrol fiyatlarındaki artış, ABD Merkez Bankası'nın faizleri yükseltme beklentisi, cari işlemler açığı ve sıcak para girişinin Türk ekonomisi üzerindeki etkileri ayrıntılı olarak ele alındı. Eylül ayında stand-by anlaşmasıyla ilgili çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, ülkeye büyük miktarlarda sıcak para girişinin olması bekleniyor. Türkiye'ye gelecek sıcak paranın 10 milyar dolarlara kadar çıkmasından korkuluyor. Bu sıcak para girişiyle birlikte, döviz kurlarının ve faizlerin düşmesi ardından da, bu düşüşün de tüketimi körükleyeceği tahmin ediliyor. Bu durumunda, Mayıs ayı itibariyle 8.4 milyar dolara ulaşan cari işlemler açığının üzerinde baskı oluşturarak, ekonimiyi tehdit etmesinden korkuluyor.

    Yeni zamlar gelebilir

    Ayrıca, 8. gözden geçirme çerçevesinde IMF'ye verilen niyet mektubunda da yer alan, 'maktu vergilerin arttırılması' geciktirilmeden uygulanacak. Bu düzenlemeyle birlikte, akaryakıt başta olmak üzere, alkol ve tütün mamüllerine zam olarak yansıyacak. Ancak, zamların enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkilememesi için, zamların kademeli olarak yapılması ve zamana yayılması planlanıyor.



  • 10 Ağustos 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED