AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
İstanbul'da arsa avı

Hükümetin önümüzdeki yıl herkesi ev sahibi yapma projesi yatırımcıları arsaya yönlendirdi. İpotekli kredi sistemi için satmak veya ileride müteahhide kat karşılığı vermek için İstanbul'da herkes uygun arsa arıyor.

Dev toplu konut projelerine hazırlanan İstanbul arsa sıkıntısı çekiyor. Bunun için Avrupa Yakası'nda Silivri, Çatalca gibi bölgelerde büyük inşaat şirketleri geniş araziler ararken, Anadolu yakası lüks konuta yöneliyor. İstanbul'da konut yapılabilecek arazinin sınırlı olması, faiz ve hazine bonosunun eskisi kadar çok kazandırmaması yatırımcıları yeni rant arayışlarına yönlendiriyor.

İstanbul'un ünlü emlakçılarından Emin Kovankaya, "Hem Türkiye'de hem İstanbul'da insanların öncelikli hedefleri başını sokacakları bir ev sahibi olmak. Bunu yaptıktan sonra ikinci hedef olarak kira getirecek bir gayrimenkul arayışına giriyorlar. Arsaya da büyük talep var. İpotekli kredi sistemi (Mortgage) için satmak veya ilerde müteahhite kat karşılığı vermek için büyük tasarrufa sahip olanlar arsa arıyor" diye konuşuyor.

Yıldızı parlayacak bölgeler

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş İstanbul'da arsa yatırımı açısından önümüzdeki yıllarda en çok değer kazanacak bölgeler arasında Silivri'nin ilk sırada yer aldığını söyledi.

İnşaat şirketlerinin konut yapıp ipotekli kredi sistemi ile satmak için arsa arayışına ağırlık verdiğini hatırlatan Sabri Ateş, "Maalesef İstanbul'da çok sayıda konut yapılacak arsa sayısı sınırlı. Bu tür arsalar Silivri, Şile, Kurtköy, Beykoz'un köyleri ve Alemdağ ile Reşadiye'de. Önümüzdeki yıllarda bu bölgelerde arsa alacakların çok kazanacağına inanıyorum" diyor.

Riva ve Şile lüks olacak

Arsada Anadolu yakasında iki bölge geleceğin yıldızı olacak. Riva ve Şile. Beykoz'da imarlı tek bölge olan Riva aslında İstanbul'un hemen yanıbaşında yer alıyor. İkinci köprüye 20 kilometre uzaklıktaki Riva, yapımı devam eden Bulgaristan Otobanı ve Karadeniz Otobanı'nı üçüncü köprü ile birleştirecek. Karadeniz otobanı-üçüncü köprü yolunun Riva'nın birkaç kilometre güneyinden geçecek olması Riva'nın gelecekte cazibesini daha artıracak. Alarko Gayrimenkul Yatırım ve Yapı Kredi Gayrimenkul Yatırım gibi Türkiye'nin en büyük gayrimenkul şirketlerinin bölgede 10 milyon metrekare arsa sahibi olması ve lüks konut yapmaları da Riva'nın cazibesini artıran diğer etkenler. Riva'da arsanın metrekaresi 40 milyon liradan başlıyor ve 150 milyon liraya kadar çıkıyor.

Yeni yapılan yolları ve doğalgaz gelecek olması İstanbul'un piknik bölgesi olan Şile'nin gelecekte daha değer kazanmasına neden olacak. Riva gibi zeminin sağlam olması da bölgenin bir başka avantajı. Şile'de ise arsaların metrekare fiyatı 100-250 milyon arasında değişiyor.

Ayrıca Sarıyer, Uskumruköy, Kemerburgaz ve Çekmeköy'de de fiyatların çok yükseldiği belirtiliyor.

Silivri'den Tekirdağ'a toplu konut

Silivri ve Çatalca zemin açısından çok sağlam olmamasına rağmen, artık depreme dayanıklı inşaat teknolojisiyle risk azaldığı için en çok talep gören bölgeler arasında. Büyük şirketlerin burada 300-400 dönüm arsa arayışında olduğunu söyledi.

Silivri'nin E-6'ya yakın bölgelerindeki arsaların büyük inşaat şirketleri tarafından özellikle tercih ediliyor. Bu bölgede Tekirdağ'a kadar konut yapılacak. Hazine'nin ve belediyenin elinde bu bölgelerde geniş arsaları var. Bunların TOKİ'ye devredilmesi gündemde. İmarsız olan bu arsaların TOKİ'ye kâr payı karşılığı verilmesi düşünülüyor. Nitekim TOKİ kendisine ait Çatalca'daki arazide 1500 konutluk projeye başlayacak.



12 Aralık 2004
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED