AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
İşte 2004'ün
virüs 'Top 10'u

2004, bilgisayar virüslerinin ortalığı kasıp kavurduğu bir yıl oldu. Bilgisayar güvenlik şirketi Sophos'un değerlendirmelerine göre 'Virüs Top 10' listesinde Netsky-P başı çekti.

Sophos Anti Virüs şirketi, 2004 yılının en etkili virüslerinin yer aldığı 2004 yılı Top10 listesini yayınladı. Sophos'un geleneksel olarak yayınladığı listede, yüzde 51.8 lik oranla rekor seviyede yeni virüsün çıktığı 2004 yılında pastada yaklaşık 4'te 1'lik paya sahip olan Netsky-P en etkili virüs seçildi.

Sophos Danışmanı Graham Cluley 2004 yılı ile ilgili olarak "2004 Netsky'ın yılıydı. Yıl içerisinde 30'dan fazla çeşidi çıkan solucan ilk olarak şubat ayında görüldü. Bu solucanın 5 varyantı Top10 listesine girmeyi başardı. Netsky'ı yazan Alman asıllı genç Sven Jaschan 2004 yılındaki virüs saldırılarının yüzde 50'sinden sorumludur" şeklinde konuştu.

Graham Cluley "Netsky-P ve Zafi-B'nin aylar önce anti-virüs firmaları tarafından virüs imzaları çıkartıldı. Hâlâ bu solucanlardan etkilenen kişiler kesinlikle bilgisayarlarının sağlığıyla ilgilenmeyen kişiler en net örnekler" dedi.Yılın 3. en tehlikeli solucanı olan Sasser, diğer solucanların aksine e-posta yerine internet üzerinden yayılıyor. Güvenlik açığı olan bilgisayarlara bulaşan Sasser'a karşı gerekli kritik windows güncellemesini Microsoft Sasser'ın ilk göründüğü tarihten sadece 2 hafta önce çıkartmıştı. 2004 yılı içerisinde Sophos tarafından 10,724 yeni zararlı kod bulundu ve toplam virüs veritabanı Aralık başı itibariyle 97.535'e ulaştı

LİSTEBAŞINDA NETSKY-P VAR


Virüs Adı  	Görülme Sıklığı
1  W32/Netsky-P  	%22.6 
2  W32/Zafi-B 	%18.8 
3  W32/Sasser 	%14.2 
4  W32/Netsky-B 	%7.4 
5  W32/Netsky-D 	%6.1 
6  W32/Netsky-Z  	%3.7 
7  W32/MyDoom-A 	%2.4 
8  W32/Sober-I  	%1.9 
9  W32/Netsky-C   	%1.8 
10  W32/Bagle-AA  	%1.6 
Diğerleri     	%19.5


BMC Software ile Gantek işbirliği yaptı

Kurumsal Bilişim Sistem ve Uygulama Yönetim Çözümleri sunan BMC Software, Türkiye'nin köklü bilişim firmalarından Gantek Teknoloji ile Türkiye pazarı için ana distribütörlük anlaşması imzaladı. Bu iş ortaklığını duyurmak amacıyla Çırağan Palaca Kempinski Hotel'de düzenlenen toplantıda ABD Ticaret Konsolosu Jeremy Keller, "Türkiye'de Amerikan Yatırımları ve Ekonomiye Katkısı" konulu bir konuşma yaptı.

BMC Software Kanallar ve Ortaklar Direktörü David Cooper ise, Türkiye'de "Sistem ve Ağ Yönetimi Çözümleri"ne yapılan harcamaların yüzde 20.3 arttığını belirterek "Büyüme stratejimizin önemli bir parçası olan ve dünya bilişim çevreleri tarafından bir devrim olarak kabul edilen 'Kurumsal Hizmet Yönetimi' üzerine odaklandıklarını söyledi.

Gantek Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şefik Öngün de, anlaşmanın BMC Software için, Türkiye'nin geniş ve el değmemiş potansiyelini açığa çıkaracağına inandıklarını söyledi.


SİBER HIRSIZLAR YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ

Bu yıl internetteki banka hesaplarından yapılan hırsızlık (Phishing) saldırıları artış gösterdi. Bankaların bu saldırı tekniklerine karşı yeni yöntemler geliştirmesi üzerine yeni bir saldırı türü tesbit edildi. Geleneksel sahte web siteleri düzenleyerek kullanıcı adı ve parola hırsızlığı yapmak yerine bazı hackerlar kullanıcıların bilgisayarlarına truva atlarını yerleştirip bankacılık sitelerine girmelerini bekliyorlar ve masum kullanıcı işlemini yaparken arka tarafta çalışan Truva atı kullanıcı adı ve parolayı doğrudan hacker'a ulaştırıyor. Sophos güvenlik şirketine göre virüs ve spam'e (Talep edilmemiş e-posta) karşı kanuni yaptırımlar artmasına rağmen bu risklerin raporlanabileceği ciddi bir yapı oluşturulamadı. Spam gönderen kişiler hakkında yapılan tutuklamaların artmasına rağmen problem artarak devm ediyor. En fazla spam gönderen ülke Amerika Birleşik Devletleri.


Hotmail ve MSN kullanıcısı arttı

Microsoft Türkiye'nin MSN Ülke Müdürü Ebru Çapa'nın verdiği bilgiye göre, temmuz ayında Türkiye'de 1.6 milyon olan Hotmail kullanıcı sayısı kasım ayı sonunda 2,5 milyona yükseldi. Ücretli olan Hotmail hesaplarını ise bugüne kadar yaklaşık 10 bin kullanıcının denediği, "com.tr" uzantılı hesapların şu anda 3 bin aktif kullanıcısı var. Temmuz ayında 1 milyon olan MSN Messenger kullanıcı sayısı, Kasım ayı sonunda 1.8 milyona yükseldi. Türkiye, Hotmail ve MSN Messenger kullanımında Avrupa'da en hızlı artış kaydedilen ülke oldu.


Cep telefonları artık tarayacak

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, kameralı cep telefonlarının aynı zamanda taşınabilir bir doküman tarayıcı olarak da çalışmasını sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdi. MDI (Mobile Document Imaging) adı verilen teknoloji ile cep telefonlarınnın kamerasıyla taranan belgelerdeki metinlerin Word, Excel gibi formatlara dönüştürülmesi de sağlanacak. MDI kısaltması cep telefonunun doküman tarama özelliğine sahip olduğunu gösterecek.


www.melihbayramdede.com

 
Hayrettin Hoca da artık sanal âlemde
Gazetemizin yazarlarından Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın internet sitesi yayına başladı. 2000'den fazla web sayfasından oluşan bu sitede Karaman'a ait 4500 sayfadan fazla yazı bulunuyor. Sitede Karaman'ın en çok okunan kitaplarından 13 tanesini bütünüyle okumak da mümkün. Yazarın çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı makalelerin tamamına yakını da siteye yüklenmiş durumda. Ziyaretçileri Hayrettin Karaman'a siteden sorular yöneltebiliyorlar. Halen Karaman'ın mektupla ve internet üzerinden gönderilen 250'nin üzerinde soru ve cevabı da sitede bulunuyor.
hayrettinkaraman.net

CHIP dergisinden
özel Media PC

Aylık bilgisayar dergisi, okurları için örnek bir 'Media PC' oluşturdu. Küçük bir kasa üzerinde oluşturulan bilgisayarda, gelişmiş ses ve görüntü bileşenleri bir araya getirildi. Dergideki diğer konular özetle şöyle: A'dan Z'ye Upgrade, Güvenlik Raporu, Kablo düşmanı AirPort Express, Netscape Linux'u kurtarabilir mi?, WiMAX: Süper W-LAN, PC'de elektrik tasarrufu, 2005 Hacker raporu, Sanal CD sürücüler ve CD emülatörler. chip.com.tr
Sanal âlem yazarı Akyüz'den reel kitap
İnternethaber.com sitesi yazarlarından Fikri Akyüz yazılarını "Su Seviyesi İki Ayakla Ölçülmez" adlı kitapta topladı. Sanal âlemdeki yazılarını sanal olmayan benim deyişimle reel aleme de ulaştırmayı hedefleyen Akyüz için yazdığı sunuşta gazeteci Mehmet Barlas şöyle diyor: "Türk internet medyasının parlayan yıldız yazarlarının başında geliyor. Akıcı üslubu, bilgisinin derinliği, asıl mesleği olan hukukçuluğun getirdiği sistemli bakış açısı, Akyüz'ün güncelin peşinden koşmaktan öteye, önde gitmesini de sağlıyor. Zaman zaman öfke düzeyine varan heyecanı da hiç bitecek gibi görünmüyor."
Sörf tahtasında kablosuz internet
Intel'in, kablosuz internete dikkat çekmek için geliştirdiği sörf tahtası, Time dergisinin "2004'ün en muhteşem buluşları" listesinde yer aldı. Intel Centrino Mobil Teknolojisine sahip sörf tahtası, sörfçülerin, plajdaki 'hotspot' bağlantı noktaları üzerinden kablosuz olarak internete bağlanmalarına, e-postalarını kontrol edip internette "sörf" yapmalarına, dalgaları yakalarken ne kadar yükseldiklerini ölçmelerine ve hatta tüm bunları yaparken kendi video görüntülerini kaydetmelerine olanak veriyor.
Dizüstü masada kullanılır
Dizüstü bilgisayarların, erkeklerde üremeyi olumsuz etkilediği bildirildi. Dizüstü kullanan, yaşları 21 ila 35 olan 29 sağlıklı erkek üzerinde yapılan araştırma sonucunda, bilgisayar kapalıyken erkek üreme organlarında 2.1 dereceye kadar ısı artışının gözlendiği bunun da 15-20 yıl sonra üreme fonksiyonlarında sorunlara neden olabileceği bildirildi. Uzmanlar, dizüstü bilgisayarları dizüstünde değil, masada kullanmayı öneriyor.
14 Aralık 2004
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED