AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Irak'ta 1 milyon Iranlı seçmen

NBC televizyonunun ABD istihbaratına dayanarak verdiği habere göre, 1 milyon İranlı 30 Ocak'taki seçimlerde oy kullanmak için Irak'a girdi. ABD, bu kişilerin Abdülaziz el Hekim'i desteklemek için geldiğini savunuyor.

ABD'nin, Irak'ta 30 Ocak 2005'te gerçekleştirilecek seçimler için seçmen kayıtları yapılırken komşu İran'dan akın edenlerin, seçimlerde kazanmasından endişe ettiği ileri sürüldü. NBC televizyonunun haberine göre, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin istihbarat kaynakları, şu ana kadar 1 milyon kadar İranlının, Irak sınırından geçerek seçimlerde oy kullanmak üzere kaydolduğunu belirtiyor. Habere göre İran, Irak'taki seçimlerde kendi adaylarının kazanması için 100 milyon dolar gibi bir para harcıyor. Ayrıca İran'ın, Irak içinde binlerce casusunun bulunmasından da endişe ediliyor. Washington'ın muhafazakâr düşünce kuruluşlarından American Enterprise Institute'un (AEI) Irak uzmanı Danielle Pletka, NBC'ye açıklamasında, İran'ın kendi adaylarının kazanması için çaba harcadığını, Irak'ta halka baskı yapmaları için terörist grupları desteklediğini savundu. Irak'taki geçici hükümet, İran ve Suriye'nin, ez-Zarkavi ile işbirliği yaptığını iddia ederken Amerikalı yetkililer bu yönde kanıt bulunmadığını belirtiyor. ABD Başkanı Bush, Washington'da, önceki gün İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'yi ağırlarken Irak'ın komşuları İran ve Suriye başta olmak üzere, kimsenin Irak'ın içişlerine karışmamasını istedi. ABD, İran'ın, Irak seçimlerinde, Şii aday Abdül Aziz el-Hakim'i desteklediğini savunuyor. Amerikalı yetkililer, yeni bir Şii hükümetinin, Felluce'deki gibi askeri saldırılar için güçlük çıkarabileceğinden, hatta ABD'nin hızla çekilmesini isteyebileceğinden endişe ediyor.

Direnişçiler: ABD ülkemizi terketmeli

The Guardian gazetesi muhabirlerinden Rory McCarthy, Irak'ta direnişe katılan iki kişiyle yaptığı görüşmeyi "Irak'ta durum kötüden daha kötüye doğru gidiyor" şeklinde özetledi. McCarthy ile konuşan direnişçiler amaçlarının, Amerika ve diğer yabancı askerleri sadece Irak'tan değil, bütün İslam topraklarından göndermek olduğunu belirtti. The Guardian gazetesi muhabirine konuşan Iraklı direnişçiler, kendilerini İslam dinine olan inançlarının motive ettiğini söylüyorlar. Saddam Hüseyin rejiminin devrildiği günlerde Amerika'ya karşı savaşmadığını ve evinde oturduğunu söyleyen Ebu Mücahid isimli Iraklı, "Bugün savaşıyorum, çünkü Amerikalılar bir şeytan gönderdiler, ama daha fazlasını getirdiler" diyor. Amerikalıların kendilerini terörist olarak ilan etmesini kabul etmediğini söyleyen Ebu Mücahid, Amerikalıların ve onları destekleyenlerin, İslam'a karşı savaşmak için Irak'ta olduklarını belirtiyor. 25 yaşındaki Ebu Abdurrahman ise, öğrenci olduğunu, fakat yabancı tanklar ve askerlerle savaşmak zorunda olduğunu söylüyor. "Ben bir kabile mensubuyum, ama kabilem için değil, dinim için savaşıyorum" diyen Ebu Abdurrahman, "Biz uzun bir tarihi geçmişe sahibiz; kendi ülkemizi kendimiz inşa edebiliriz. Yabancılar hemen ülkemizi terk etmeli" şeklinde konuşuyor.

  • WASHINGTON



  • 18 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED