AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bugün tarih yazıldı

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Balkenende Brüksel zirvesi için "Bugün 21. yüzyıl Avrupa'sı için tarihi bir karar aldık" derken AB Komisyonu Başkanı Barroso "Yeni Avrupa'nın geleceği belirleniyor" ifadesini kullandı.

ABDönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, AB zirvesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, "Bugün tarih yazdık" diyerek, zirvede Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin olarak alınan kararın, hem AB hem Türkiye için çok olumlu olduğunu belirtti.

AB üyesi 25 ülke ve Türkiye'nin mutabakatı ile bugün alınan kararların gelecekte anlam kazanacağını söyleyen Balkenende, 3 Ekim 2005 tarihinde başlatılması öngörülen müzakerelerin hedefinin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği olacağını, ancak bu hedefin şimdiden garanti edilemeyeceğini, hedefe ulaşılamaması halinde Türkiye'nin Avrupa'ya bağlı kalmasının ise garanti altında olduğunu söyledi.

Türk hükümeti cesur bir adım attıı

Balkenende, Türk hükümetinin attığı bu adımı "cesur ve önemli" olarak nitelendirdikten sonra, Ankara Anlaşması'nın 10 yeni AB üyesine uyarlanması amacıyla imzalanmasının, hukuki açıdan, Kıbrıs Rum yönetiminin resmen tanınması anlamına gelmeyeceğini, ancak bu yönde gerekli ilk aşamayı oluşturacağını ve gelecek için güven vereceğini belirtti.

"Bugün 21. yüzyıl Avrupası için tarihi bir karar aldık" diyen Balkenende, "Kolay bir süreç olmadı ama aramızda oybirliği sağladık. Türkiye ile müzakereler zaman alacak" diye konuştu. Balkenende, referandumlara ilişkin soru üzerine, bazı ülkelerin Türkiye konusunda, müzakerelerin sonunda referanduma gidebileceklerini, konunun çok hassas olduğunu belirtti ve "Şimdi işin sonunda değil, başındayız. İlerde çok şey değişebilir" dedi.

Barroso: Yeni avrupa'nın geleceği

Basın toplantısına katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye konusunda alınan kararın özel bir önem taşıdığını, AB ve Türkiye için yeni bir başlangıcın söz konusu olduğunu, konsey kararının, AB Komisyonu'nun önerilerine çok yakın olduğunu anlattı ve "Karar iki taraf için de iyidir ve ilerleme olanağı veriyor" dedi. Barroso, "Bugün Türkiye ve Avrupa tarihi için çok önemli bir gündür. Yeni bir Avrupa geleceği belirleniyor. Türk halkına verilen mesaj nettir: Bu, yolun sonu değil, başıdır" diye konuştu. AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana da "Bugün Türk halkı sevinmeli" diyerek, "Bugün yaşananalar hafızalarda derin yer tutacak" diye konuştu.

Türkiye için 10 üzerinden 8

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ise Zirve sonrası, "Türkiye'nin, Ankara anlaşmasını AB'ye yeni ülkeleri de kapsayacak bir biçimde onaylayacak olmasının, Kıbrıs Rum kesimini resmen tanımak anlamına gelmediğini" söyledi. Zirve sonuçlarını Türkiye açısından değerlendiren Lagendijk, "Türkiye kararı, Türkiye için 10 üzerinden 8'lik iyi bir sonuç" dedi.

Schröder: Kıbrıs sorunu engel olmaz

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, ise Türkiye'nin, AB'nin, Kıbrıs Rum kesimi de dahil olmak üzere 10 yeni üye ülkeyle genişletilmesine onay vereceğine inandığını söyledi. Schröder, Türkiye'nin, bu genişlemeyi öngören anlaşmayı imzalayacağına inandığını belirterek, "Türkiye, her zaman Ankara protokolünü imzalayacağını açıkladı'' dedi.

Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da, AB Konseyi kararını ''Avrupa için iyi bir gün'' olarak nitelendirdi.

BAYRAĞI YERDEN KALDIRDI

AB zirvesi sonunda aile fotoğrafı çektirmek için liderler kendileri için belirlenen yerleri aldı. Her liderin yeri, kendi ülkesinin bayrağı yere konularak belirtildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, kendisi için gösterilen yere geldiğinde Türk bayrağını gördü. Erdoğan, yerde duran Türk bayrağını alarak danışmanı Egemen Bağış'a verdi.

ABD: Türkiye için büyük bir zafer

ABD Başkanı George Bush'un sözcüsü Scott McClellan, AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesini Washington yönetiminin memnuniyetle karşıladığını ve bu açıklamayla birlikte Türkiye'nin Avrupa'ya tam entegrasyona hiç olmadığı kadar yakınlaştığını belirtti. Düzenlediği basın toplantısında Brüksel'de elde edilen sonuçla ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ı, hükümetini ve AB liderliğini kutlayan McClellan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın referandumda Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilen planının da değişmeden halen masada olduğunu söyledi.

Powell'dan Gül'e tebrik telefonu

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü, Avrupa Birliği'nin Türkiye kararıyla ilgili telefonla arayarak, "Bu, Türkiye için çok büyük bir zafer" dedi.

Chirac: Müzakere sonrasında evlilik var

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin müzakereler sonunda bir evliliğe ulaşacaklarına inandığını söyledi. Chirac, Brüksel'deki zirve sonrasında düzenlediği basın toplantısında, müzakereler sonrasında Türkiye ile AB'nin bir evliliğe ulaşacaklarına inandığını, ancak bu yolun uzun ve zorlu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlayabilmesi için, Ankara Anlaşması'nın AB'ye yeni üye ülkelerle de onaylaması gerektiğini bildiren Chirac, "Kıbrıs, AB'nin bir üyesi. Aday bir ülkenin, müzakere sürecinde AB üyesi bir ülkeyi tanıyıp tanımama kararını vermesini bekleyemeyiz" diye konuştu.



18 Aralık 2004
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED