AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
İşte AB'nin tarihi Türkiye kararı

AB liderler zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim 2005 tarihinde başlaması kararlaştırıldı. İşte Türkiye ile ilgili 5 maddelik karar ve diğer adayları da kapsayan müzakere süreciyle ilgili karar:

İZLEME DEVAM EDECEK: Türkiye ile ilgili kararda Türkiye'nin kaydettiği reform sürecinin geri dönülemez olduğu belirtirken, 6 temel yasal değişikliğin de tamamlanması istendi. Komisyon tarafından insan hakları, temel özgürlükler alanındaki uygulamaların yakından denetim altında tutulacağı belirtilirken , işkenceye ve kötü muameleye sıfır tolerans politikası konusunda komisyonun rapor sunmaya devam edeceği belirtildi.
KIBRIS: Kıbrıs paragrafı, tamamen değişti. Türkiye'nin protokolü 10 yeni üyeyi de içine alarak müzakerelere başlamadan önce imzalama kararı memnuniyetle karşılanırken, uzlaşmaya varıldıktan sonra ve gerekli adaptasyon yapıldıktan sonraî ifadesine yer verildi.
UCU AÇIK: Zirve kararında, ciddi ihlaller olması halinde müzakerelerin askıya alınabileceği uyarısı da asıl metinde korunda ve müzakerelerin ucunun doğası gereği açık olacağı ifadeleri yer aldı.
SERBEST DOLAŞIM DEĞİŞTİ: Müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğu vurgulanan serbest dolaşıma getirilen kalıcı kısıtlamalar yerine ifade 'gerektiğinde serbest dolaşım hakkı, yapısal ve tarım politikalarla ilgili uygulamada istisnalara gidilebileceği' bildirildi.
EGE KALDI: Helsinki Zirvesi'ne atıfta bulunulan kararda, Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerini geliştirmesinden ve BM sözleşmesine uygun olarak AB ülkeleriyle önemli sınır sorunlarını barışçıl bir biçimde çözmeye hazır olmasından memnunluk duyulduğu kaydedildi. Kararda, çözüm için bu sorunlar gerektiğinde adalet divanına götürülmesi gerektiği kaydedildi.
AP KARARI NOT EDİLDİ: Avrupa Parlamentosu'nun 15 Aralık tarihinde aldığı kararın not edildiği kararda, müzakerelerin çerçevesi de çizildi.
MÜZAKERELER: AB'nin 2014 yılından sonraki dönem için oluşturacağı ''Mali Çerçeve''den sonra müzakereleri tamamlayabileceği belirtildi ve AB Komisyonu'nun önerdiği gibi müzakere sürecin uc u açık olacağı, sonucun önceden garanti altında olmayacağı vurgulandı.
ASKIYA ALINABİLİR: Sonuç bölümünde, AB'nin kurulmasına temel olan özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı, hukuk devleti ilkelerine yönelik ciddi tehlike olması halinde, AB Komisyonu'nun tek başına veya üye ülkelerden üçte birinin girişimiyle müzakerelerin askıya alınabileceği uyarısında bulunuldu.
ANCHOR DEĞİŞMEDİ: Zirve Bildirisi'nde Fransa'nın girişimiyle ''Kopenhag kriterleri değerlendirilerek, aday ülkenin tam üyeliğin sorumluluklarını almaya hazır olmaması halinde, ilgili ülkenin en güçlü yollarla Avrupa yapısına kenetlenmesi gerektiği'' ifade edildi.


Kilidi çözen rest!
İkinci gün sabah başlayan görüşme trafiği, Erdoğan'ın, 'Dönüyoruz' talimatı ile seyir değiştirdi. Blair, Berlusconi ve Schröder'in araya girmesiyle, taslak metin Türkiye'nin istidiği biçime getirildi.

Tarihî adım, tarihî hamle
Başbakan Erdoğan, Brüksel zirvesini değerlendirdiği tarihi konuşmasında 'uzun ve meşakkatli' diye nitelendirdiği Türkiye'nin 41 yıllık AB yolculuğunun kritik bir dönemece geldiğini belirterek, Türkiye'nin tam üyeliğinin teyit edildiğini söyledi.



18 Aralık 2004
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED