AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
'Utanç Duvarı'na 'graffiti' savaşı

'Banksy' adıyla anılan İngiliz graffiti sanatçısının yeni tuvali, BM'nin yasadışı olarak ilan ettiği ve yıkılma kararı çıkardığı İsrail'in Filistin'le arasında ördüğü 'Utanç Duvarı'. Banksy, bu 'Utanç Duvarı', Filistin'i açıkhava hapishanesine çevirmektedir" dedi.

Birleşmiş Milletler'in yasadışı olarak ilan ettiği ve yıkılma kararı çıkardığı bu duvar, 'gerilla graffiti sanatçısı' Banksy'e göre, graffiti sanatçıları için mükemmel bir 'tatil mekânı'. Banksy, bu projesine -duvarın tamamen çıplak olmasından yola çıkarak- esprili bir dille, 'Tatil Enstantaneleri' adını verdi.

The Independent gazetesinin haberine göre, sanatçı, projenin gerçekleştirilmesi sırasında İsrail askerleriyle ciddi tartışmalar yaşadı. Banksy, kendine ait internet sitesinde, "İsrail hükümeti işgal ettiği Filistin toprakları çevresinde bir duvar örüyor. Bu duvar, Berlin Duvarı'ndan üç kat daha yüksek ve inşaatı tamamlandığında 700 kilometreden uzun olacak. Bu 'Utanç Duvarı', uluslararası yasalara göre yasadışıdır ve Filistin'i dünyanın en büyük açıkhava hapishanesine çevirmektedir" açıklamasını yaptı.

Duvarın Batı Şeria'ya bakan tarafında dokuz tane çizim var. Bunlardan birinde, beyaz bir at, başını duvardan dışarı çıkarmış bakarken, bir diğerinde, duvarda açılmış bir yarık içinde oluşturulan deniz kıyısında çocuklar oyun oynamakta. Duvardaki en ilginç resimlerden biri ise duvarın öbür tarafına geçmeyi sağlayacak olan ip merdivene tırmanan çocuk. Sanatçının basın sözcüsü Jo Brooks, çalışmaları sırasında, İsrail güvenlik güçlerinin, 'yıldırmak amacıyla' silahlarını kendilerine doğrulttuklarını ve birkaç kez de havaya ateş açtıklarını, söyledi.

Banksy'nin daha önceki çalışmaları arasında yer alan gaz maskesi takmış kadın ve domates çorbası kutusu resimleri New York'taki galerilerde sergilendi. Sanatçının, Nazi toplama kamplarındaki esirlere dair 'soykırım' çalışması, Imperial War Museum'da sergileniyor.

Kidva: İsrail'in çekilmesi işgalin sonu anlamına gelmiyor

Filistin Dışişleri Bakanı Nasır el-Kidva, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinin "işgalin sonu'' anlamına gelmediğini söyledi. El Kidva, Ramallah'ta AFP'ye verdiği demeçte, "İsrailliler Gazze Şeridi'nin tümünden çıkacak. Ancak İsrail, hava sahası, karasuları ve kısmen kontrol noktalarında denetimine devam edecek. Egemenlik hava sahası, sınırlar ve karasularının kontrolünü gerektirdiğinden, egemen olamayacağız'' dedi. Gazze Şeridi'ndeki "Yahudi sömürgeciliğinin'' İsrail'in çekilmesiyle sonsuza dek biteceğini belirten el-Kidva, bunun "Filistin topraklarındaki tüm sömürgeciliğe de büyük bir darbe vuracağını'' kaydetti.

İki BM çalışanı serbest bırakıldı

Gazze Şeridi'nin güneyinde, iki BM çalışanının ve bir Filistinlinin kaçırıldığı ve daha sonra kurtarıldığı bildirildi. Görgü tanıkları, silahlı ve maskeli kişilerin, Han Yunus kentinde BM çalışanlarının bulunduğu aracın yolunu kestiklerini ve bu iki kişiyi kaçırdıklarını belirtti Güvenlik kaynakları ilerleyen saatlerde polisin BM çalışanlarını kaçıranların saklandıkları Han Yunus'taki eve baskın düzenlendiğini ve çalışanların kurtarıldığını belirtti. Bu arada, BM çalışanlarıyla beraber kaçırılan bir Filistinlinin de kurtarıldığı açıklandı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda görev yapan BM çalışanlarının İngiliz ve İsviçre vatandaşı oldukları belirtildi.

  • LONDRA



  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED