AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Burnu alerji de
tümör de tıkar

Burun tıkanıklığının en sık görülen sebeplerini, kemik eğriliği, et büyümesi ve alerji olarak açıklayan Dr. Nihat Çakır, burnun çok önemli hastalıklardan dolayı da tıkanabileceğini ifade ediyor.

Üç yıldır internet üzerinde faaliyet gösteren Kulak Burun Boğaz Hastanesi'nde yurdun dört bir yanından hasta kabul eden ve internet üzerinden tedavilerini yapan Kulak Burun Uzmanı Op.Dr Nihat Çakır çocuklarda ve büyüklerde görülen burun tıkanıklığının sebepleri üzerinde bilgi verdi. İklim etkisinin bile burun tıkanıklığında etkili olduğunu ifade ede Dr. Çakır, burun tıkanmasının altında bazen çok ciddi sağlık sorunlarının da olabileceğinin altını önemli çiziyor. Dr. Çakır, burun tıkanıklığıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Burun tıkanıklığının en sık görülen sebepleri, kemik eğriliği, et büyümesi veya alerjidir. Bunun dışında iltihaplar, tümörler ya da yabancı cisimler de burun tıkanıklığı yapabilir. Bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle bazı kötü huylu tümörler kendini burun tıkanıklığı ile belli edebilirler. Allerji burun tıkanıklığının önemli sebeeplerinden biridir. özellikle toz, polen ve ev hayvanlarına karşı oluşan alerjiler burun tıkanıklığı yapabilirler.Bahar aylarında polenlere bağlı alerjiler daha çok ortaya çıkar. Çocuklarda burun tıkanıklığı daha çok geniz eti, yabancı cisim ve alerjiye bağlı olmasına rağmen yetişkinlerde kemik eğriliği, et büyümesi ve alerjiye bağlıdır. Burun tıkanıklığında iklim ve çalışma ortamının etkisi vardır. Özellikle çalışılan ortamdaki alerjik faktörler burun tıkanıklığını arttırabilirler. Tıkanıklık her durumda mutlaka tedavi edilmelidir. Bu ilaç yada ameliyatla yapılır."

Hangi hastalıklar yol açar?

Burnun en önemli görevlerinden birinin solunumu sağlamak olduğunu ifade eden Dr. Çakır, "Eğer bu görevi burun tam anlamıyla yapılamıyorsa burun tıkanıklığından bahsedilir" diyor.

Dr. Çakır burun tıkanıklığı yapan hastalıklar hakkında ise şu bilgileri veriyor:

  • Septum Deviasyonu: Burun ortasındaki bölmenin bir ya da iki tarafa doğru eğilmesidir. Burun darbelerine bağlı olabilir ya da gelişme sırasında bu bölme eğilebilir.

  • Konka Hipertrofisi: Burunda normalde bulunan konka adı verilen etlerin büyümesidir. Bu büyüme alerji ya da iltihaplara bağlı olabilir.

  • Alerjik Rinit: Alerjiye bağlı olarak burunda şişme, akıntı ve et büyümesi burun tıkanıklığı yapabilir.

  • Geniz Eti: Özellikle çocuklarda görülen bu durum burnun arka kısmında et büyümesidir. Sıklıkla ameliyat gerektirir.

  • Nasal Polip: Burun boşluğu ve sinüslerde alerjiye bağlı olarak büyüyen ve konka hipertrofisinden farklı olarak, normalde olmayan et büyümesidir.

  • Burun Boşluğu İltihapları: Nezle grip gibi geçici rahatsızlıklara bağlı olabildiği gibi kronik iltihaba bağlı burun tıkanıklığı da gelişebilir.

  • Dar Burun Sendromu: Belirgin bir hastalık olmamasına rağmen yapısal olarak burun boşluğu dardır.

  • Burun Boşluğu Tümörleri: Burun içindeki tümöral hastalıkların en sık görülen şikayeti burun tıkanıklığıdır.

    Ameliyat gerektirebilir

    Burun tıkanıklığının nedeninin belirlenmesi konusunda en önemli bilgiler burnun muayenesi ile elde edilir. Bu muayene endoskopik olarak yapılırsa daha net olarak görülebilir. Bir çok kez burun tıkanıklığının kesin sebebi muayene ile anlaşılır ve herhangi bir tetkike gerek kalmaz. Ancak bazen bilgisayarlı tomografi, alerji testleri gibi tetkikler gerekebilir. Burun tıkanıklığında uygulanan tedaviye gelince Dr. Çakır şu bilgileri veriyor: "Öncelikle burun tıkanıklığının sebebinin ne olduğu araştırılır. Eğer deviasyon varsa tedavi ameliyattır. Et büyümelerinde önce ilaç tedavisi denenebilir ancak ameliyat yine sık uygulanan tedavidir. Alerji tedavisi ilaçlarla olur ancak alerjiye bağlı et büyümesi ya da sinüzit gelişmişse ameliyat gerektirebilir. ltihaplar ilaçla tedavi edilir tümör ise ameliyatla alınır."

    Sanal alemde şifa dağıtıyor

    Dr. Nihat Çakır, internette kurduğu www.kbbhastanesi.com adresinde hastalara hizmet veriyor.Her geçen gün hastaların siteye daha yoğun bir ilgi gösterdiğini anlatan Dr.Çakır, şunları anlatıyor: "Hastalar doldurdukları form aracılığı ile bana kendi şikayetlerini, daha önce yapılan tetkik ve tedavileri yazıyorlar. Ben de bu şikayetler karşısında kendi yorum ve bilgilerimi gönderiyorum. Olası teşhisler, hangi tetkiklerin yapılması gerektiği, nasıl tedavi edileceği, ameliyat gerekirse riskleri hakkında bilgi veriyorum. Şu anda günlük 80-90 hasta giriş yapmaktadır. Anadolu'nun köylerinde doktora ulaşması zor olan hastalardan da soru geliyor ve onları bilgilendiriyorum. Bana ameliyat olmaya gelen Ağrı'dan bile hastalarım oldu. "


  •  
    Diş pırlantasını dişçiye taktırın
    Dişlerinize 'diş pırlantası' taktırırken diş hekimine başvurun. Hijyenik ortamdamda takılmayan pırlanta. dişe ve sağlığınıza zararlı.
    Yanlış diyet kalbe ve böbreğe zararlı
    Sıcakta kızartma yeme, bol sıvı tüket
    Uzmanlar hava sıcaklığına karşı uyarıyor. Sıcak havalarda beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu ifade eden uzmanlar bol bol su tüketilmesini ve kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durulmasını öneriyor. Hava sıcaklığının 32 dereceyi, nemin de yüzde 60'ı aştığı şu günlerde, sıcak çarpmalarının görülmeye başladığını belirten Dr. Ali Yaman, "Sıcak çarpmasına, yaşlılarda, damar sertliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında, alkoliklerde ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlanır" dedi. Erdemli Sağlık Grup Başkanı Dr. Ali Yaman, "Özellikle 11.00 ve 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin,efordan kaçının. Sindirimi kolay yemekleri tercih edin, ağır ve yağlı kızartmalardan kaçının. Bol su için, meyve, sebze ve salata tüketin" dedi.
    Tiroit yetmezliği saçları döküyor
    Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Akarsu, tiroit bezi az çalışan birçok insanın bu hastalığın farkında olmadan yaşadığını söyledi. Akarsu, hipotiroidi olarak bilinen tiroit yetmezliği hastalığının, çabuk yorulma, saçlarda dökülme, cilt kuruluğu, kilo alma ve depresyon gibi belirtileri olduğunu belirtti. Bu belirtiler birçok insanda değişik nedenlere bağlı olarak sıkça görüldüğü için insanların bunu bir hastalığa bağlayamayabildiğini ifade eden Akarsu, şöyle konuştu: ''İnsanlar tiroit yetersizliği belirtilerini günlük hayattaki koşuşturmacaya ve yorgunluğa bağlar. Kilo veremeyen, çok uyuyan, üşüyen, cildinde kuruluk olan ve depresyona meyilli bazı kişilerde bu hastalıktan şüphelenilebilir. Öğrenme güçlüğü bulunan ve konsantrasyonu bozuk çocukların da mutlaka tiroit yemezliği yönünden araştırılması gerekir."
    9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED