AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Irak, anayasasını tartışıyor

Irak daimi anayasası için Bağdat'ta bir araya gelen tarafların İslam'ın yönetimdeki rolü, kuvvetler ayrılığı, devletin adı, kadın hakları, resmi dil gibi konularda yoğun tartışmaları sürüyor.

Irak'ta anayasa konusundaki görüş ayrılıkları aşılmaya çalışıyor. Bağdat'ta bir araya gelen taraflar, Irak Kadın hakları, din ile devlet ilişkisi gibi önemli konuları görüşüyor. Toplantıya evsahipliği yapan Devlet Başkanı Celal Talabani, anayasada, İslami unsurların yer almaması için ABD'lilerin baskı yaptığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Talabani, anayasanın içeriği konusunda ABD'lilerin baskı yaptığı iddilarını reddederek, "Boş yere ABD'lileri suçluyorlar. Baskı falan yok. ABD'liler, Irak halkından her kesimin temsil edilmesi ve farklı bakış açılarını bir araya getirme çabası içinde" dedi. Talabani, bundan sonra düzenlenecek toplantılara anayasa komitesi dışından tarafların da katılacağını ve uzlaşmazlıkların çözülebilmesi için kalan bir haftalık sürenin yeterli olduğunu kaydetti.

Irak, İran olmayacak

Irak'ta İran benzeri bir İslam devleti kurulması çabalarına izin vermeyeceklerini söyleyen Talabani, ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, yönetimdeki Şiilere hitaben, İran benzeri bir İslam devleti kurulması çabalarına izin verilmeyeceği mesajını verdi. Irak'ın yeni anayasasında üzerinde halen anlaşılamayan konular "resmi dil, İslam'ın yönetimdeki rolü, kuvvetler ayrılığı, devletin ismi, kadınların hakları, petrol bölgelerinin paylaşımı ve bölgesel özerklik" gibi konular yer alıyor.

Kerkük, 58. maddeyle çözülecek

Açıklamasında Kerkük sorununa da değinen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, bu sorunun anayasanın yazımı ve aralıktaki genel seçimlerin ardından, geçici anayasanın 58. maddesine göre çözüleceğini söyledi. Talabani, anayasa taslağında uzlaşma sağlanamayan konuları görüşmek üzere geçen akşam meclisteki grupların temsilcileri ile bir araya geldi.

Talabani'nin konutunda gerçekleşen toplantıda Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı Abdülaziz el Hekim, mecliste 40 sandalyesi bulunan eski Başbakan İyad Allavi, Irak Başbakan Yardımcısı Ahmed Çelebi, İçişleri Bakanı Beyan Cabır ve Anayasa Komisyonu Başkanı Humam Hammudi ve Sünni lider Gazi el Yaver katıldı. Kum fırtınasına takılan Kürt lider Mesut Barzani toplantıya katılamadı

Irak'taki Suriye kamyonlarına ABD engeli

ABD ve Irak güvenlik güçleri, 700 Suriye kamyonunun Irak'tan Suriye'ye geçişini engelliyor. Bölgedeki bir sivil toplum kuruluşu yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Irak ve Türk kamyonlarının geçişine izin verilirken, Suriyeli kamyoncular araçlarıyla birlikte çöl bölgesinde zor koşullar altında tutuluyor. Yaruba sınır geçiş noktasında bekletilen yediyüz kamyonun şöförlerinin su sıkıntısı çektikleri ve aşırı sıcak nedeniyle hastalananlar olduğu bildiriliyor. Öte yandan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Times dergisinde yayınlanan röportajında Irak'taki direnişçilerin siyasi bir güç olarak enerji aybettiklerine inandığını söyledi. Rice, ülkede siyasi süreç ilerledikçe direnişçilerin Irak halkından giderek koptuğunu iddia etti.

  • BAĞDAT



  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED