AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Terörü demokrasiyle yenelim

Terör örgütü PKK'ya "silah bırak" çağrısı yapan aydınlar yarın Başbakan Erdoğan'la görüşerek, konuya sadece güvenlik açısından yaklaşılmamasını isteyecekler. Görüşmede, insani açılımların öne çıkarılması, yerel yöneticilerle yoğun temasta bulunulması ve terör mağdurlarının sorunları için projeler geliştirilmesi de gündeme gelecek.

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA
    Terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısı yapan aydınlar, Başbakan Tayyip Erdoğan'la yarın yapacakları görüşmede Güneydoğu'da yaşanan sorunların sadece güvenlik tedbirleriyle önlenemeyeceğini, demokratikleşme paketlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtecekler.

    Daha önce yaklaşık 200 imzalı bir bildiriyle PKK'ya terör eylemlerine son vermesi çağrısı yapan aydınlardan bir grup temsilci, yarın Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilecek. Görüşmeye Gençay Gürsoy, Osman Kavala, Nuray Mert, Hakan Tahmaz, Adalet Ağaoğlu, Mustafa Karaalioğlu, Ahmet Hakan Coşkun, Ali Bayramoğlu, Yılmaz Ensaroğlu, Oral Çalışlar ve Yücel Sayman katılacak. Görüşmede aydınlar terör ve Güneydoğu sorunu konusundaki önerilerini Başbakan'a aktaracaklar.

    Aydınların görüşmede hükümete, bölgeye yönelik insani ve kültürel açılımların ön plana çıkarılması, yerel yöneticilerle daha yoğun temasta bulunulması ve terör yüzünden mağdur olan ailelerin sorunları için projeler geliştirilmesini içeren öneriler götürmesi de bekleniyor.

    Çalışlar: Hükümet aktif olmalı

    Görüşmede yeralacak isimlerden gazeteci yazar Oral Çalışlar, şimdiye kadar bölgeye yaptığı gezilerden edindiği izlenimleri anlatacağını belirterek, "Biz PKK'nın eylemlerinin bir an önce durmasını istiyoruz. Bu hem Türk halkına hem Kürt halkına büyük zararlar veren bir süreç. Ancak bu konuda hükümetin de daha aktif bir tutum almasını istiyoruz. Şimdiye kadar çıkarılan demokratikleşme paketleri oyalanarak yürütüldü. Anadilde yayın pratikte uygulanmıyor. Anadilde eğitim konusunda önemli bir gelişme yok; bu konuda Eğitim-Sen'in kapatılma davası sürüyor. Genel af benzeri bir şeye ihtiyaç var. Yani alınması gereken siyasi tedbirler var" dedi.

    15 gün önce Yüksekova'da olduğunu belirten Çalışlar, şöyle konuştu: "Gördüğüm şu ki; devlet burayı terketmiş. Halk yoksulluğa, sefalete terkedilmiş. Yılda yaklaşık 1800 öğrenci ilköğretimden mezun oluyor; lise kapasitesi ise sadece 600. Hükümete diyeceğiz ki, buralara yatırım yapın." Başbakan'ın kendileriyle yapacağı görüşmeye karşı çıkanlarla ilgili olarak da "Bir kesim sürekli milliyetçiliği kışkırtarak, PKK'nın yaptığının bir benzerini yaparak bu sorunun çözüleceğini düşünüyor. Bu şimdiye kadar başarısız oldu. Askeri mücadelenin tek başına yetmediği görüldü. Bundan sonra aynı yöntemi kullanmanın faydası yok" dedi.

    Ensaroğlu: Sorun salt güvenlik değil

    Mazlum-Der eski Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ise hükümetin, siyasi iradenin bu sorunla yüzleşmesi gerektiğini belirterek, görüşmede, sorunu görmezden gelmenin, yok saymanın doğru olmadığını dile getirmek istediğini söyledi. Ensaroğlu, "Terör, bir ana sorunun sonucu. Sadece güvenlik önlemleriyle çatışma önlense bile asıl sorun yok edilemez. Bir süredir çatışma yoktu ama sorun hala ortada duruyor. Şimdiye kadar hükümetler bu sorunun varlığını dahi reddettiler. Sorunu asayiş ve güvenlikten ibaret gördüler. Bu soruna ne sadece güvenlik sorunu olarak ne de AB'nin dayatmalarıyla çözülecek uluslararası bir sorun olarak bakmak doğru değil" diye konuştu.

    Bayramoğlu: Özgürlükler kısıtlanmamalı

    Gazeteci yazar Ali Bayramoğlu ise Güneydoğu sorunuyla ilgili iki temel prensibi olduğunu belirterek, "Bunlardan biri şiddet karşıtlığıdır. İkincisi özgürlüklerin ve demokrasinin şiddeti ve terörü ortadan kaldırma gücüne sahip olduğudur" dedi. Son dönemde terörün tekrar artması nedeniyle buna karşı önlemlerin tartışıldığını ve özgürlüklerin kısıtlanmasının da bir yöntem olarak dile getirildiğini hatırlatan Bayramoğlu, "Başbakan'la görüşmede imkan olursa buna yönelik tepkimi dile getiririm" dedi.

    MİT Müsteşarı'ndan terör brifingi

    MİT Müsteşarı Emre Taner, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının bir bölümüne katılarak, kurumunun görev alanıyla ilgili olarak bakanlara bilgi verdi.

    Görüşme 150 imzalı bildiri ekseninde olacak

  • İSTANBUL
    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yarın kabul edeceği bildirilen ve bir süre önce yayınladıkları bildiriyle terör örgütü PKK'ya "silah bırakma" çağrısı yapan aydınları temsil edecek 12 kişilik heyet, dün İstanbul'da son kez bir araya geldi. Aralarında İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, yazar Adalet Ağaoğlu, gazeteci-yazarlar Ali Bayramoğlu, Nuray Mert, Oral Çalışlar ve eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman'ın da yer aldığı 12 kişi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde basına kapalı bir toplantı yaptı. Heyetin sözcüsü Prof. Dr. Gençay Gürsoy, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 'toplantıda yeni bir konunun gündeme gelmediğini'' dile getirerek, "Toplantıda 150 imzalı bildirinin ana ekseninin geçerli olduğu konusunda tavır belirledik. Ben, Başbakan'a sözcü olarak sunuş yapacağım'' dedi. Prof. Dr. Gürsoy, Başbakan Erdoğan ile görüşme sırasında diğer heyet üyelerinin de görüşlerini ifade edeceklerini söyledi.



  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED