T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 25 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Siz yasağı kaldırın biz kızlarımızı okutalım

'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde kapı skapı dolaşılarak kız çocuklarının okula gönderilmesi için ikna çalışmaları devam ederken, aşiret liderlerinden "Siz başörtüsü yasağını kaldırın biz de kızlarımızı okutalım" teklifi geldi

Aslıhan A.
Karataş
Aşiret liderleri töre ve namus cinayetleriyle ilgili araştırmalar yapmak üzere Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya giden milletvekillerine, 'başörtüsü yasağının' kız çocuklarının okullaşmasının önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Aşiret liderlerinin 'başörtüsü sorunu olmaz ise kızlarımızı okula göndeririz' dediklerini aktaran komisyon üyesi Manisa AK Parti Milletvekili Hakan Taşçı, "Bizlerle yaptıkları görüşmelerde bölgedeki kız çocuklarının ilköğretim 5.sınıftan sonra okula gönderilmeyişinin başörtüsü sorunuyla bağlantılı olduğunu vurguladılar ve yasağın kaldırılması durumunda kızlarını üniversiteye kadar göndereceklerini söylediler" diye konuştu.

YASAK OKUTMUYOR

Taşçı, Diyarbakır'ın kanaat önderlerinden birisinin "Benim 2 kızım var. Bir tanesi başını açmak istemediği için okuyamadı. Diğeri Tıp Fakültesi'nde okuyor. Okumayı isteyen kızlarımızın karşısına bu sorun çıkıyor" dediğini anlattı. Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal ise, toplantıda namus cinayetlerinin esas nedeninin işsizlik ve eğitimsizlik olduğunun belirtildiğini söylerken, "Yörenin kanaat önderleri de kız çocuklarının eğitilmesi gerektiğine inanıyor. Eğer başörtüsü sorunu çözülürse kız çocukların okullaşma oranının artacağını belirttiler" dedi. Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar da aşiret liderleri ve kanaat önderleriyle yapılan toplantıda başörtüsü sorunuyla ilgili "Köylerde lise yok. Taşımalı eğitim de olmadığı için liseye gönderemiyoruz. Liseyi bitirip üniversiteye gitmek isteseler bile başörtüsü sorunu var" denildiğini dile getirdi.

Başkanlığını AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'in yaptığı TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 4 gün süren incelemelerini tamamlayarak Ankara'ya döndü. Diyarbakır'da aşiret liderleriyle yapılan toplantıya, kan davaları ve namus cinayetlerinin engellenmesinde arabulucu rolü üstlenen "Barış Komitesi" de katıldı. Komisyon üyesi Manisa AK Parti Milletvekili Hakan Taşçı, bölgenin sevilen- isimleri ve emekli din görevlilerinden oluşan Barış Komitesi'nin son 3 yılda 300'e yakın olayı çözdüklerini, bu olayların büyük bölümünün ise kan davası kaynaklı olduğunu söyledi. Taşcı, aşiret liderlerinin Diyarbakır Valisi Efkan Ala'dan her ilçeye bir "Barış Komitesi" kurulmasını istediklerini söyledi.

  • ANKARA

    'TELEVOLE'Yİ SEYREDEN EVDEN KAÇIYOR

    Aşiret liderleri, töre ve namus cinayetleriyle ilgili araştırma ya-pan milletvekillerine "televole" tarzı programlardan dert yandı. Bu tür yayınların özellikle kız çocuklarını olumsuz etkilediğini söyleyen aşiret liderleri, "Çocuklarımızı zaptedemez olduk. Ekranlarda sergilenen 'lüks yaşam' tarzından etkilenen kızlar evden 'manken' olmak için kaçıyor" dediler. Komisyonun Diyarbakır Cezaevi'nde konuştuğu namus cinayeti suçluları arasında, "evden manken olmak için kaçarak kötü yola düşen kızını" öldüren bir baba da bulunuyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi