T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 22 ARALIK 2005 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Tasfiye halindeki şirket ortaklarının sorunları, reformla giderilebilir mi?

Ahmed ÇITLAKOĞLU (SMMM): Sayın Sınav, mesleğim mali müşavirlik. Mesleki sahadaki yazılarınızı Yeni Şafak'ta takiben okurlarınızdanım. Meslek hayatımızda karşılaştığımız, çoğu insanımızı ilgilendiren ve mağduriyetlerine vesile olan aşağıda zikrettiğimiz bazı hususları; özellikle sosyal güvenlik sahasında yeni hukuki düzenlemelerin yapılma safhasında olduğumuz şu günlerde sizler vasıtasıyla yetkili makamlara daha kısa zamanda ulaştırılabileceği, dolayısıyla yetkililer tarafından daha fazla önem verilerek mes'elenin ele alınabileceği düşüncesiyle bilgilerinize arz etmek istiyorum:

Değerlendirilmesi gereken hususlar:

1-Yıllar önce tasfiyeye girmiş, fakat muhtelif sebeplerle henüz tasfiye neticelenememiş, dolayısıyla da ticaret sicilinden şirket kaydı silinemediği için limited şirketi ortağının Bağ-Kur sigortalılığı kayıtları silinememektedir. Oysa bilinmektedir ki, tasfiye halindeki şirket üyelerinin o şirketle alakalı herhangi bir ticari faaliyetleri olamamaktadır.

2-Mahkeme kararı ile tasfiyesine karar verilmiş (şirketin hiçbir malvarlığı olmadığı için mahkeme tasfiye memuru tayinine gerek görmeksizin doğrudan tasfiye kararı almış), mahkeme kararında tasfiye memuru atanmadığı için Ticaret Sicil Memurluğu'nca kayıtları silinmeyen Limited Şirket ortaklarının Bağ-Kur sigortalılıkları da silinememektedir.

Yukarıda arz edilen durumdaki limited şirket ortakları geçmiş yıllarlaalakalı olarak bugüne kadar prim ödemedikleri için cezaları ile birlikte ağır bir borç altına sokulmuş durumdadırlar. Bu nedenle;

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun SİGORTALILIĞIN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ hakkındaki 25. maddesinde yapılacak;

"-Tasfiye kararı alan şirketler, tasfiye kararı aldıkları tarihten itibaren,

-Mahkeme kararı ile tasfiyesine karar verilen şirketler mahkeme kararı

tarihinden itibaren üyeliklerinin (sigortalılıklarının - ortaklıklarının) düşeceği" şeklindeki bir düzenlemeyle çoğu vatandaşın mağduriyetinin giderileceği kanaatini taşımaktayım.

*Okuyucumuzun belirttiği görüşler doğrultusunda, tasfiye halindeki şirket ortaklarının Bağ-Kur sigortalılığı sorunları ve ortaklıktan doğan buna bağlı sorunlarının sosyal güvenlik reformuyla ilgili yasal düzenlemelerle giderilebileceğini düşünüyorum. Ve okuyucumuza da aktif katkısından dolayı teşekkür ederim.


Tazminatımızdan feragat etmeden işe başlayabilecek miyiz?

Menderes KARCI: Ben ve 10 civarında arkadaşım, İETT bünyesinde Kiptaş A.Ş. elemanları olarak 8 yıldır şoförlük yapmaktayız. İETT kadrolu işçilerinin yararlandığı tüm haklardan yararlanmaktayız. KPSS ile İETT'nin açtığı Kadrolu Şoförlük (İşçi Kadrosu) sınavı kazandık. Ve işe başlama bildirgemiz geldi.. Şu anda işe başlamak için başvurduğumuzda, tazminat hakkımızdan feragat etmemiz halinde işe başlayabileceğimizi söylemektedirler. Ortalama 15 milyar lira civarında bir paradan vazgeçmemiz halinde işe başlayabileceğimizi belirtiyorlar. Bu konuda ne yapabiliriz? Mağduriyetimiz ne şekilde giderilebilir?

*Okuyucumuz ve 10 civarında arkadaşı, İETT bünyesinde Kiptaş A.Ş. elemanı olarak 8 yıldır şoförlük yaptıklarına ve İETT kadrolu işçilerinin yararlandığı tüm haklardan yararlandıklarına göre, KPSS'yi ve İETT'nin açtığı Kadrolu Şoförlük (İşçi Kadrosu) sınavını kazanarak kadrolu işe başlama hakkı için başvurduklarında, tazminat haklarından feragat etme şartına maruz kalmışlardır. Yani Kiptaş A.Ş.'den istifaya davet edilmişlerdir. Ortalama 15 milyar lira civarında bir paradan vazgeçmemek kanımca doğal hakları. İki işveren (İETT ve Kiptaş A.Ş.), bu konudaki mağduriyeti, işçilerin Kiptaş A.Ş.'de ilk işe giriş tarihinden itibaren işlemiş bütün haklarıyla İETT'ye devir edilmesine ilişkin sözleşmesiyle giderilebilirler. İşverenleri işçi lehine işleme davet ediyorum. Zaten işçilerin işyerleri de değişmemektedir. Bu konuda yasal bir engel de hatırlamıyorum.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi