AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Beyaz Saray'da casusluk skandalı

ABD tarihinde ilk kez, Beyaz Saray'da görev yapan birinin casusluk yaptığı ortaya çıktı. Savunma Bakanlığı'nda bir dönem görev yapan bir uzman da, İsrail için casusluk yaptığını açıkladı

ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), eski bir deniz piyadesi hakkında, "Beyaz Saray'da ABD Başkan Yardımcısı'nın yanında çalışırken aldığı gizli bilgiyi Filipinli yetkililere verip vermediği'' konusunda soruşturma başlattığı bildirildi.

ABD'de daha önceleri çeşitli kuruluşlarda ortaya çıkan casus skandalı bu sefer Beyaz Saray'da patlak verdi. Filipinler asıllı 46 yaşındaki deniz piyadesi Leandro Aragoncillo, ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney'in ofisinden Filipinler Devlet Başkanı ile ilgili bilgileri çalmak ve bunları devlet başkanına muhalif politikacılara vermekle suçlanıyor.

Beyaz Saray tarihinde ilk

Başkan Yardımcısı'nın ofisinde görevli Aragoncillo'nun bir dönem eski başkan Clinton'ın yardımcısı Al Gore ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile ulusal güvenlik danışmanı olduğu dönemde çalıştığı da belirtiliyor.

1999-2001 yılları arasında Beyaz Saray'da çalıştığı belirtilen Aragoncillo, buradaki görevinden ayrıldıktan sonra FBI'da çalışmaya başlamış ve kurumun New Jersey'deki bürosunda tutuklanmıştı. FBI ve CIA'in açıklamalarına göre ülke tarihinde ilk kez böyle bir durumla karşılaşılıyor.

Bir skandal da Pentagon'dan

ABD Savunma Bakanı'nın bürosunda eskiden analizci olarak çalışan 1 kişi, gizli savunma bilgilerini bir İsrail lobi grubunun yetkililerine ve İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nden bir diplomata verdiğini kabul etti. Lawrence Franklin, savcılıkla vardığı anlaşma çerçevesinde ayrıca yasalara aykırı olarak evinde gizli belgeler bulundurduğunu da itiraf etti. Savcılığın, soruşturmadaki diğer 2 sanığa karşı ifade vermesi karşılığında, 25 yıla kadar hapse mahkum edilebilecek Franklin'in cezasında indirim yapmayı ve cezasını daha rahat koşullardaki bir cezaevinde geçirmesini sağlamayı kabul ettiği bildirildi.

İsrail reddiyor

İsrail Parlamentosu Savunma Ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yuval Steinitz, İsrail'in Frdanklin'in yaptıklarıyla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını belirtti. Steinitz "Çok açık biçimde İsrail'in ABD içinde veya ABD'ye karşı casusluk yapmadığını söylüyorum'' dedi Dava, 3 Ocak 2006'da başlayacak.

CIA 11 Eylül dosyasını kapattı

Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) 11 Eylül saldırılarındaki başarısızlıkla ilgili olarak, eski başkanı ve diğer görevliler hakkında disiplin soruşturması açmayacak. CIA Başkanı Porter Goss, CIA genel müfettişi John Helgerson'un 11 Eylül'le ilgili olarak hazırladığı soruşturma raporunda, hiç kimsenin ya da hiçbir grubun 11 Eylül'ü önleyebileceğinin söylenmediğini belirtti. Goss, "Hiçbir CIA yetkilisinin performansını değerlendirmek için soruşturma heyeti görevlendirmeyeceğim'' dedi.

  • WASHINGTON



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED