AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Yeryüzünde iftar saati

Brooklyn Belediyesi, Ramazan'ın ilk günü iftar verdi. İftar yemeği programı, orucun açılmasından sonra Kur'an-ı Kerim ve İngilizce mealinin okunmasıyla başladı.



Dinler aynı sofrada
Brooklyn Belediyesi ne CHP'liydi ne AK Partili ne de Saadetli... Ama, güzel bir New York sonbaharında gökdelenlerin arasında rengarenk insanlara iftar verdi. Acaba din istismarı mı yaptı!?..

New York'un Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz'in Ramazan'ın ilk gününde belediye binasında verdiği iftar yemeği, Brooklyn'de yaşayan tüm dinlerin temsilcilerini biraraya getirdi.

Bu yıl ikincisi düzenlenerek gelenekselleşmeye doğru giden iftar yemeği programı, orucun açılmasından sonra Kur'an-ı Kerim ve İngilizce mealinin okunmasıyla başladı. Programa Türklerin de aralarında bulunduğu, Brooklyn'de yaşayan her milletten Müslüman temsilcilerin yanı sıra Yahudi, Katolik, Ortodoks ve Protestan toplumu dini temsilcileri de iştirak etti. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu Din Ataşesi Dr. Gazi Erdem'in de katılarak bir konuşma yaptığı iftarda, Amerikalı Müslümanlar arasında saygın bir yere sahip olan din adamlarından Sirac Wahhaj da Müslümanların Ramazan ayında neden oruç tuttuğunu anlatarak, orucun faziletlerinden bahsetti. Brooklyn Belediye Başkanı Markowitz ise konuşmasında, Yahudi olarak kendilerinin de biraz farklı olmakla birlikte oruç tuttuklarını ve salonda birçok Yahudi hahamın da bulunduğunu söyledi.

Belediye binasında verilen iftar yemeği benzeri etkinliklerin toplumsal uyum ve kardeşliğe katkıda bulunduğunu kaydeden Markowitz, Müslümanların Ramazan ayını kutladı. Hangi dinden olursa olsun bütün inananların tek bir Tanrı'ya ibadet ettiğini belirten Markowitz, Brooklyn'in, Amerika'daki Müslüman Türklerin olduğu gibi ülkedeki bütün Müslümanların da başkenti olmasından gurur duyduklarını söyledi.

Kendi dillerinde teşekkür

Çok farklı din ve kültürden insanların uyum ve barış içinde yaşadığı Brooklyn'i dünya barışının sağlanması konusunda dünyanın geri kalan kısmına örnek gösteren Markowitz, konuşmasının sonunda iftara katılan bütün Müslüman topluluklarının temsilcilerine tek tek kendi dillerinde teşekkür etti.


NEWYORK
Türkiye'nin New York Din Ateşesi Dr. Erdem ise yaptığı kısa konuşmada bu tür anlamlı etkinliklerin toplumlararası uyuma ve barışa hizmet ettiğini ifade etti.

Bu arada, iftara katılan bazı Müslüman toplum temsilcilerine Brooklyn Belediye Başkanı Markowitz tarafından topluma yaptıkları hizmetler dolayısıyla birer plaket verildi. Markowitz, Brooklyn'de yaşayan tüm toplumlar arasında köprüler kurmaya yardımcı olduğu ve düzenlenen iftarın organizasyonunda büyük emeği geçtiği için Türk toplumundan Erhan Yıldırım'a da bir plaket takdim etti.

İftar yemeği, Birleşik Amerikan-Türk Müslüman Birliği'nden İmam Hilmi Akdağ'ın yaptığı Arapça ve İngilizce dualarla sona erdi.

  • NEW YORK (A.A)

    Bütün dudaklarda aynı susuzluk


    RAMALLAH
    İftar saati. İstanbul'daki, Berlin'deki, Kaşgar'daki, New York'taki, Malezya'daki, Bombay'daki, Kudüs'teki, Grozni'deki iftar saatleri farklı farklı. Jakarta'da sahur yemeği yenilirken, belki Mağrib'de iftar ediliyor. Sofralarda oturan insanlar, rengarenk. Esmer, siyah, sarışın, kara gözlü, çekik gözlü, hepsi var.


    KUALA LUMPUR
    Sofralarımızın kimi fakir, kimi zengin, kimi orta halli. Bir zeytinle orucunu açan zenginimiz, Ramazan'ın bereketiyle her zamankinden daha çok nimetlenen yoksulumuz var. Nerede olursak olalım, bir güzellikte buluşuyoruz. İftar saatinde, bütün Müslümanların dudaklarında aynı susuzluk. Bir kutlu buyruk için yemekle ilgisini kesen insanlar, bir kutlu izinle, Allah'ın verdiği rızıkla rızıklanıyor. İşte, New York'taki İslam Merkezi, Jakarta'daki İstiklal Camii, Kuala Lumpur'daki büyük cami... Hepsinde, ayrı zamanlarda, aynı şükür, aynı dua.


    BİR AYET BİR HADİS
    Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.
    (Bakara, 2/271)
    Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz.
    (Tirmizî, Cum'a, 80)


  •  
    Prof.Dr.
    VECDİ AKYÜZ
    Ramazan'da oruç mu, çalışma mı?

    İFTAR SOFRASI
    Yalancı patlıcan dolma  (6-8 kişilik)
    İftara Emine Erdoğan sürprizi
    Çadırda kuyruk çilesine son
    Zeytinburnu Belediyesi, vatandaşların yemek alabilmek için iftar çadırında saatlerce beklemek zorunda kalmasına çözüm getirdi. Yemeklerin iftar saatinden önce tencerelerle masalara servis edilmesiyle belediyenin iftar çadırında kuyruk olmuyor. İftar çadırını doldurdukları için vatandaşlara teşekkür eden Belediye Başkanı Murat Aydın, "İnsanlar tüm gün zaten yorgun düşüyor. Bir de çadırların önünde saatlerce yemek almak için kuyrukta bekleyince iş işkenceye dönüyor. İnsanların daha rahat iftarını açabilmeleri için yemekler tencereler içinde masalara servis ediliyor" dedi.
  • İSTANBUL (İHA)
    115 yıllık top yerine havai fişek
    Kastamonu Kalesi'ndeki 115 yıldır kullanılan tarihi Ramazan topu, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine, yerini havai fişek benzeri patlayıcıya bıraktı. Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Sayan, yaptığı açıklamada, 115 yıldır kullanılan Ramazan topunun kale civarında oturan vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine artık kullanılmayacağını söyledi. "Vatandaşlardan toptan çıkan gürültünün evlerin camlarına zarar verdiği yönünde şikayetler aldık. Toptan çıkan barut ve bez parçaları yangın çıkartıyor. Bu nedenle artık tarihi topu kullanmayacağız. Bu sene havai fişek benzeri bir patlayıcı kullanacağız."
  • KASTAMONU (A.A)
  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    İMSAKİYE

      Adana
      Ankara
      Bursa
      Diyarbakır
      Erzurum
      İstanbul
      İzmir
      Konya
      Trabzon

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED