AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
AB siftahı Dubai'den geldi:
5 milyar dolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dubai International Properties arasında 5 milyar dolarlık Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı anlaşması imzalandı.

  • İSMAİL ZELVİ
  • SIRRI BIYIK / İSTANBUL
    Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dubai International Properties arasında imzalanan 5 milyar dolarlık "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı" anlaşmasının imza törenine katıldı. Dubaili şirketin Türkiye için ayırdığı toplam kaynak tutarının 10 milyar doları bulacağı belirtildi.

    Başbakan Erdoğan, anlaşmanın imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasında müzakere sürecinin başlamasının hemen ardından ilk yabancı sermayenin Türkiye'ye doğrudan girmesine vesile olması sebebiyle büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Bu yatırımın İstanbul'un değişik yerlerinde öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait gayrimenkuller üzerinde kullanılacağını belirten Erdoğan, ayrıca Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait yerlerde de yatırım yapılacağını belirtti.

    Sadece İstanbul'da kullanılmayacak

    Yatırımların sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin değişik yerlerinde yapılacak turizm, tarım, enerji ve ulaşım gibi alanlarda da kullanılacağını belirten Erdoğan, ilk etapta İETT'nin Levent'teki eski garaj alanı, belediyenin Yedikule'deki arazisi Kartal çimento fabrikasının bulunduğu arazi, Formula 1 yarışlarının yapıldığı alanın çevresindeki bazı alanlar ve Hazine'ye ait bazı yerlere yatırım yapılacağını belirtti.

    Maktum: Her alanda yatırım yapacağız

    Dubai Veliaht Prensi Maktum da imzalanan anlaşmanın yatırım değil, işbirliği anlaşması olduğunu, bu işbirliğinin her iki tarafın da yararına olacağını söyledi. İstanbul'un büyük tarihe sahip bir kent olduğunu ifade eden Maktum, "Bu işbirliği sevgi işbirliğidir. Türkiye'de enerji, turizm ve tarım başta olmak üzere olabilecek her türlü alanda yatırımlara devam edeceğiz'' dedi. Erdoğan ve konuk Şeyh, daha sonra Çırağan Sarayı'na geçerek iftar yemeği yediler.

    Ramazan hediyesi 1 ton hurma getirdi

    Forbes Dergisi'nin en zengin krallar sıralamasında dördüncü olan Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum, İstanbul'a, "uçan saray" olarak adlandırılan dev jumbo jet uçağıyla ve 80 kişilik heyetle geldi. Dubai'den Ramazan nedeniyle getirilen beşer kiloluk 200 koli hurma ve bagajların İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlilerince VIP Salonundan taşınarak kamyona yüklenmesi, yarım saat sürdü. Dubai Emirliği'nin Veliaht Prensi olmasının yanı sıra, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanı olan Al Maktum, Dubai'nin en büyük yatırımcı şirketlerinin de patronu konumunda. Prensin şirketlerinin, Türkiye'de özellikle liman özelleştirmeleri, Telsim'in satışı ve gayrimenkul pazarı yatırımları ile ilgilendiği biliniyor.

    Saray jestine karşılık verdi

    Prens Maktum, Dubai ziyaretinde Başbakan Erdoğan'ı devlet başkanı protokolü ile karşılayıp Saray'da kabul etmişti. Erdoğan da Prens'i, Dolmabahçe sarayında ağırlayarak jestine cevap verdi.

    Sultanahmet'te Prens Maktum'la teravih namazı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşit el Maktum, Çırağan Sarayı'ndaki iftarın ardından Sultanahmet Camii'nde teravih namazı kıldı. Erdoğan, konuk prens ile aynı makam arabasıyla Sultanahmet Camii'ne geldi. Cami girişinde vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan ve Maktum, daha sonra birlikte teravih namazı kıldı. Geniş güvenlik önlemleri alındığı görülürken, basın mensupları camiye yaklaştırılmadı. Konuk heyet üyelerinin de katıldığı namazın ardından Erdoğan ve Maktum, Eminönü Belediyesi'nce Ramazan şenlikleri için Sultanahmet Meydanı'nda kurulan şenlik alanına yürüdü. Erdoğan ve Maktum, daha sonra Sultanahmet'teki Dikilitaş'ın yanına kurulan Şehremaneti binasına girdi. Burada semazen gösterisini izleyen Erdoğan ve Maktum'a fasıl eşliğinde çeşitli ikramlarda bulunuldu. Başbakan Erdoğan ve Veliaht Prens Maktum, vatandaşların sevgi gösterileri arasında buradan ayrıldı. Öte yandan, Başbakan Erdoğan, cami çıkışında küçük bir çocuğu kucağına alarak sevdi.



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED