AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Maliye'den vergi haritası

Maliye Bakanı Unakıtan "Riskli şehirleri, sektörleri ve mükellefleri otomatik sınıflandırıp, Türkiye'nin haritasını çıkarıyoruz. Bakanlıkta sinek kovalamanın anlamı yok. Bataklık kurutuluyor" dedi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin vergi açısından riskli bölgelerini, şehirlerini, sektörlerini ve mükelleflerini bilgisayarla otomatik sınıflandırarak, Türkiye haritasını çıkaracaklarını bildirdi.

Unakıtan, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu ile birlikte 4 ayrı istasyonda akaryakıt pompalarında yazarkasa uygulamasını yerinde inceledi.

Unakıtan incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, yeni sistemle taşıt sahibinin plaka numarası, aldığı akaryakıt türü, birim fiyatı, miktarı ve ödeme şeklinin fişte yer alacağını söyledi. Daha önce 8 milyar liranın üzerindeki ödemelerin bankalar üzerinden yapılması zorunluluğunu getirdiklerini anımsatan Unakıtan, kısa bir süre sonra kayıtdışı ekonomiye yönelik stratejilerini de açıklayacaklarını vurguladı.

Risk haritası çıkarılıyor

Daha sonra soruları yanıtlayan Maliye Bakanı, akaryakıt pompalarında yazarkasa uygulamasından beklenen gelir konusunda, şu aşamada bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Bunun zaman içinde görüleceğini kaydeden Unakıtan, "Türkiye'de bütçe açıkları azaldıkça diyeceksiniz ki Türkiye'de kayıtdışı da azalıyor" dedi. Maliye Bakanı, Türkiye'de vergi ile ilgili riskli bölgeler, şehirler, sektörler ve mükellefler bulunduğunu da belirterek, şunları söyledi: "Bunların çeşitli sınıflandırılmalarını, bilgisayarla otomatik olarak elde ediyoruz. Türkiye'nin haritasını çıkarıyoruz. Çalışmaları, incelemeleri buna göre yaptığımızda çok daha etkin oluyoruz, verim alıyoruz. Yaptığımız incelemeler sonucu uzlaşma oranları çok yükseldi. Bu incelemeler neticesinde artık mükellef de devlet de 8-10 yıl süren mahkemelere gitmeksizin, karşılıklı uzlaşıyor, anlaşıyor. Devlet kasasına para girmeye başladı."

Sigaraya otomatik sayım

Unakıtan, sigara ve içki kaçakçılığıyla mücadele için sektöre otomatik sayım sistemi getireceklerini bildirdi. Unakıtan, akaryakıt pompalarında yazarkasa uygulamasına yönelik incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, sigara ve içki sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların kurulacak yeni sistemle merkeze bağlanacağını söyledi.

  • ANKARA

    Benzin fiyatları dışarıda ucuzlarsa bizde de ucuzlar

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, akaryakıt fiyatlarına ilişkin bir soruyu cevaplarken "Benzin, dış piyasalarda ucuzlarsa bizde de ucuzlar" açıklamasında bulundu. Türkiye'de akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışlarının dünya piyasalarındaki ham petrol fiyatındaki artış ile benzinin milletlerarası piyasalardaki fiyat artışından kaynaklandığını vurgulayan Unakıtan, "Türkiye olarak, dünyada da fiyatların ucuzlamasını temenni etmekten başka yapacak bir şeyimiz yok" dedi.

    Enerjideki özelleştirmelere yabancı devlerden ilgi var

    Bu ay içerisinde Emekli Sandığı'na ait olan Büyük Efes ve Büyük Ankara'nın ihalesinin yapılacağını kaydeden Bakan Unakıtan, Milli Piyango özelleştirilmesi için de ilgili mevzuatın beklendiğini anlattı. Enerjideki özelleştirmelerin de Türkiye için "fevkalede önemli olduğuna" işaret eden Maliye Bakanı, "Bunların da çok büyük taliplileri var. Bize geliyorlar, ziyaret ediyorlar. Bilhassa Alman, İtalyan, İspanyol, Amerikalı şirketler çok yakından ilgileniyorlar. Bunların arasında dev şirketler var" dedi.



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED