AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Merkez Bankası'nın inadını
AB kıracak

3 aydır faiz oranlarını indirmeyen Merkez Bankası'nın 10 Ekim'de toplanacak olan Para Politikası Kurulu'nda oranları en az yarım puan indirmesi bekleniyor

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Faiz oranını 3 aydır indirmemekte direnen Merkez Bankası'nın inadını, Avrupa Birliği'nden gelen olumlu hava ile kırılması bekleniyor.

    3 Ekim'de AB ile müzakerelerin başlaması ile Hazine 4 Ekim günü uzun yıllar sonra ilk defa yüzde 15'in altında borçlanma gerçekleştirdi. Hazine, 581 gün vadeli tahvil ihalesinde, bileşik faiz yüzde 14.57 ile 4 milyar YTL borçlandı. 2003 yılına kadar tahvil ihalelerinde faiz hiç yüzde 30'un altına inmezken, 2005 yılından itibaren faizler yüzde 20'nin altında seyretmeye başlamıştı.

    Merkez Bankası'nın da 10 Ekim'de düzenleyeceği Para Politikası Kurulu toplantısına AB'den gelen bu olumlu havanın yansıması bekleniyor. Toplantıda, faiz oranını en az yarım puan düşürerek, oranı yüzde 14'e çekmesi bekleniyor. Piyasa uzmanlarına göre ise 2 puanlık indirim bile yapılabilir.

    Üç aydır faiz oranında indirim yapmayan Merkez Bankası, buna enflasyon oranındaki düşüş ivmesinin yavaşlamasını gerekçe olarak göstermişti. AB ile müzakerelerin başlamasıyla piyasalardaki rahatlama ve iyimser havanın Merkez Bankası'nı da etkilemesi bekleniyor. Ancak yarım puanlık indirimi az bulanlar da var.

    İş dünyası şikayetçi

    Merkez Bankası'nın 3 aydır faizleri indirmemesinden dolayı ihracatcılar başta olmak üzere iş dünyası şikayetçi. Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen bu konudaki rahatsızlığını Bakanlar Kurulu toplantısına kadar taşımıştı.

    "Merkez Bankası Başkanı bizleri eziyor" diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, ise yarım puanlık bir indirimi yeterli bulmuyor. Satıcı, "Dev adımlar karşısında yarım puan çok az" görüşünde. Başkan Satıcı, Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indiriminin, Türkiye'nin attığı adımlar karşısında ciddi bir rakam olmadığını söyledi. Satıcı, "Bu gelişmelerin ardından faiz indiriminin olmaması zaten düşünülemezdi. Gelişmeler gözönünde bulundurulduğunda yarın yarım puan veya çeğrek puan düşürülmesi yetmez. Dev adımlara karşılık daha büyük daha ciddi indirim bekliyoruz. Böyle bir ortamda, Türkiye'nin yüksek faiz ödemeye layık olmadığını düşünüyorum" dedi.

    Satıcı, yüksek faizin olumsuz sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "1 puanlık faiz birkaç milyar dolara mal oluyor. Bunu sokaktaki insan bile algıladı. Yüksek faiz; üreticiyi, rekabetçi ve üretimden uzaklaştırmak demektir. Bu sonuç Türkiye'yi etkiler."



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED