AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Avrupalı yazlık konutlara gelecek

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Varlıer: Müzakerelerin başlamasıyla, özellikle orta ve kuzey Avrupa vatandaşlarının Ege ve Akdeniz sahillerindeki yazlık konutlara olan ilgisi daha da artacak

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) seyahat pazarından elde ettiği payın sadece yüzde 4 olduğunu belirterek, "AB ülkelerinden Türkiye'ye yönelik turist talebi hem nicelik hem de nitelik açısından gelişme göstermelidir" dedi.

Varlıer, yaptığı yazılı açıklamada, AB ile tam üyelik için müzakerelere başlanmasının Türk turizminin işlevini ve önemini arttıracağını kaydetti. Müzakere sürecinin başlamasının, Türk turizmi için yabancı sermaye açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Varlıer, AB normlarına uyum sürecinin, yabancı sermayenin genelde Türk ekonomisine, özelde ise turizm sektörüne girişini teşvik edeceğini belirtti.

Varlıer, müzakerelerin başlamasıyla birlikte, özellikle Orta ve Kuzey Avrupa vatandaşlarının Ege ve Akdeniz sahillerindeki yazlık konutlara olan ilgisinin daha da artacağını ifade etti.

2004 yılında yabancılara satılan gayrimenkulun toplam tutarının 1,3 milyar doları bulduğunu ve bunun önemli bir kısmının da kıyı şeridindeki konutların oluşturduğunu belirten Varlıer, orta ve kuzey Avrupalıların Akdeniz ülkelerinde konut edinmelerinin adeta bir moda haline geldiğini, Türkiye'nin böyle bir pazarın dışında kalmasının düşünülemez olduğunu ifade etti.

Sektörü en fazla çevre konusu zorlayacak

Turizm sektörünün rekabet, vergi, devlet yardımları, sosyal politika, eğitim, tüketicinin korunması, çevre, taşımacılık, sağlık gibi değişik alanlar için hazırlanan yasal düzenlemelerden etkilendiğini belirten Varlıer, turizm sektörünü en fazla zorlayacak, ancak en gerekli olan konu başlığının ise çevre olduğunu kaydetti.

Varlıer, başta katı ve sıvı atık yönetimi olmak üzere çevre için getirilen tüm standartların hem yerel yönetimlerin, hem de turistik tesislerin ek yatırımlar yapmasını zorunlu kılacağını belirterek, "Ancak bu yatırımlar Türkiye'de turizmin gelişmesi için gereklidir. Benzer şekilde tüketiciyi korumaya yönelik standartların uyumu, Türk turizminin rekabet gücünü artıracaktır" dedi.

  • İSTANBUL

    Müzakere turist çekecek

    Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları, "Avrupalılar AB müzakere sürecinde Türkiye'yi merak edecek, merak ise seyahat etme arzusunu uyandıracak" dedi. Torunoğulları, müzakere sürecinin turizme katkısının olumlu olacağını söyledi. Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı Mümtaz Kökten ise turizmin geleceğini, acenteler ve otelcilerin yapacağı görüşmelerin belirleyeceğini söyledi. Kökten, kasım ayında Londra'da fuara katılacaklarını belirterek, "Müzakerelerle birlikte talep yükselebilir beklentisi içindeyiz" dedi.

  • FETHİYE



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED