AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
ABD ve el-Kaide birbirine benzedi

"El Kaideciler 'Bizler Allah tarafındayız, gavurlar bir hiçtir' diyor. Bush yönetiminin simgelediği ABD ise 'Biz en iyi, en demokratik ülkeyiz" diyor. Dünyayı iyiler ve fenalar olarak ikiye ayırdılar. Medeniyet böyle bir durumda çok şey kaybedebilir"

  • FATMA DURMUŞ / İSTANBUL
    Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Politik Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Vamık D. Volkan, 11 Eylül'den bugüne ABD yönetimi ve halkının psikolojisini incelerken, ABD yönetiminin "köktendinci" diye suçladığı Bin Ladin'e benzemeye başladığına dikkati çekti.

    Prof. Volkan, uzun yıllardır yaşadığı ve yakından tanıdığı Amerika'nın çok değiştiğini ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söylüyor. FBI ve Pentagon'da uzun yıllar politik psikiyatri danışmanlığı yapan Profesör Vamık Volkan'a göre "11 Eylül ABD'de bir şok ve çaresizlik duygusu yarattı. Amerikan toplumunun bu trajediye verdiği reaksiyonlar arasında öç alma isteği çok kuvvetliydi. Bush toplumun isteğini yerine getirmeye çalıştı. Çaresizliği harekete döndürmek, onun lider olarak kalmasına yardım edecekti."

    Giderek el-Kaide'ye benzediler

    Prof. Volkan, ABD yönetiminin, bu savaşa girerken "herkesin kendisini haklı göreceğine" içtenlikle inandığını da söylüyor: "Diğer kültürlerin özellikleri akıllarına bile gelmedi. Yani herkesin Amerikalılar gibi düşüneceğini ve iyi bir şey yapılmakta olduğunu kabul edeceklerini sandılar. Saddam ortadan kalkarsa Ortadoğu'ya barış gelecekti. CIA ve diğer kurumlardan gelen haberlerin kendilerine yarayanlarını seçtiler. Bu arada Amerika'daki narsizm çoğaldı: 'Biz dünyanın en kuvvetli, en iyi, en demokratik ülkesiyiz. Ya bizim gibi olunuz ya da size metelik vermeyiz!' Toplumun bu yapısı Bush'un karakterinde yansıdı. Bush, kendini tarihi değiştirecek bir lider olarak görmeye başladı; bunu kendisi söylüyor. Böylece El-Kaide ile bir özdeşleşme oldu. Onlar da 'Bizler Allah tarafindayız, gavurlar bir hiçtir' diyorlardı. İki toplumun psikolojisi birbirine benzedi. Dünya "iyiler" ve "fenalar" olarak ikiye ayrılıyor. Medeniyet böyle bir durumda çok şey kaybedebilir."

    ABD'de köktendincilik yükseliyor

    Bush'un gerçeğin nerede bittiğini ve fantazinin nerede başladığını halkına anlatamadığını belirten Prof. Vamık Volkan, şöyle devam etti: "Bunun sonucu olarak halk içinde derin bir bölünme oldu: Bush'u takip edenler ve Bush'a inanmayanlar. Bush'un seçimleri kazanmasında büyük rol oynayan plan, Amerika'daki kökdendinciliği daha da geliştirmek oldu. 11 Eylül'den önce Amerikan halkının % 30'u köktendinci, % 5'i de Milenyumcular olarak bilinen İsa'nın Kudüs'e dönüp dünyayı 1000 yıl idare edeceğine inananlardan oluşuyordu. Bush'un dinci olması, politik kazanç bakımından faydalı oldu. Bence Bush ve adamları, kendi ideolojilerinin (Ortadoğu'da tarihi bir değişiklik yapmak) en sonunda olumlu olacağını düşünüyor. Bu nedenle şahsi kayıplar ve trajedilerle ugraşmak ikinci plana düşüyor."

    'Askerlerimizi çekin' baskısı

    Pentagon'dan yapılan resmi açıklamalara göre ABD'nin şu an Irak'ta 140 bin askeri var. Bugüne kadar kaybedilen asker sayısı ise 2 binin üzerinde.Yaralı asker sayısı ise 14 bin. Halka iyimser açıklamalar yapan Pentagon'un dışındaki ABD'li haber kaynaklarının verdiği ölü sayısı ise 10 binin üzerinde. ABD'nin ünlü kamuoyu araştırma şirketi Gallup'un yayınladığı verilere göre Irak konusunda Amerikan halkının iyimserliği bitme noktasında. ABD halkının yüzde 60'ı bir an önce Irak'taki askerlerin geri çekilmesini istiyor.



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED