AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İmkan olsa hastamıza
şok uygularken anestezi yaparız

Zihinsel engellilere işkence yapıldığına dair raporu kınayan TTB ve Türkiye Psikiyatri Derneği'ne göre, anestesisiz de olsa uygulanan elektroşok işkence aracı değil, tedavi yöntemi

  • GÜLDEN TÜMER-İSTANBUL
    Türkiye Tabibler Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Uluslararası Zihinsel Özürlülerin Hakları Derneği'nin (MDRI), Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin görüşüleceği 3 Ekim'den birkaç gün önce yayınladığı raporu inceledi. Türkiye Psikiyatri Derneği, İstanbul Tabip Odası'nda yapılan basın toplantısıyla derneğin "Kapalı Kapılar Ardında: Türkiye'nin Psikiyatrik Kurumlarında, Yetimhanelerinde ve Rehabilitasyon Merkezlerinde İnsan Hakları İhlalleri" başlıklı raporu değerlendirildi.

    MDRI tarafından 28 Eylül 2005'te dünya basınına dağıtılan raporda özetle, elektroşok uygulaması EKT'nin (Elektro Konvulzif Tedavi) aşırı kullanıldığı, bu uygulamanın anestizi yapılmadan gerçekleştirildiği, çocuklara da uygulandığı, sıklıkla başvurula bir ceza yöntemi olduğu, kişilerin psikiyatri kurumlarına keyfi yatırıldığı anlatılıyordu.

    Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Sercan, bu raporun nesnel gerçekliği abartılı ve yanlış ifadelerle süsleyerek hazırlandığını ve değiştirilmesi gereken birçok yönü olduğu belirtti. Sercan rapor için, "Üllkemiz ruh sağlığı çalışanlarına haksızlık eden bir rapordur" dedi. "Ülkemizde EKT'nin aşırı sıklıkta, gereksiz uygulama alanlarında ve işkence aracı olarak uygulandığının kanıtı mevcut değildir" diyen Sercan, bu iddiaların gerçeğe uymayan iddialar olduğunu belirtti. Türkiye'de ruh sağlığı hizmetlerinin gelişmiş ülke ruh sağlığı hizmetleri ve hatta ülkemizdeki genel sağlık standartlarının çok gerisinde kaldığını belirten Sercan, "Ruh sağlığı alanında bir pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiği kanısındayız" dedi. Sercan, raporda yer alan anestezisiz EKT için de, "EKT'nin anestezili uygulanması için gerekli her türlü altyapının acilen gerçekleştirilmesi, ülkemiz psikiyatri topluluğunun da öncelikli isteklerinden biridir" şeklinde konuştu. Sercan, EKT uygulamasının dünya genelinden daha yüksek olmadığını, anestezisiz de olsa bu yöntemin bir işkence aracı değil bir tedavi yöntemi olduğunu dile getirdi.

    Çocuklara uygulanmıyor

    Rapordaki "Çocuklara EKT uygulanıyor " maddesinin de gerçekliği olmadığını vurgulayan Sercan, "Çocuklarda görülen psikiyatrik hastalıkların EKT ile tedavisi tıbben söz konusu olamaz. Ayrıca ülke genelinde 9 yaşındaki çocuların yatırılıdığı bir ruh sağlığı tedavi kurumu mevcut değildir" dedi.



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED