AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

MEB, Yolluk Ödemelerinde Daha Hassas Davranmalı

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Öğretmenlerin tedavi ve yolluk giderleri Şubat ayından beri ödenmemektedir. Bir çok ilçede ödemelerin yapılmasına rağmen bizim ödemelerimizin niçin yapıldığını anlayamıyoruz. Şuana kadar bizlere niçin ödeme yapılmadığı da ifade edilmemiştir. Bu konuda ihtiyaç sahibi arkadaşlar mağdur edilmektedir. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz.

2005 mali yılı Bütçe Kanununun 8'inci maddesinde Kanuna ekli cetvellerde yer alan ödeneklerin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek ilkeler ve serbest bırakma oranları dahilinde kullanılması gerektiği belirtildikten sonra Maliye Bakanının ödenek kullanımını ayrıntılı harcama programına bağlaması halinde ise belirlenen serbest bırakma oranları üzerinde ve harcama programı dışında harcama yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan diğer kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığında da mevcut kaynakların en uygun ve verimli bir şekilde kullanılmasını teminen Bakanlık bütçesini hazırlama ve uygulamasını takip etme görevi 3797 sayılı Kanuna göre "Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı"na ait bir görevdir. Burada Bu kurulun bu görevlerini dikkatli bir şekilde yerine getirmediği görülmektedir.

Burada bir diğer husus şudur: Yolluk ve harcırah ödemelerini alamama hususu sadece MEB'de değil bir çok kurumda söz konusu olmaktadır. Ancak, ödememe gerekçesi bazen gerçekten ödeneğe bağlı iken bazen de mantıklı olmayan gerekçeye dayanmaktadır. Bu açıdan,

1- Tedavi ve yolluklarını zamanında alamayan personelin öncelikle kurumlarına 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde verecekleri bir dilekçe ile ödemelerin niçin bu kadar süre geciktirildiğini öğrenmeleri gerekmektedir. (Not: Bu dilekçede direkt olarak kurumun evrağına verilebilir.)

2- Şayet ödenek olduğu halde ilgililerin ödemesi yapılmamışsa bu durumda mağdur olanların görevlerini yapmayanlar hakkında usulüne göre şikayet haklarını kullanmalarını öneririz. (Not: Burada müracaat ve şikayetlere ilişkin usule uyulmalıdır)

Zor şartlar altında görevlerini yerine getiren öğretmenlerimizin sorunlarına ilgililerin sahip çıkmasını istiyoruz. Eğer insanlar hak etmiş oldukları ödemelerini zamanında alamazlarsa onlardan özverili çalışmalarını beklememiz biraz zor olsa gerektir.


 Kopya Çekmekten Ceza Alan Öğrenci, Öğretmen Olabilir mi?
Öğretmenlik bölümünde öğrenim görüyorum. Geçen sene kopya çekme sebebiyle 15 gün disiplin cezası aldım. Bu cezanın benim öğretmenliğime etkisi var mıdır?

Öğrencilikle memurluk statüsü birbirinden farklı statülerdir. Bu nedenle öğrencilikte almış olduğunuz disiplin cezasının memurluğa herhangi bir olumsuzluğu söz konusu olamaz.


 İçişlerinde Şef Kadrosuna Atanma Şartları ve
Vekillik Yapanların Tazminatları

18yıllık devlet memuruyum. Bir il Valiliğine naklen geçiş yaptım, iki yıldır buradayım. Asil kadrom 3'üncü dereceli VHKİ'dir. Ama ben 3'üncü dereceli Şef kadrosuna vekalet ediyorum. 1- İki yıllık hizmetimle açılacak şeflik sınavına katılabilir miyim? 2- Vekalet ettiğim Şef kadrosu için vekalet ücreti alabilir miyim?

İçişleri Bakanlığı Memurlarının Nitelikleri, Atanmaları ve Görevde Yükselme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik'in 5 inci maddesinde, Şef olabilmenin şartları şu şekilde sıralanmıştır.

"1) Fakülte veya en az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,

2) Son üç yıllık sicil notu ortalaması 76 ve üzeri olmak,

3) Son müracaat tarihi itibariyle Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında, fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunları için en az dört yıl, diğer yüksekokul mezunları için en az altı yıl süre ile çalışmış olmak,"

Diğer taraftan, zam ve tazminatları düzenleyen 2005/8501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 9'uncu bölümünde vekalet ücretine ilişkin şu hükme yer verilmiştir.

"657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi uyarınca;

A) 1- Kurumlarınca bir göreve kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet ettirilenlere;

a) Vekaletin, 657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine binaen yapılması ve bu hususun onayda belirtilmiş olması,

b) Vekaletin, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek Karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için ilgili Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından verilmesi,

c) Vekillerin, genel ve ilgili özel mevzuatı uyarınca asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşımaları,

kaydıyla; vekalet ettikleri kadro veya görevler için bu Karar uyarınca öngörülen zam ve tazminatların toplam net tutarının, asli kadro veya görevleri karşılığında fiilen aldıkları zam ve tazminatların toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark; 657 sayılı Kanunun 175 inci maddesindeki oranlar dikkate alınmaksızın, vekalet görevine başlanıldığı tarihten itibaren ve vekalet görevinin fiilen yapıldığı sürece ödenir."

Bu hüküm çerçevesinde, şef kadrosu için açılacak sınava maddede belirtilen şartları taşımadan girmeniz mümkün değildir. Ayrıca, yukarıda yer verilen BKK hükmü gereğince şef kadrosu için açılacak sınava girmenizin mümkün olmaması nedeniyle vekalet ücreti almanız mümkün değildir.


 Yıllık İzin Alınınca, Geçici Görev Harcırahı Kesilir mi?
Geçici görevimin 3. ayında izine ayrıldım. Bana izinde olduğum sürenin geçici görev harcırahından düşüleceği söylendi. 1 yıl içinde 6 ay almam gereken geçici görev harcırahımı 5 ay 10 gün olarak alacağım ifade edildi. Bu yanlış değil mi?

Geçici görev harcırahı 6245 sayılı Kanunun 14'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede, bir vazifenin ifası maksadıyla geçici olarak yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere geçici görev vazife harcırahı olarak yol masrafı ve yevmiyenin verileceği belirtilmiştir.

Geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süre ise aynı Kanunun 42'nci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, görev mahalline varış tarihinden itibaren gündelikler, yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde geçici görev harcırahı ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması gerekmektedir. Bu nedenle izinde iken harcırah almanız mümkün değildir. Sonuç olarak 20 günlük izin süresiniz altı aylık sürenin hesabında dikkate alınmaz. Ancak, kalan süre tamamlanabilir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

29 Ekim 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED