AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ
Hak kazandığımdan hemen emekliliğe ayrılmamı önerir misiniz?

H.S.: Tahsin bey, 01.04.1952 doğumluyum, Ağustos 1979'dan itibaren 10 aylık sigortalı olarak çalışmışlığım, Haziran 1980 den itibaren 10 yıl 5 aylık memuriyet hizmetim mevcut olup, memuriyet süresi içerisinde askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Askerlik süresinin 12 aylık kısmını hizmetime saydırdım. Halen topluluk sigortasına tabii olarak görev yapmaktayım. Toplam 25 yıl 6 aylık hizmetim bulunmaktadır; topluluk sigortası primlerimi halen tavandan yatırmaktayım; 1-Emekliliğe hangi tarihte hak kazanabilirim? 2-Bugünkü tarih itibari ile emekliliğe hak kazanmam halinde hemen emekli olmam ya da 2006 Ocak ayını beklememden hangisi lehime olacaktır? Bu hususta ne tavsiye edersiniz? 3-Memuriyetten ayrılmış olmam sebebiyle, geçirdiğim 10 yılı aşkın hizmet süresine karşılık Emekli Sandığı'ndan her hangi bir hak talep etmem mümkün müdür?

Okuyucum, 25 yıllık sigortalılık süresini, 44 yaşını ve hizmet süresi itibariyle en az 5000 prim ödeme gününü doldurduğundan emekliliği hak etmiştir. 2006 yılbaşını beklemesi bir avantaj sağlamamaktadır. Bu nedenle hemen emeklilik talebinde bulunabilir. 10 yılı aşkın memuriyeti nedeniyle emekli ikramiyesi vb herhangi bir talebini Emekli Sandığı'na yapması mümkün değildir. Çünkü SSK'dan emekli olacaktır.

Stajım sigorta başlangıcım olabilir mi?

Cengiz TİREK (Metalurji Müh.): 1993 yılında Zonguldak Ereğli Demir Çelik'te staj yapmıştım. Acaba sigortam yapılmış mıdır? Nasıl öğrenebilirim. Yapıldıysa, bu sigorta başlangıcı, olabilir mi?

Stajlarda uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemektedir. Bu nedenle sigortalılığın başlangıcı olarak dikkate alınmamaktadır.

SSK'nın emeklilik tarihindeki yanlışlığını nasıl çözebilirim?

Hüseyin ESKİCİ: Sn. Tahsin SINAV, % 40 oranında 3. derece vergi indiriminden faydalanıyorum. Doğum tarihim: 28.03.1973, SSK ilk işe giriş tarihim: 01.07.1990. 28.08.2005 tarihinde emeklilik için Aydın SSK Müdürlüğü'ne başvuru yaptım. Kıdem tazminatı yazımı aldım, 01.09.2005 tarihinden itibaren emekli maaşı alabileceğimi yazılı olarak bana bildirdiler. Bugün (12.09.2005) SSK'dan aradılar, ilk işe giriş tarihinde 17 yaşında olduğum için emekli olamayacağımı, 29.03.2006 tarihinde emekliliğimi hak edeceğimi bildirdiler. Ben de SSK'nın verdiğe yazıya istinaden çalıştığım işyerinden tazminatımı istedim. Bu konuda ne yapmam gerekli yardımlarınızı rica ederim.

Okuyucumuzun sigortalılığı, 18 yaşını doldurduktan itibaren başlamaktadır. Bu nedenle SSK işleminde yanlışlık olmuş. Umarım okuyucum, işverenle anlaşarak ve işine devam ederek sorununu çözmüştür.

Annem ölünce maaşını aldığımdan ceza alacak mıyım?

Nurten YENER (Ev hanımı): Annem, 1994'te öldü; fabrikadan emekli maaşı alıyordu. Annem ölünce onun maaşını ben almaya başladım. Yeni kanuna göre böyle durumlarda ceza geliyormuş. Sakıncası var mıdır?

Bayan okuyucumun yaptığı bu yanlışlığa hemen son vermesi gerekmektedir. Yasal olmayan bir işlemden doğan faizli geri ödeme de sözkonusu olacaktır.



27 Ekim 2005
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED