AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Avrupa'dan Osmanlı şerefine...

İngiltere'yi ilk ziyaret eden Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz şerefine 1600 kişilik bir İngiliz korosunun okuduğu Türkçe kaside, 138 yıl sonra Emre Aracı'nın yeni albümüyle gün ışığına çıktı.

  • ELİF YILDIZ
    Sultan Abdülaziz 1867 yazında Kraliçe Viktorya'nın davetlisi olarak İngiltere'yi ziyaret eden ilk ve tek Osmanlı padişahı oldu. Bu eşsiz hadise İngilizler tarafından şatafatlı bir kutlamaya dönüştürüldü. Kraliyet emriyle Sultan Abdülaziz şerefine 1600 kişilik bir İngiliz korosu Londra'nın Crystal Palace'ında hep bir ağızdan Türkçe bir kaside okudu. İtalyan besteci Luigi Arditi'nin kaleminden çıkma "Inno Turco" isimli bu kaside, 138 yıl sonra gün ışığında. Müzikolog Emre Aracı, titiz çalışmalar sonucunda, British Library ve İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi'nde günümüze ulaştığını saptadığı bu eseri 'İstanbul'dan Londra'ya 19. Osmanlı Koral ve Senfonik Müziği' albümü için yeniden seslendirildi.

    İstanbul'un büyülü ilhamı

    19. y.y'da İstanbul'dan Londra'ya kadar pek çok Avrupa şehrinden geçen Osmanlı tınılarının yolculuğunu işleyen bu albümde Batı kalıpları içerisinde ama İstanbul'un toprağına ayak basmış, burada doğmuş şarkılar yer alıyor. Kalan Müzik etiketiyle raflarda yerini bulan albüme alınan eserler Aracı'nın yönetimindeki Prag Senfoni Orkestrası ve Prag Filarmoni Korosu eşliğinde seslendirilmiş. Albümün kayıtları ise, müzik eleştirmeni Ateş Orga'nın yapımcılığında Prag Rudolfinum'un Dvorak konser salonunda gerçekleştirilmiş. Adını, eski bir Paris şehir haritasında yer alan, Avrupa Meydanı'nda birleşen 'Rue de Constantinople've 'Rue de Londres'dan alan albümde, İnno Turco'nun dışında iki muhteşem eser daha bulunuyor.

    "Ardit kulun eyler dua..."

    Bu eserlerden İkiz Türk Kasidesi yine Luigi Arditi'nin Sultan Abdülmecit'in İstanbul'da bir tiyatroyu ziyareti şerefine yaptığı önemli bir yapıt.

    Arditi'nin bu eserinde "Ardit kulun eyler dua, hep kudsiyan ile sana" sözleriyle Türk şairlerinin geleneğine ayak uydurarak mahlas kullanması dikkat çekiyor. Albümde yer alan büyük boyuttaki senfonik eseri "Boğaziçi Kıyıları" bestecisi Adelburg'un İstanbul'un aldığı büyülü ilhamı yansıtıyor.

    BİR MÜZİK ARKEOLOĞU

    Önceki yıllarda Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği, Savaş ve Barış, Boğaziçi Mehtaplarında Sultan Portreleri gibi besteleri, müzik dünyasına tekrar kazandıran Emre Aracı'nın, bu albümünde, eserleri anlatan 110 sayfalık bir kitap da yer alıyor. Osmanlı dönemindeki çok sesli müziğimizi merak edenlerin, klasik müzik tutkunlarının ve tarih araştırmacılarının ilgisini çekecek bu değerli eser için bilgi tel: 0 212 512 35 13


  •  
    Romanda anlatım tekniği
    Ramazan'a
    ilahilerle veda

    Onbir ayın sultânı mübârek Ramazân-ı Şerif, bu akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda verilecek olan "Elvedâ Yâ Şehr-i Ramazân" konserinde, ilâhilerle uğurlanıyor.
    '1990 kuşağından şair çıkmaz'
    Bilim Sanat Fesefe Akademisi'nde düzenlenen programda konuşan Müslim Çelik ve Onur Caymaz, 90 kuşağının şiir bakımından çok kısır kaldığını söyledi. Orta yaş kuşağını temsilen konuşan Müslim Çelik, Türk toplumu 70'li yıllarda kitap okumaya alışmak üzereyken televizyonun yaygınlaştığını ve okuma alışkınlığını yok ettiğini, 80 darbesinin ise gençleri silindir gibi ezip geçtiğini ifade etti. Bu yüzden yeni kuşaktan iyi şair çıkmadığını belirten Çelik "Tapınma noktasına gelen teknoloji bağımlılığı da yaratıcılığı öldürüyor" dedi. Genç şairler adına söz alan Onur Caymaz ise Türk şiirinde yaşanan son gelişmeleri anlattı ve gençlerin şiire uzak kalmalarından yakındı. Şiir yazmak için tabiatla haşir-neşir olmanın ve geleneklerin önemine de değinen şairler, özellikle internet ve cep telefonu gibi teknolojilerin gereksiz yere kullanımının dilimizin zayıfladığını vurguladılar.
    Usta cazcı Kerem Görsev Bursa'da
    Cazın usta isimlerinden Kerem Görsev, bugün Bursa'da konser verecek. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (BTSO) yapılan açıklamaya göre, BTSO bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Bilgi Bürosu ve merkez Nilüfer Belediyesi'nin ortak organizasyonunda gerçekleştirilecek konser, AB Bilgi Büroları Destekleme Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından da destekleniyor. Konak Kültür Evi'nde saat 20.30'da başlayacak konserde, Kerem Görsev'e basta Volkan Hürsever, davulda Cengiz Baysal eşlik edecek. Konsere giriş ücretsiz olacak.
    31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED