AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Pakistanlı çocuklar ölüyor
DÜNYA HALA SESSİZ

Pakistan'ı vuran depremin üzerinden 23 gün geçmesine rağmen uluslararası kuruluşlar, zengin ülkelere yardım çağrılarını yineliyor. Ancak yapılan tüm çağrılara rağmen depremzedeler ölüme ve yalnızlığa itiliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, bir kez daha Pakistanlı depremzedeler için yardım çağrısında bulundu. UNICEF Başkanı Ann Veneman, daha fazla yardım gelmediği takdirde binlerce felaketzedenin ölebileceğini söyledi. Depremde büyük zarar gören Keşmir'in Pakistan'ın denetimindeki kesimini ziyaret eden UNICEF Başkanı Veneman, tıbbi yardım, çadır ve battaniye almadığı takdirde 80 bin olan can kaybı sayısının daha da artabileceği uyarısında bulundu. Mümkün olduğu kadar daha fazla yardımın yapılması gerektiğini vurgulayan Veneman, kışın yaklaşmakta olduğuna dikkat çekti. Veneman, çocukların içinde bulunduğu kötü durumdan da endişe ettiğini bildirdi. Deprem bölgesindeyse ümitsizlik giderek artıyor.

600 bin çadıra ihtiyaç

Depremin en çok vurduğu Muzaffarabad'da depremzedeler, çadırları almak için kavga etti. Polisin müdahale etmesiyle sona eren kavgada bir kişi yaralanırken, bir kişi de tutuklandı. 8 Ekim'de 7,6 büyüklüğünde bir depremin yaşandığı Pakistan'da 600 bin çadıra ihtiyaç duyuluyor. Pakistan hükümetinin açıkladığı 5 milyar dolarlık yardım talebi dünyanın zengin ülkelerinin yeterli desteği vermemeleri yüzünden karşılanamadı.

Hastalar tedavi edilemiyor

Pakistan'daki afet bölgesinde hayatta kalmayı başaranların durumu içler acısı. Hala birçok dağ köyüne ulaşılabilmiş değil, tıbbi malzeme açığı büyük, kurtarma ekipleri yaralıları en yakın hastane veya yardım kamplarına götürmek için, sedyelere koyup saatlerce taşımak zorunda. Birçok kişinin iltihaplanmış yarası tedavi göremiyor, dikiş atılan birçok yara ise önceden dezenfekte edilemiyor. Birçok depremzedenin hayatını kurtarmak için, kolları, bacakları kesiliyor.

Çocuklar psikolojik yıkım yaşıyor

Karaçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Profesör Haydar Rizvi, fiziksel engellerin üstüne bir de ruhsal travmanın bindiğine dikkat çekiyor. Böyle bir afetten sonra hayatta kalanların, herhangi bir karar verecek durumda olmadıklarını söylüyor. Profesör Rizvi, özellikle 8 yaş üstü çocukların psikolojik tehlike içinde olduklarını belirtiyor.

  • İSLAMABAD

    Deprem yetimlerine siyasiler de el attı

    Deprem yetimlerinin geleceği siyasete de konu oluyor. Sadece özel kişiler değil, Cemaati İslami gibi çeşitli siyasi oluşumlar da, deprem yetimlerini evlat edinmek için çaba gösteriyor. Ancak çocuk ticaretinden çekinen Pakistan hükümeti, şimdilik, kimsenin evlatlık verilmesine izin vermiyor. Önce sözkonusu çocukların gerçekten ebeveynlerini kaybedip kaybetmediğinin açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu arada, birçok dolandırıcı ve şarlatan da, yardıma muhtaç depremzedelerin durumunu kötüye kullanıyor ve hayatını zorlaştırıyor.



  • 31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED