AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Demokratlar Bush'tan Rove'un kellesini istiyor

Amerika'daki CIA skandalı Dick Cheney'nin danışmanı Libby'nin istifası ile biraz olsun duruldu. Ancak skandalın peşini bırakmamakta kararlı olan Demokratlar Bush'un danışmanı Rove'a da yargı yolunun açılmasını istiyor.

Beyaz Saray'da son derece etkili olan Neo-conların, Irak savaşını desteklemeyen ABD'li Büyükelçi Joseph Wilson'dan intikam almak için CIA ajanı eşinin adını basına sızdırmasıyla patlak veren Yalangate skandalı, Beyazsaray'da deprem etkisi yaptı. Ajanın ismini basına sızdıran kişinin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in sağ kolu olan Lewis Libby'e yargı yolu açılması ve ardından gelen istifası ABD'de savaş karşıtlarının elin güçlendirdi. Ancak Libby'nin istifası Cheney'i yargıdan kurtarmaya yetmedi. Soruşturmayı yürüten başsavcı Patrick Fitzgerald'ın elindeki belgelerde, CIA ajanı Valerie Palme'nin kimliğini Libby'e bildiren kişinin Dick Cheney olduğu belirtiliyor.

Bush'un danışmanı Rove için rapor hazırlanıyor

Libby bilginin kaynağı ile ilgili olarak yalan beyanda bulunmak ve gerçeği saptırmakla suçlanıyor. Görevinden istifa eden Libby, hakkındaki suçların kanıtlanması halinde 30 yıl hapis cezası alabilir. ABD'li Siyasi analistler, CIA ajanıyla ilgili davada Bush'un Beyaz Saray'daki en yakın danışanı Karl Rove'a herhangi bir suçlama getirilmese de soruşturmanın ilerleyen aşamasında Rove'un da ciddi bir sonuçla karşılaşacağına inanıyor. Savcının önümüzdeki günlerde Rove hakkında da benzer suçlamalarda bulunması bekleniyor.

Irak savaşına yargı yolu

Büyük jürinin Cheney'nin sağ kolu Libby'e yargı yolunu açması üzerine harakete geçen Demokratlar Irak savaşının meşruiyetini tartışmaya açtı. Senato'daki Demokrat kanadın lideri Harry Reid, Beyaz Saray'ın savaşı meşru kılmak için istihbarat bilgilerini çarpıttığını savundu. Demokrat Parti'nin eski başkan adayı John Kerry de, tarihin Bush yönetimini Irak savaşı nedeniyle yargılayacağını söyledi. Uzmanlara göre, Bundan sonra Irak savaşı da yargı önüne gelebileceğini belirterek, Bush yönetiminin şu ana kadar çok büyük biri darbe aldığı görüşünde birleşiyorlar.

  • WASHINGTON

    Irak savaşının mimarlarındandı

    ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin danışmanı Lewis Libby'nin patlak veren skandalın ardından istifa etmesinin ardından gözler Bush'un başdanışmanı Karl Rove'a çevrildi. CIA ajanının adının basına yansıtılmasında parmağı olduğu konusunda güçlü deliller bulunan Bush'un başdanışmanı Rove, şimdilik yargı yolundan kurtuldu. Ancak uzmanlar büyük jürinin Rove'u da kısa süre içinde suçlayacağı ve bu nedenle istifa edeceği konusunda hemfikir. Skandala adları karışan Rove ve Libby, Bush yönetiminin Irak'ta savaşa gitme kararı alması ve bu konuda kamuoyunun hazırlanması sürecinde önemli katkılar sağlamışlardı. Karl Rove, isminin skandala karışmasından dolayı başkanı George Bush'a siyasi kariyerinin en kötü dönemini yaşatıyor. Irak'ta ölen asker sayısındaki artış da Beyazsaray içindeki neoconları sonucu belirsiz bir mecraya sürüklüyor.



  • 31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED